Szerkesztővita:Endae

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Grin 19 évvel ezelőtt

Történelemtudomány? Kedves Wikipediográfusok,

Bizonyára nem látom át egészen a Wiki szerkezetét de hátha ez a megjegyzés így eljut valaki illetékeshez.

Ne haragudjatok de nem értem egészen a Wikipedia létrehozásának célját és értelmét. Nagyra becsülendö hogy pl. a szabad szoftver ügyéért is elkötelezett többségükben fiz-matos programozók jeleskednek pl. történelmi ismereteikkel és müveltségükkel, de azért nem kellene inkább az egyes szakteruleteket azok értöire hagyni? Most ez szabadidös tevékenység, vagy inkább komoly tudományos szakszerüséggel és nyelvezettel felépített szócikkgyüjtemény? Érdekes a projekt globális volta és soknyelvü szövete. A fogalommeghatározások különbözöek az egyes nyelveken, s ez igaz hogy a színesíti a wikipedia egészének tartalmát, de egyben inkoherenssé is teszi. A legtöbb tudományágaknak általánosan, nemzetközileg is elfogadott szakkifejezései vannak. Ezt jó lenne követni...s ha nem is a maga szakterületéröl ír valaki pl. történlemröl, történeti földrajzról akkor figyelni kellene a prezís megfogalmazásokra. Lehet, hogy ítéletem elhamarkodott, de mivel teljesen önszervezödö és nem központi irányítással folyik a wikipedia fejlesztése ezért óhatatlanul egyenlőtlenségek mutatkoznak az anyagban mind minőségi (szakszerűség) mind mennyiségi (szócikkek lefedettsége) értelemben. Csak egy példa: A "történelem" kifejezés meghatározása pl. magyarul és finnül eléggé máshogy van tálalva. Ismétlem vannak nemzeti sajátossággok, de a meghatározásnak szervesebben kellene ülnie a tudományágon belüli diskurzus korszerü kontextusában.

Bocsánat az okoskodásért, javítsatok ki ha teljesen rosszul látnám a dolgot. Nem vagyok történész csak affajta szintén sokminden iránt érdeklödö "megfagyott muzsikus" (=alapvégzettségem építészmérnök)...s ha szócikket írnék akkor elöször a saját szakmámnál kezdeném. Mindazonáltal le a kalappal az aktivitásotok elött!!!

üdvözlettel endae

A lap eredeti címe "vita:történelem".


Kedves Endae,

Én inkább itt válaszolok, bár igazából csak azt tudom ragozni, amit amott Gubbubu már leírt.

A Wikipédia értelme az, hogy az, aki ért valamihez, és meg akarja azt osztani másokkal, megtehesse. Nem informatikusok kezdék (hacsak el nem tekintünk attól, amikor egy emberként csináltam), habár nyilván jelenleg többségben vannak; de van biológus, kémikus, csillagász, néha nyelvész, jogász és orvos szerkesztőnk is. Ideális az lesz majd, ha az informatikusok háttérbe szorulnak, és a tudományágak elismert, komoly szaktekintélyei éjt nappallá téve körmölik a professzionális minőségű Wikipédia cikkeket...

...gondolom, te is érzed azt, hogy más a vágy, és más a realitás. Ha a tudósok nem érnek rá megírni, hogy ki volt Hunyadi János (akarom mondani Iancu Huneudoara :)) akkor bizony ezt egy halbiológusnak, vagy egy programozónak kell megtennie. Ha körülnézel remélem, hogy néha meglepődsz, hogy mi, „halbiológusok” néha milyen alapossággal próbálunk utána nézni egy minket érdeklő témának.

A Wikipédia jó dolog, hiszen ha jön egy profi történész, aki tudja, hogy Hunyadi János kisfia ki volt, akkor bele tudja írni a cikkbe; vagy ha a történelem fogalmát sokkal jobban meg tudja fogalmazni, mint én vagy te, akkor ezt megteszi. Ha látja, hogy mi okosakat írtunk, de nem a szakszavakat használtuk, akkor ki tudja azt javítani (miután megírta azon cikkeket, melyek a számunkra - és bármely más olvasó számára - érthetetlen szakszavak jelentését megmagyarázzák). Ha erre nincs ideje, akkor nincs joga minket kritizálni; ha van, akkor pedig oka nincsen rá.

Érdekes az is, hogy nálunk megtalálhatsz olyan – közismert, vagy elterjedt – elméleteket, melyek politikailag vagy tudományos körökben nem elfogadottak, de helytelenségük nem egyértelműen bizonyított. Akár a flogiszton-elméletre, akár nyelvészeti (néha parttalanul) ellentmondó elméletekre keres az ember, megtalálja, akkor is, ha túlhaladta a világ; ez a lexikon A Tudásról szól, de leírja, ha valamit helyesnek hittünk régen, de már nem vagyunk benne biztosak, vagy éppen fordítva.

A Wikipédia, mint nemzetközi projekt soha nem is lehet koherens, hiszen az országok, kultúrák sem koherensek, a globalizáció bullshit. Egy hamburgerzabáló sosem fogja megérteni, mi az a Nagy-Magyarország vagy honfoglalás. Néha átveszünk cikkeket (főként angolból, mert azt beszéljük a legtöbben), néha pedig inkább sajátot írunk. Az utóbbi szerintem jobb, mert rólunk szól, nem a globalizált-idealizált-egyen-társadalomról.

És természetesen lehet, hogy ez mint helytelen, de ez sem baj, hiszen meg lehet győzni minket. Vagy legalábbis próbálkozni lehet.

Amúgy én is a szakmámmal kezdtem volna, de úgy adódott, hogy a Wikipédiára akkor találtam, amikor a Hunyadiakról és Árpádról kerestem adatokat, és így az – általam amúgy sosem kedvelt, de érdekes – történelmi témákba is belepiszkítottam. Remélve, hogy az utánam jövő okosabbak majd javítanak rajta, amit meg is tettek.

Írhatsz a szkmádból, vagy írhatsz arról, ami érdekel.... Csak idézni tudom a „Végtelen történet” jelvényének feliratát: „Tedd, Amit Tenni Akarsz!” --grin 2005. január 25., 14:24 (CET)Válasz