Szikambria

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A nibelungok és a hunok csatája

Szikambria (Sicambria, Sicambre, Sicamber, Syccamber, Skambria, Skanboria) egy ókori város, melyet a legendák szerint Attila hun király alapított. A település helyét és egyáltalán létezését a mai napig rengeteg vita övezi.

A szugamber germán frank törzset a rómaiak i. e. 8-ban legyőzték és Galliába telepítették, így ezen a néptörzsön, a szikambereken keresztül az 5. századi frank írástudók a népet a trójaiaktól származtatták. A 6. században Tours-i Szent Gergely ősi lakhelyükként Pannoniát említi, a 7. századi Gesta Regum Francorum szerint a trójai eredetű frankok Pannónia határánál várost alapítottak, amit saját magukról Szikambriának neveztek el, és ez az elképzelés terjedt el a középkori irodalomban.

Egy 13. századi francia krónika Magyarország fővárosaként említi. A 13. századi magyar krónikában Iordanes, a Nibelung-ének és Anonymus krónikáiban a hun-magyar közös gyökerek is megjelennek. Kézai Simon szerint Attila magyar királynak Szikambriában (németül Etzelburg) fontos központja volt és itt is temették el.[1] A Képes Krónika a francia mondákat követve a Szikambria név magyarázatát összekapcsolta Párizs névmagyarázatával és a trójai mondakörrel is. A Szikambria elnevezés a népnyelvben is elterjedt a 14-15. században, illetve még a 17. századi térképek is megemlítik.

Jegyzetek[szerkesztés]

Ajánlott irodalom[szerkesztés]

  • Budapest története I. (Szerk. Gerevich László, Bp., 1973)

Forrás[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]