Szerkesztővita:Pellinger Attila/wikibajok

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Hmm érdekeseket írsz, és sok benne az igazság, de majd magad is rájössz még pár hónap wikizés után, hogy mi miért van úgy esetleg, ahogy.

Semleges nézőpont egyébként mindig van, egyszerűen azt jelenti - szerintem - hogy nem egyoldalúan mutatsz be egy témát, hanem minden nézőpontból, de legalábbis megpróbálod egyensúlyban tartani a nézőpontokat, pl. egy holokausztról szóló cikkben nem kerül túlzásba a náci elméletek fejetegetése, de az áldozatokról szóló nekrológ sem. Vagy egy politikai cikknél egyaránt megfelelő mértékben tárgyalod az illető politikus pozitív és negatív tevékenységét, anélkül, hogy ítéletet mondanál felette, vagy éppen arra ösztönöznéd az olvasót, hogy a két álláspont közül valamelyikkel szimpatizáljon. Szerintem annak, aki írt már életében dolgozatot, tud fogalmazni, és tudja, hol vannak a szélsőséges ideológiák határai, az tudja, hogyan kell semlegesen fogalmazni. Persze aki nem akarja egyensúlyban megközelíteni a témát, az nem is fogja, de ez más kérdés, és ezzel nem tudunk nagyon mit kezdeni az {{SN}}(?) sablon kipakolásán és a szócikk javításán kívül. :)

Egyébként meg az általános véleményem az, hogy panaszkodni könnyű, és ebben mi magyarok nagyon jók vagyunk. Más dolog felkötni a gatyamadzagot, és tenni ellene. Wikipédia:Kocsmafal (javaslatok). Egy közösség sosem tökéletes, sose lesz az, (ld. társadalom). Törekedni mindig lehet és kell a jobbra, vannak, amik nem csak rajtunk múlnak, (pl. az itteni technikai kérdésekben jártas adminok sem tudnak mindenbe belenyúlni, mert van, amit központilag szabályoznak és csak bizonyos hozzáféréssel rendelkezők tudnak elvégezni,. lásd a megjelölési gebaszunkat, ami két hónapja fekszik egy kedves fejlesztő asztalán és baxik rá - ezzel mást nem tudunk tenni, mint várni és emailekkel bombázni az illetőt. Más dolgokban a közösség szavazhat, így például ha van ötleted arra, hogy lehet optimalizálni a képek elhelyezését, nosza, irány a kocsmafal, tárgyaljuk meg, szavaztasd meg, és bekerül az útmutatókba, a javítóműhely projektjébe. Az emberekel meg, úgysem fogsz tudni mit kezdeni. Mint ahogy a való életben is, itt is vannak agresszív, nagyképű, rajongó, elfogult, érzékeny stb emberek, akikekkel uganúgy meg kell tanulni együtt dolgozni, mintha egy munkahelyen lennél a "való világban", ott is panaszkodhatsz a főnöködnek, hogy Józsi faragatlan, de azért még nem fogják kirúgni, és neked kell majd eldönteni, hogy miként akarsz vele dolgozni, úgy hogy az jó legyen a munkádnak.

Szóval, csak pozitívan, ez a negatív panaszkodós hozzállás nem segít megoldani a problémákat. Egyébként: Wikipédia:Miért jó a Wikipédia?, Wikipédia:Miért mégse olyan jó a Wikipédia? :-)Timish levélboksz 2009. augusztus 27., 11:29 (CEST)Válasz