Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztővita:Orban Dani/Aqualand

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Aqua Land Termál- és Élményfürdő Ráckeve városában található. Ráckeve a Csepel-sziget déli részén, a Ráckevei-Duna partján, Budapesttől mintegy 50 kilométerre délre fekszik. Az üdülőkomplexum széles körű szolgáltatásokat nyújt látogatóinak, beleértve termálvizes medencéket, élménymedencéket és különféle wellness-szolgáltatásokat.

Történelme[szerkesztés]

Az Aqua Land története az 1990-es évek közepéig nyúlik vissza, amikor Ráckevén megnyílt az első termálfürdő. Azóta az üdülőhely folyamatos fejlesztésen ment keresztül, bővítve szolgáltatásait és medencéit, hogy minél több látogató igényeit kielégítse. Kezdetben egy olajkutatás során felfedezett termálvíz által indult el a fürdő létrehozása Ráckeve területén. Az 1970-es évek elején, miután a helyiek felfedezték a termálvíz gyógyító hatásait, elkezdődött a fürdő kialakítása és fejlesztése. Az 1980-as évek elején már komolyabb létesítményekkel, mint fedett uszoda és szaunák, valamint medencékkel bővült a fürdő komplexuma. Azonban a rendszerváltást követő évtizedekben, különösen a 90-es évek végén, a fejlesztések elmaradtak, és a létesítmény jelentősen amortizálódott. A bezárást követően Ráckeve Város Önkormányzata többször is pályázatot hirdetett a terület hasznosítására. Végül a Karczagi Család, akik már sikeresen üzemeltettek egy hasonló létesítményt Szigetszentmiklóson, megnyerték a pályázatot 2005-ben. Ezt követően komoly fejlesztések kezdődtek meg: új csúszdák, élménymedencék, szaunavilág és szabadtéri strand épült. 2005-ben Ráckeve Város Önkormányzata nyilvános pályázatot hirdetett a terület hasznosítására, melyre a Karczagi Család adta be a gyors és széleskörű fejlesztési tervüket. Az önkormányzat egyhangúlag elfogadta a pályázatot, és márciusban megkötötték az együttműködési megállapodást. Az első lépések közé tartozott a régi medencék vízforgató berendezéssel történő modernizálása, melyet az Uniós jogszabályoknak megfelelően végeztek el. Ezt követően 2005 tavaszán elkezdődött a csúszdarendszer építése, melyet néhány hónap alatt befejeztek, és 2005 júliusában már át is adták a látogatóknak. Ugyanebben az évben elkezdődött a szabadtéri élménystrand építése, melyet 2006 augusztusában fejeztek be, és számos új medencét és egyéb kényelmi szolgáltatást kínáltak, mint például úszómedencét, sodrófolyosót és vízi röplabdamedencét. A fejlesztések folytatásaként 2006 őszén felújították a fedett fürdőt és újraépítették a szaunavilágot, amelyet 2007 októberében adtak át. A komplexum további bővítése 2008-ban folytatódott a Thermal Camping és Faházas Villapark beruházásaival, melyek a természeti adottságokat is figyelembe véve kínáltak kikapcsolódási lehetőséget. 2010-ben megépült a Thermal Camping és Faházas Villapark recepciója, és ugyanebben az évben elkezdődött a Hotel és a hozzá tartozó étterem építése is. 2011 áprilisában nyílt meg a Hotel Termálkristály Aqua Land, amely mára a komplexum központi eleme lett.

Az új üzemeltetők folyamatosan fejlesztették a komplexumot: 2008-ban Thermal Camping és Faházas Villapark létesült, majd 2011-ben megnyitották a Hotel Termálkristály Aqua Landet. A szabadtéri terület és medencék burkolatai megújultak, a környezetet gondosan karbantartották és bővítették. A szaunák száma és mérete is növekedett, új szolgáltatásokat vezettek be. Így a komplexum, a kezdeti nehézségek és bezárás után, a Karczagi Család vezetésével és jelentős fejlesztésekkel újjászületett, és ma is folyamatosan fejlődik, biztosítva a helyi közösség és a látogatók számára a kikapcsolódás és gyógyulás lehetőségeit egy modern, jól felszerelt fürdőkomplexumban. Jelenleg a komplexum folyamatos fejlesztés alatt áll, új medencék, a környezet és a park korszerűsítése mellett kiemelt figyelmet kapnak a növényzet megóvása és bővítése, valamint új szolgáltatások bevezetése is, hogy maximális kényelmet és élményt nyújtsanak a látogatóknak. Így a Karczagi Család által vezetett komplexum Ráckeve egyik meghatározó turisztikai vonzerejévé vált, modern szolgáltatásokkal és gondosan ápolt környezettel várva a vendégeket a gyógyulás és kikapcsolódás élményére.

Szolgáltatások és Létesítmények[szerkesztés]

A fürdő számos különféle medencét kínál, többek között:

Termálmedencék: A fürdő termálvize gyógyhatású, és többféle betegség kezelésére is ajánlott.

Élménymedencék: A családok és fiatalok számára élménymedencék állnak rendelkezésre, amelyek különféle vízi attrakciókkal várják a vendégeket.

Wellness: Az Aqua Land wellness részlegében szaunák, gőzkabinok, és masszázsszolgáltatások találhatók.

A fürdőkomplexum számos szolgáltatást kínál, melyeket az év különböző időszakaiban lehet igénybe venni. Az utó- és előszezonban a Fedett Fürdő, a Vitál Központ és két kültéri medence (Kevei Gyógyvizes ülőmedence, Caracalla termálvizes élménymedence) üzemelnek. Ezek a létesítmények ideálisak a pihenésre és gyógyulásra vágyóknak.

Az Aqua Cinema lehetőséget biztosít vízi mozizásra a Caracalla termálvizes élménymedencében, mely élményfürdőt nyújt a vendégek számára. A fürdő aktívan részt vesz különböző rendezvényeken és aktivitásokon, mint például a Strandok éjszakája és a Szaunázók Hétvégéje, hozzájárulva ezzel a közösségi élményekhez.

A Magyar Fürdőszövetség és a Magyar Szauna Szövetség tagjaként a fürdő szoros kapcsolatot ápol a szakma hazai és nemzetközi képviselőivel. Rendszeresen ad otthont szaunamester bajnokságoknak és saját szervezésű rendezvényeknek.

A Kevei Gyógyvízre épülő gyógyászati szolgáltatások OEP támogatással is igénybe vehetők, melyeket szakképzett masszőrök nyújtanak. A masszázs szolgáltatások között számos lehetőség érhető el, beleértve a tradicionális thai masszázsokat is, melyeket thai masszőr végzésével kínálnak.

Vendéglátóegységeik között egész évben üzemel a Mediterrán Bisztró, a Tókert Csárda és a Caracalla Bár. Nyáron, a főszezonban pedig további lehetőségekkel bővül a választék, mint például a Beach Club – Vízi Bár, Thermal Sound pult, Ízek Utcája és ajándéktárgy pavilon.

A fürdő vezetése elkötelezett a társadalmi szerepvállalás mellett, támogatva a helyi és környező intézmények rendezvényeit, valamint sportegyesületeket. Évente egy alkalommal, a Víz Világnapja alkalmából iskolásokat fogadnak tanulmányi kirándulás céljából, hozzájárulva ezzel az oktatás és tudatformálás terén is.

Ezek a szolgáltatások és tevékenységek teszik a fürdőkomplexumot nemcsak gyógyulási és pihenési célponttá, hanem kulturális és közösségi központtá is, ahol mindenki megtalálhatja a számára ideális programot és szolgáltatást.

Szabadtéri medencék és pihenőterületek[szerkesztés]

Az Aqua Land Termál- és Élményfürdő kiváló lehetőségeket kínál látogatóinak a kényelmes pihenésre és szórakozásra szabadtéri medencéivel és pihenőterületeivel. A parkban számos vízi attrakció található, melyek ideálisak a pihenéshez és kikapcsolódáshoz. A gyerekek számára kialakított gyermekmedence és játszótér biztonságos és szórakoztató környezetet nyújt a vízi játékok és kalandok felfedezéséhez.

A gyermekmedence különösen a legkisebbek számára lett tervezve, ahol kalózhajó, vár és csúszda is szórakoztatja a gyerekeket. A termálvizes családi élménymedence pezsgőágyakkal és vízigombával rendelkezik, biztosítva a kellemes pancsolást és kikapcsolódást. A háromsávos úszómedencében nyáron lehet úszni és felfrissülni.

A park sportmedencéje röplabdapályával és kalandpályával is szórakozási lehetőséget kínál, emellett hidegvizes medence is rendelkezésre áll a hűsítő-frissítő élmények kedvelőinek. A csúszdaparkban különböző típusú csúszdák találhatók, melyek használata korhatárhoz és testmagassághoz kötött.

A termálvizes élménymedence és a Vízi Bár kényelmes pihenést és kikapcsolódást nyújt a látogatóknak. A Caracalla termálvizes élménymedence a fürdő csendesebb részén helyezkedik el, ideális hely a nyugalomra és pihenésre. A Kevei gyógyvizes ülőmedence mozgásszervi problémákkal küzdők számára biztosít gyógyulási lehetőséget. Fontos megjegyezni, hogy a gyógyvizes medencét csak 14 éven felüli vendégek használhatják, és OEP beutalóval is igénybe vehetőek a gyógyászati szolgáltatások.

Gyógyvíz Összetétele[szerkesztés]

Az Aqua Land gyógyvize ásványi anyagokban gazdag, és jótékony hatással van az ízületi és mozgásszervi problémákra. A víz összetételét a fürdő hivatalos weboldalán részletesen ismerhetik meg az érdeklődők.

Természeti kincs: a kevei gyógyvíz[szerkesztés]

Az Aqua Land területén található 1973-ban fúrt kútból feltörő termálvíz, mely 1040 méter mélységből származik és hőmérséklete 47 Celsius fok. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatósága által végzett vizsgálatok eredményeként, mivel a víz hőmérséklete meghaladja a 30 Celsius fokot és ionösszetétele az 1000 mg/liter határértéket is túllépi, 2007. december 6-án hivatalosan gyógyvízzé nyilvánították.

A ráckevei gyógyvíz jelentős nátrium és hidrogénkarbonát tartalma miatt különösen hatékony mozgásszervi problémák kezelésében. A fürdő két gyógyvizes medencével várja vendégeit: egy kültéri medencével a Tókert Csárda szomszédságában, valamint egy fedett medencével, melyet élményelemekkel gazdagítottak a Fedett Fürdőben. Az OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) beutalóval igénybe vehetők a gyógyvizes gyógyászati szolgáltatások.

Biológiai hatások[szerkesztés]

A kevei gyógyvíz kitágítja az ereket, ezáltal javítja a helyi anyagcserét, segítve a szövetek számára hasznos anyagok gyorsabb beérkezését és a nem kívánatos anyagok (pl. gyulladásos termékek) gyorsabb eltávozását. A vérbőség továbbá javítja a szervek anyagcseréjét és működését. A meleg hatása csökkenti az izmok tónusát, enyhítve ezzel az izomfeszültség okozta fájdalmakat és javítva az érintett ízületek mozgékonyságát.

A gyógyvíz kémiai összetételében metabórsavat és metakovasavat mutattak ki. A metabórsavnak fontos szerepe van a csontképzésben; hiánya esetén a kalcium és magnézium kiválasztása növekszik, növelve ezzel a csontritkulás kockázatát. A metakovasav biológiai hatásai kevés irodalmi adat alapján ismertek, de feltevések szerint javítja a bőr regenerációját és ellenálló képességét, valamint csökkenti a bőrviszketést, s feszesebbé teszi a bőrt. Néhány forrás szerint gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezhet.

Ezek az egyedülálló természeti adottságok és biológiai hatások teszik a kevei gyógyvizet keresett célponttá a gyógyulás és pihenés iránt vágyók számára, hozzájárulva a fürdőkomplexum hírnevéhez és népszerűségéhez.

Vitál Központ - Egészség és Wellness[szerkesztés]

Az Aqua Land Termál- és Élményfürdő Vitál Központja számos egészségmegőrző és wellness szolgáltatást kínál látogatóinak. A központ lehetőséget biztosít a test és lélek kényeztetésére, valamint az egészség és az aktív életmód támogatására. Szaunáikban a vendégek relaxálhatnak és megtisztulhatnak, hozzájárulva a test méregtelenítéséhez, a bőr tisztaságának megőrzéséhez és a stressz csökkentéséhez.

Tenebris szauna[szerkesztés]

A Tenebris szauna 45 fő befogadására alkalmas, 94-100°C-os hőmérsékleten és 10-30%-os páratartalom mellett nyújt teljes szaunaélményt. Hagyományos szaunakultúrájuk keretében rendszeresen tartanak fürdőruhamentes szaunaesteket is. A Tenebris szaunában a hangulatvilágítás és a képzett szaunamesterek által bemutatott, showelemekkel fűszerezett felöntések és programok teszik teljessé az élményt. A szaunában szaunaruhában vagy szaunalepedőben lehet részt venni az egészséges szaunázás élményében.

Solaris szauna[szerkesztés]

A Solaris szauna szakaszosan üzemelő, 35 férőhelyes klasszikus finn szauna. Szakképzett szaunamestereik egyedi programokkal várják a vendégeket. Ebben a szaunában 94-100°C-os hőmérsékleten és 15-30%-os páratartalom mellett lehet részt venni a szaunázás nyújtotta élményekben. A szaunában kizárólag fürdőruhamentes formában, szaunalepedőben vagy szaunaruhában lehet részt venni az egészséges szaunázás élményében.

Dolium szauna[szerkesztés]

Az Aqua Land Termál- és Élményfürdő Dolium szaunája különleges, hordó formájú kialakítással rendelkezik, melyet egyedi fényjáték tesz vonzóvá. A szauna 90-100°C-os hőmérséklettel és 10-30%-os páratartalommal biztosítja a kellemes szaunaélményt. Fürdőruhában is lehet szaunázni ebben a szaunában, ami tovább növeli a kényelmet és a kikapcsolódást.

Infraszauna[szerkesztés]

Az infraszauna alacsonyabb hőmérsékleten, 40-60°C között biztosítja a szaunázás jótékony hatásait. Működési elve eltér a hagyományos szaunáktól, mivel az infrasugarak a bőr alá hatolnak, belülről melegítve fel a testet. Az infraszauna hatékony lehet például a fogyókúra és az alakformálás szempontjából, mivel a keletkező verejték nagyobb része víz, kevesebb szerves anyagot tartalmaz. Emellett sejtregeneráló és pórustisztító hatása van, és látványosan javítja a bőr állapotát.

Gőzkabin[szerkesztés]

A gőzkabinban a pára és a meleg levegő körülveszi testünket, nyugtatja idegeinket, kitisztítja légútjainkat, pezsdíti vérkeringésünket és vitalizálja bőrünket. A gőzfürdő meleg párájában a levegő páratartalma elérheti a 95-100%-ot, míg a hőmérséklet 30-34°C között marad. A gőzkabinban eltöltött idő nemcsak relaxál és feltölt, hanem jó hatással van az egészségre és a szépségre is. Az alacsonyabb hőmérséklet és magasabb páratartalom miatt a test lassabban melegszik fel, kíméletesebben izzaszt, és azok is szívesen használják, akik a finn szauna magas hőmérsékletét nem viselik jól.

Tepidárium[szerkesztés]

A tepidárium egy langyos melegedőhelyiség, ahol a falak mozaikcsempével vannak kirakva, és a kőágyak és padló emberi testhőmérsékletre vannak felfűtve. A kellemes testmelegben a testünk annyi meleget ad le, amennyit felvesz, ezáltal méregtelenít, oldja a stresszt, javítja a keringést és erősíti az immunrendszert. A tepidárium jótékony hatásait 30-34°C-os hőmérsékleten és 35%-os páratartalom mellett élvezhetjük.

Sószoba[szerkesztés]

A sószoba mesterségesen kialakított, a természetes sóbarlang mikroklímáját szimuláló tér, ahol a kősóval borított falak gyógyító hatással vannak. Segíti az ellazulást, a légúti megbetegedések megelőzését és gyógyítását. A sókabin kellemes 20-24°C-os hőmérsékleten és 55-75%-os páratartalom mellett nyújt gyógyító kikapcsolódást.

Kneipp taposó[szerkesztés]

A Kneipp-taposó egy hideg-meleg vizes váltófürdőt jelent, melyet a Kneipp terápia részeként alkalmaznak. A Kneipp medencében hideg és meleg víz egységei váltják egymást, aljukon pedig legömbölyített felületű kövek találhatók, melyek lágyan masszírozzák a lábat és javítják a vérkeringést. Rendszeres használata segíthet megelőzni a gyulladásokat, javítani az anyagcsere-folyamatokat, valamint enyhíteni a keringési zavarokat, feszült izmokat és kimerültséget.

Fedett fürdő[szerkesztés]

Az Aqua Land Termál- és Élményfürdő fedett medencéi számos lehetőséget kínálnak a látogatóknak. Ezek közé tartozik a négysávos feszített víztükrű úszómedence, a családi élménymedence és a gyógyvizes élménymedence, melyek ideálisak mind kikapcsolódásra, mind sportolásra.

Úszómedence[szerkesztés]

Az úszómedence 18 méter hosszú és négysávos feszített víztükrű. Vízhőmérséklete 27°C, és csak 14 év feletti, valamint úszni tudó személyek használhatják. Kisebbek és úszásoktató felügyelete mellett tartózkodhatnak a medencében.

Családi termálvizes medence[szerkesztés]

A családi termálvizes medence ideális választás az egész család számára. Vízhőmérséklete 33°C, és 90 cm mély. A medencében vezérelhető pezsgő ülőfürdő és hidromasszázs is elérhető.

Kevei gyógyvizes élménymedence[szerkesztés]

Az élménymedence 38°C-os gyógyvízzel rendelkezik, melyet tangentoros vízsugárral, vízköpőkkel és buzgárokkal fűszereztek. A gyógyvizes medencét csak 14 év felettiek használhatják a érvényben lévő szabályok szerint.

Masszázsvilág[szerkesztés]

Az Aqua Land Termál- és Élményfürdő Masszázsvilágában az alapelemek és a Fém inspirálta masszázstermek biztosítják a vendégek számára a legkülönfélébb masszázsfajtákat. Kínálatukban megtalálhatóak a klasszikus, wellness és sportmasszázsok, valamint keleti masszázstípusok és gyógykezelések is. A masszázsterápiák számos pozitív hatással vannak a testre és a lélekre. Segítenek oldani az izomfeszültséget, javítják a bőr állapotát, serkentik a vérkeringést, és jótékony hatással vannak az idegrendszerre. Erősítik a szervezet védekezőképességét, így teljes regenerációt biztosítva mind testnek, mind léleknek.

Vendéglátóegységek[szerkesztés]

Az Aqua Land Termál- és Élményfürdő számos étkezési lehetőséget kínál a látogatóknak. A park területén több étterem, büfé és italbár található. Néhány főbb étkezési helyszín közül:

Caracalla Bár[szerkesztés]

A Caracalla Bár a strand/park területén található, ahol különféle frissítő italokat és koktélokat kínálnak. Az italválaszték magában foglalja a gyümölcsleveket, üdítőket és alkoholos italokat is. Az Aqua Cinema szolgáltatáshoz mozis csemegéket is kínálnak, mint például popcorn és nachos.

Mediterrán Bisztró[szerkesztés]

A Mediterrán Bisztró a Fedett Fürdőben található, ahol standard kínálatban streetfood és fastfood ételek érhetőek el.

Tókert Csárda[szerkesztés]

A Tókert Csárda autentikus magyar konyhájáról ismert, ahol tradicionális magyar ételeket és fogásokat kínálnak, lehetőséget adva az ízletes helyi ételek megkóstolására.

Szálláslehetőségek az Aqua Land Ráckeve területén[szerkesztés]

Thermal Camping[szerkesztés]

Az Aqua Land Ráckeve területén elérhető Thermal Camping alkalmas sátrak és lakókocsik elhelyezésére. A kemping számos szolgáltatást kínál, beleértve zuhanyzókat, mosdókat, konyhát, mosógépet és bográcsozóhelyet is, hogy a vendégek kényelmét teljes mértékben szolgálja.

Faházas Villapark[szerkesztés]

A Faházas Villaparkban apartmanházak állnak rendelkezésre azok számára, akik egyedi és hangulatos szálláslehetőséget keresnek. Az apartmanokban hálószobák, fürdőszobák, konyha, nappali terület és terasz is megtalálható, biztosítva a kényelmes és otthonos pihenést a vendégek számára.

Látogatási Információk[szerkesztés]

A fürdő egész évben nyitva tart, és számos rendezvényt is szervez, beleértve éjszakai fürdőzéseket és különféle wellness programokat. A látogatók többféle jegytípus közül választhatnak, és az aktuális árakról és nyitvatartásról az Aqua Land hivatalos weboldalán tájékozódhatnak.

Földrajzi elhelyezkedés és megközelíthetőség[szerkesztés]

A park környezete festői és nyugodt, a Ráckevei Duna-ág partján fekszik. Ez a helyszín tökéletes választás a szabadidős tevékenységek és a vízi szórakozás szerelmeseinek, akik egyaránt élvezni fogják a város szépségeit és a park/fürdő számtalan szórakoztató lehetőségét. Ráckeve legfontosabb közúti megközelítési útvonala a Csepel-sziget fő gerincútjának számító 5101-es út, amelyen elérhető Budapest és az M0-s autóút felől éppúgy, mint a Duna bal parti településeit a fővárostól délre összekapcsoló 51-es főút kiskunlacházi szakasza irányából. Szigetszentmártonnal az 51107-es, Makáddal az 51112-es, Lórévvel pedig az 51113-as számú mellékút köti össze. Közösségi közlekedéssel a legegyszerűbben az egykori budapesti közvágóhídtól, a mai Közvágóhíd HÉV-állomástól induló H6-os HÉV-vel érhető el, melynek itt van a külső végállomása. A komplexum a HÉV végállomástól kb. 300 méterre található. A főútról (Kossuth Lajos utca) jobbra tartva egy lejárón keresztül érhető el a két bejárattal rendelkező létesítmény. Az egyik lejárat a fürdő főrecepciójához és ingyenes parkolójához visz, a másik a saját szálláshelyként üzemeltetett Thermal Camping/Faházas Villapark recepciójához vezet, érintve a szintén saját üzemeltetésben működő Tókert Csárda főbejáratát. Az Aqua Land Ráckevén található, és könnyen megközelíthető autóval és tömegközlekedéssel egyaránt. A fürdő címe: Ráckeve, Strand utca 4.

Létesítmények, minősítések[szerkesztés]

Az Aqua Land Termál- és Élményfürdő komplexuma közel 5 hektáron terül el, és lehetőséget nyújt a termálvíz és gyógyvíz gyógyító hatásainak élvezetére, mind beltéri, mind kültéri részlegen. Az egyes részlegek folyamatos vagy időszakos üzemelésével biztosítják az évszaknak megfelelő wellness élményeket és programokat. A fürdő részlege és kemping részlege ötcsillagos minősítéssel rendelkezik. A Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület szakmai stábja a fürdőnek 2016-ban adta át a Magyar Turizmus Minőségi Díjat. 2023-ban a kempinget négycsillagosra értékelték, ennek eredményeképpen a Thermal Camping Aqua Land lett Magyarország hatodik ilyen magas besorolású kempingező helye.

Források[szerkesztés]

https://publikacio.uni-eszterhazy.hu/3210/1/159-175_Miskei.pdf

http://users.atw.hu/kevei/ahevjovoje.htm

https://www.termalfurdo.hu/furdo/aqualand-rackeve-162/gyogyviz

https://www.utazzitthon.hu/latnivalo/rackeve/aqua-land-termal-es-elmenyfurdo-rackeve-1582

https://hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%A1ckeve

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szauna

https://tourinformrackeve.hu/kisterseg/

http://www.jgypk.hu/tamop13e/tananyag_html/wellness/az_svny_terml_s_gygyvizek_terpis_hatsai.html

https://termalonline.hu/tag/termalviz-hatasa

https://www.termalfurdo.hu/tudastar/fogalomtar/furdozes-hatasa-a-szervezetre-8

https://termalonline.hu/programajanlo/rackevere-is-erdemes-ellatogatni-a-viz-vilagnapjan

http://efrirb.antsz.hu:7778/ogyfi/asvanyviz.jsp

https://www.hazipatika.com/psziche/harmoniaban/cikkek/a_szauna_hihetetlen_hatasai

https://gyogyplaza.hu/gyogyplaza-hu-szauna-hatasai/

https://zsuatelier.com/skinhealth/a-szaunazas-jotekony-hatasai/

További információk[szerkesztés]

https://aqualand.hu/

http://www.rackeve.hu/