Szerkesztővita:Petróczki ákos

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Irimief 18 évvel ezelőtt a(z) Vlad Tepes témában

Üdv![szerkesztés]

Üdvözlet!
Üdv a Magyar Wikipédiában! Ha még nem tetted, érdemes elolvasnod az irányelveket és a gyakran felmerülő kérdéseket. A szerkesztést a Homokozóban gyakorolhatod. Ha bármi kérdésed lenne, amire nem találsz választ a Segítség! lapokon, akkor a portán vagy a kocsmafalon érdeklődhetsz. Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára! Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a felhasználói lapodon (pl. érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ez az üdvözlet is példa rá. A vitalapokon így írhatod alá hozzászólásaidat: ~~~~. Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást! :)

--NZs 2006. március 4., 11:20 (CET)Válasz

kedves Ákos![szerkesztés]

tisztelettel megkérlek, ha valamit nem tudsz biztosan, ne állítsd! a wikipedia lényege a pártatlan ismertetése a tényeknek, és ez azt is jelenti, hogy kissé alább hagyunk önérzetünkkel, amit nem mindig könnyű, magamból indulva ki. Hunyadi János, bármennyire is fájó magyar létünkre apja révén román nemesi származású, sőt az anyja is félig román eredetű... Olyan nemzetiség meg, hogy erdélyi, nincs, mert ha lenne, én is az lennék. Főleg abban a korban nem is került így szóba, hogy valaki erdélyi... Tehát ő magyar nemes, de román nemzetiségű. Ez ugyanis a tanácsköztársaságig soha nem is képezte vita tárgyát, mivel a törvény azt mondta ki, hogy az Magyar Királység területén élők, "a magyar nemzet tagjai". De ez a nemzet nem azonos a mai nemzeti identitással. További jó sazerkesztést, és több figyelmetErcsaba74 2006. március 4. 16:41 (CET)

Vlad Tepes[szerkesztés]

Kedves Ákos! Amikor múltbéli eseményeket írunk le itt a wikin múlt időt kell használni. Ezért a Vlad Tepes cikkben végrehajtott " Vlad, tagja lesz a Sárkányos Társaságnak, s felveszi a Vlad Drakul ("draco", mint sárkányos) nevet, mely átszáll fiára is." változtatás nem megfelelő. A "Drakul" sem helyénvaló, mert vagy a román "Dracul" (ördög) kifejezésről van szó, amit nem a magyar helyesírásnak megfelelően "k"-val írunk, vagy a "Draco" latin kifejezésről, melyet szinte a latinnak megfelelően kell írnunk. Az, hogy a nevet átvette fia, kétséges, a történelem Vlad Tepes-ként ismeri az úriembert, vagy III. Vlad-ként. Mai felfogás - és sokan össze is keverik - a Drakula mese kapcsán, hogy ő lenne a Dracul; pedig az apja volt. Valóban, Tepes ihlette a neves vámpír figuráját, de ez nevével nem áll össze... A lapot ezért - szíves engedelmeddel - visszaállítom az előbbi formára. --irimief 2006. március 4., 17:08 (CET)Válasz