Szerkesztő:ZorróAszter/próbalap/35

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kaulungi Erődváros
A Kaulungi Erődváros 1989-ben
A Kaulungi Erődváros 1989-ben
Egyéb elnevezés: A bűnös város
Közigazgatás
TelepülésHongkong
KerületKaulung
Népesség
Teljes népességAz értéket a szócikknévtérbe mozgatás után adhatod meg.
Elhelyezkedése
é. sz. 22° 19′ 56″, k. h. 114° 11′ 25″Koordináták: é. sz. 22° 19′ 56″, k. h. 114° 11′ 25″

Az egykori Kaulungi Erődváros (angol: Kowloon Walled City; magyaros: Csiulung csaj cseng; pinjin: Jiulong zhai cheng, pinjin hangsúlyjelekkel: Jiǔlóng zhài chéng; egyszerűsített kínai: 九龙寨城; hagyományos kínai: 九龍寨城; Wade–Giles-átírással: Chiulung chai ch'eng) egy körülbelül 2,5 hektáron elterülő zsúfolt épülettömb volt a Kaulung félszigeten, Hongkong Kaulung (Kowloon) nevű negyedében a Kai Tak repülőtér közelében, a mai Kaulung Szencsai Park (Kowloon Senchay Park) helyén.

Kaulung jelentése, a „kilenc sárkány” a környező kilenc hegyre utal.

Az 1970-es évektől a beépítettség és zsúfoltság miatt az élet kezdett elviselhetetlen lenni a szorosan egymás mellé épített többnyire 11-12 emeletes épületekben és a sötét, fedett, az épületek legalsó szintjén zegzugosan futó bűzös sikátorokban.

Az 1980-as években a 2,6-2,7 hektáros (126 m x 213 m) területen már mintegy 500 épületben 50 ezer ember zsúfolódott össze. Ezzel 1987-ben a föld legnagyobb népsűrűségű pontja volt (négyzetkilométerre vetítve 2 millió fő négyzetkilométerenkénti népsűrűséggel.)

A lakótömbön körben kívül a földszinten apró boltok sorakoztak szorosan egymás mellett, de a tömbön belül is voltak boltok még emeleti helységekben is. A hallgatólagos területenkívüliségének következtében engedély nélküli orvosok, fogászok, illegális árusok működtek jelentős számban. Ezeket a környékbeli lakók sőt távolabb élők is igénybe vették. Rettenetes hírük volt a helyben működő henteseknek, mészárszékeknek, amelyek hússal, főleg halgolyókkal látták el az olcsó hongkongi éttermeket. A bűnözés világához kapcsolódott a prostitúció és az illegális szerencsejáték. Az iskolák osztálytermeiben éjszaka szerencsejáték folyt illetve stiptease bárok működtek. A már-már festői, posztapokaliptikus sci-fibe illő környezet, romkocsma hangulat modern művészeti alkotásokat ihlettek. Lehetséges, hogy számos filmalkotás látványtervezője merített a hely bizarr látványvilágából.

1992-ben a hongkongi kormány a kitelepítés és lebontás mellett döntött. A helyén 1994-ben 76 millió hongkongi dolláros költséggel parkot létesítettek, a Kaulung Szencsai Parkot (Kowloon Senchay Park) gyönyörű pázsittal és mesterséges tavakkal. Manapság csak a Jamen (Yamen), az egykori közösségi épülete valamint a déli kapu és fal egy része emlékeztet az egykori rettenetes helyre.

Története[szerkesztés]

Az erődöt XI. században a Szung-dinasztia egyik császára parancsára építették ezen a helyen, hogy megvédje a vidéket a kalózoktól. Az erőd személyzete sokáig mindössze ötven fő körül volt. A következő évszázadokban a helyzet gyakorlatilag változatlan maradt, legalább a XVII. században az erődőrök tucatnyi embert foglaltak magukban.

1842-ben, miután Hong Kong brit uralom alá került, úgy döntöttek, hogy megerősítik az erődöt, hogy megvédjék a lehetséges támadásoktól. 1847-ben fejezték be a védőfalak építését. Hongkong területének kiterjesztéséről szóló egyezmény felülvizsgálata után a sziget nagy része brit irányítása alá került, de Kaulung, amely akkoriban 700 lakosú volt, kínai maradt.

A második világháború alatt Kaulungot japán csapatok vették be, akik az erőd kőfalát lebontották és elhordták a közeli repülőtér építéséhez. A háború után az erődváros népessége gyorsan növekedni kezdett. Kínából és más országokból származó menekültek az ellenőrizetlen területeken kezdtek letelepedni. A zsúfoltság növekedésével a háztömb a bűnözés melegágyává vált. Az 1950-es évektől a triádok helyi bandái teljesen ellenőrzésük alá vonták.

Hongkong brit kézbe kerülése után az egykori erőd területe jogilag vitatott módon kínai kézben maradt. A britek azonban nem kívánták tisztázni a jogi helyzetet, így a terület a tisztázatlan viszonyok, hallgatólagos területenkívülisége miatt önálló életre kelt. Egymás után épültek mindenfajta engedély nélkül az épületek. A bűnözés, a triádok, az illegális szerencsejáték és prostitúció fészkévé vált az egyre zsúfoltabb tömb. Végül már körülbelül 300 épületben csaknem 55 000 ember zsúfolódott össze benne.

Hasonló helyek[szerkesztés]

  • Caracas félig kész felhőkarcolója

Források[szerkesztés]