Szerkesztővita:Bennó/Archívum 106

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Mohammed Sadat (WMDE) 2 évvel ezelőtt a(z) Wikidata weekly summary #502 témában

Wikidata weekly summary #495

The Signpost: 29 November 2021

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

Wikidata weekly summary #496

Wikidata weekly summary #497

Wikidata weekly summary #498

Wikidata weekly summary #499

Wikidata weekly summary #500

The Signpost: 28 December 2021

Wikidata weekly summary #501

How we will see unregistered users

Üdv!

Azért kapod ezt az üzenetet, mert adminisztrátor vagy egy Wikimédia wikin.

Jelenleg, ha valaki bejelenetkezés nélkül szerkeszti a wikit, közzétesszük az IP-címét. Mint talán már hallottad, a Wikimédia Alapítvány jogi részlege szerinte ez nem összeegyeztethető azzal, ahogyan az online adatvédelem körüli normák és szabályozások alakulnak.

Az IP-cím helyett csak egy anonimizált azonosítót fogunk mutatni. Adminisztrátorként te továbbra is láthatod majd az IP-címeket, valamint lesz egy új felhasználói jogosultság azok számára, akiknek szüksége van a teljes IP-címekre a vandalizmus, zaklatás és spam elleni küzdelemhez. Ezen felül a járőrök látni fogják az IP-címek egy darabját. Dolgozunk a kapcsolódó eszközök fejlesztésén is.

Ha még nem láttad volna, elolvashatod a projekt részletesebb ismertetését a Metán. Ha nem szeretnél lemaradni a hasonló műszaki változásokról szóló hírekről a jövőben, iratkozz fel a hetente küldött műszaki hírlevélre.

Két különböző javaslatunk van arra, hogyan működhetne ez az új azonosító. Köszönettel vennénk a visszajelzésedet hogy melyik lenne hasznosabb számodra és a wikid számára, most és a jövőben. Írj nekünk a vitalapon! Írhatsz a saját nyelveden. A javaslatokat októberben tettük közzé, és január 17-e után fogunk dönteni közöttük.

Köszönöm! /Johan (WMF)

2022. január 4., 19:15 (CET)

A priori - a posteriori átirányítás

Kedves Bennó! Hozzád fordulok a tárgyban szereplő téves átirányítás ügyében. Az Ismeretelmélet lapon találkoztam a gonddal, amikor az a posteriori fogalom az a priori fogalomhoz vezetett. S bár ott is van szó az előbbiről, de szerintem félrevezető így. Az angol wikin [:https://en.wikipedia.org/wiki/A_priori_and_a_posteriori egy szócikkben] tárgyalják, úgy megfelelő lenne, de nálunk nincs külön szócikke az A posteriorinak. Most kényszerűségből (hogy piros legyen) az A posteriori ismeret meghatározást adtam neki. Nem tudom, hogy miként kell törölni a hibás átirányítást. Kérlek, ha egyetértesz a fentiekkel, akkor oldd meg a problémát a Te ismereteid szerint megnyugtatóan. (Remélem, érthetően mondtam el a dolgokat?) Köszönöm szépen. – Bizottmány vita 2022. január 7., 14:30 (CET)

Üdv! Szerintem a legcélszerűbb volna külön alfejezetben leírni a két fogalmat (akár ugyanabban a cikkben), és aztán úgy linkelni. Bennófogadó 2022. január 8., 06:09 (CET)

Köszönöm szépen. Üdv, – Bizottmány vita 2022. január 8., 10:19 (CET) Kedves Bennó! Nem megírni akarom, hanem ahhoz kértem segítséget, hogy a téves átirányítást megszüntethessem (ehhez nem tudom, neked van-e eszközkészleted, jogod?), illetve egy olyan kiinduló fogalmat alkossak (egyelőre pirossal, amíg valaki, aki ismeretelmélettel foglalkozik, vagy perfekt angol, meg nem írja), amely a wiki szabályai szerint szabványos, és beköthető a Wikidatába. Még az egyértelműsítő lapra sem vállalkoznék, annyira komplex a fogalom, ahogy nézem az interwiki egyes nyelveiben. Ha ebben segítesz, nagyon köszönöm, ha nem vállalod, akkor kiviszem a kocsmafalra. Üdv, – Bizottmány vita 2022. január 8., 10:36 (CET)

Javítottam a redirt, de azt te is meg tudod tenni. :) Bennófogadó 2022. január 8., 12:42 (CET)

Köszönöm szépen. A komplexicitása miatt változtattam az átirányításon, nem tudom, egyetértesz-e vele? Mint fogalom a filozófián kívül (úgy látom) a nyelvészet, a matematika területén is használatos. Talán így belefér ezeknek is a kifejtése majd. Nekem ezek a wikin belüli változtatások még kicsit átláthatatlanok, ne haragudj, hogy terheltelek vele. Most már fogom tudni (talán) :-)).Üdv, – Bizottmány vita 2022. január 8., 12:53 (CET)

Wikidata weekly summary #502