Triád

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A "triád" szót a nyugatiak találták ki. Ezt a kifejezést a szervezett kínai alvilágban egymástól függetlenül tevékenykedő bűnbandák megnevezésére használjuk. A tagok és általában a kínaiak más és más neveken ismerték ezeket a társaságokat: Egyesült Társaság, Ég és Föld Társasága, Meng szekta vagy Fekete Társaságok Egyesülete. Az eredeti kínai "Sanhehui" elnevezésük szó szerinti fordítása a "Három Harmónia Társadalom" lenne.

Bűnszövetkezet neve triád
Alapitás ideje 17. század
Területek, ahol tevékenykednek Hongkong, Kína, Vietnam, Makaó, Kínai Köztársaság, Európa, Amerikai Egyesült Államok
Etnika kínai, kínai-amerikai
Bűncselekmények Gyilkosság, prostitúció, hamisítás, biztosítás-csalások, drogkereskedelem, emberkereskedelem, fegyverkereskedelem, zsarolás, pénzmosás
Szövetségesei Camorra, Szicíliai maffia, Orosz maffia, Korzikai maffia

A név eredete[szerkesztés]

A "triád" szó eredete a brit kormányhoz vezethető vissza, arra az időre, mikor Hong Kong brit gyarmat volt. A háromszögű ábrákra vonatkoztatták. A háromszögű jelvényük oldalai a földet, az eget és az embert jelképezték. Nem bizonyított, de valószínű, hogy a triád részt vett forradalmi mozgalmakban, mégpedig a Fehér Lótusz Társadalomban és a Bokszerlázadásban.

Története[szerkesztés]

17. század[szerkesztés]

1644-ben, a Sanhai-szorosi ütközet után a Csing-dinasztia legyőzte a Ming-dinasztiát. Így szerzett hatalmat Kína területén. Az uralkodó Csing-dinasztia tartott a saolin papoktól. Shunzhi császár elrendelte a kivégzésüket. A saolin papok elmenekültek és így vette kezdetét a kínai titkos szövetségek megalakulása. A néphagyomány szerint csak öt saolin pap élte túl és menekült el. Ők Kína szent hegyeiben kerestek menedéket. Az öt papot úgy emlegetik, mint "A triád öt Véne".

18. század[szerkesztés]

Az 1760-as években a Menny és Föld Szövetséget, egy testvéri szervezetet alapítottak. Ahogy a szervezet hatása kiterjedt Kínára, több kisebb csoportra oszlottak fel. Ezek közül az egyiket A Három Harmónia Szövetségének nevezték. Ezek a társaságok emblémájukként a háromszöget használták. Ezt gyakran díszítették dekoratív elemekkel, mint például kardokkal, vagy Guan Yu portréjával. A céljuk az volt, hogy megbuktassák a Csing-dinasztiát, és újra visszahozzák a hatalomra a Ming-dinasztiát.

19. század[szerkesztés]

Hong Kong brit fennhatóság alá tartozott. A brit kormány a Tiandihui-t (Menny és Föld Szövetséget) vád alá helyezte és tagjait bebörtönözte.

20. század[szerkesztés]

1949-ben Kínában a Kínai Kommunista Párt lépett hatalomra. A törvényeket megszigorították. A kormány szigorúan lépett fel a bűnszövetkezetek ellen, így a triádnak kénytelen volt átköltöznie az akkori Brit fennhatóság alá tartozó Hong Kongba. Becslések szerint az 1950-es években körülbelül 300000 triád tag volt Hong Kongban. A legtöbb társaságot 1914 és 1939 között alapították és több mint 300 ilyen társaság létezett. Ezek száma 50 körülire csökkent azóta. Kilenc fő triád működik Hong Kongban, mindegyik a saját területéért felel. Ez a kilenc a következő: Wo Top Ho, Wo Shing Wo, Rung, Tung, Chuen, Shing, Sun Yee On (w:en:Sun Yee On), 14K (w:en:14K Triad) és a Luen. Mindegyiküknek megvan a saját főhadiszállásuk és alszervezeteik. Az 1956-os lázadás után Hong Kong kormánya szigorúbb törvény végrehajtást vezetett be, így aktivitásuk csökkent.

Bűncselekmények[szerkesztés]

A triád számos törvénysértést követ el, kezdve a zsarolástól és pénzmosástól egészen a csempészésig és prostitúcióig. Ezen kívül hamisítanak zenét, videókat, szoftvereket, ruhákat, órákat és pénzt. 2012-ben, Japánban négy triád tagot tartóztattak le egészségügyi csalás vádjával.

Nemzetközi tevékenység[szerkesztés]

A triád nemcsak Kínában, Hong Kong-ban, Makauban és a Kínai Köztársaságban aktív, hanem az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, az Egyesült Királyságban, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Peruban és Argentínában is. Gyakran segítenek az illegális bevándorlóknak bekerülni az országba. Shanty és Mishra 2007-es becslései szerint a narkotikumokból évi 200 milliárd dollárt keresnek. Az Európába és az Egyesült Államokba történő embercsempészésekből kb. 3,5 milliárd dollárt nyernek évente.

Felépítése[szerkesztés]

A triád-társaságok számkódokat használnak a rangbeli és a csapatban betöltött szerepbeli megkülönböztetésre. Ezek a számok az "I Ching" (w:en:I Ching) könyvre alapozottak, ami a kínai számmisztikát írja le. A 489-es a "Hegy" vagy a "A Sárkány Feje". A 438-as a "Helyettes Hegy Mester". A 432-es a "Fű Papucs" rangot jelenti. Ő a "Hegy Mester" segédje, "Füstölő Mester", aki az új tagok bekerülését vizsgálja felül; az "Előörs" az ő segédje. A 426-os a "hadi parancsnok", más néven "Vörös oszlop", aki a védelmi és támadási hadműveletekért felelős. A 49-es a "katona" rangja. A 415-ös "Fehér Papír Legyező" pénzügyi tanácsokat ad, míg a "Szalma Szandál" összeköttetést biztosít a különböző egységek között. A "25"-ös egy ügynök vagy kém egy másik triád bandából, a Hong Kong-i szlengben ő a "szimat" (besúgó). A "Kék Lámpások" a még beavatatlan tagok, nincs számkódjuk.

Ceremóniák[szerkesztés]

A triád tagoknak át kell esniük egy beavatási ceremónián. Egy hagyományos beavatási ceremónia egy Guan Yu (w:en:Guan Yu) oltárnál történik. Füstölőket visznek és valamilyen állatot áldoznak, leggyakrabban csirkét, disznót vagy kecskét. A beavatásra váró tag iszik a bor és állati vér keverékéből, átmegy a kardok által alkotott boltív alatt, közben olvasva a triád 36 esküjét. A papírt, melyen az eskük vannak leírva az oltáron fogják elégetni, ezzel szimbolizálva a tag elkötelezettségét az istenek felé.

Lásd még[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Triad_(underground_society) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Forrás[szerkesztés]

http://terebess.hu/keletkultinfo/lexikon/triadok.html