Szerkesztővita:Adam78/archív

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ezen oldal szolgál Adam78 Vitalapjának korábbi, aktualitásukat vesztett vitáinak tárolására. Az aktuális vitatémák a User_vita:Adam78 címen érhetők el.


nyelvközi linkek[szerkesztés]

Szia,

Érdemes a nyelvközi linkeket alulra tenni, egyrészt, mert így szokás, másrészt meg ha a cikk alján vannak, akkor a kezdőket nem ijesztik meg, akik bele akarnak javítani egy cikkbe. --grin 2004 április 19, 19:19 (CEST)

Halihó!

Csak meg akartam írni, hogy nagyon-nagyon jó helyesírásihiba-észrevevő vagy. Jó dolgokat veszel észre. Általában én is meglátom az apróságokat (például az illetve elé a vesszőt kitenni), de a Windows-ikonokon és -verziókon nem gondolkoztam el túlzottan. :)

Szóval csak így tovább, tetszik, hogy amint létrehozom a szócikket, máris kijavítod. ;)

--Szajd 2004 április 25, 21:30 (CEST)

U.i.: Ezektől függetlenül nem értek egyet a kurzív szavazásban a megszokás meg a jól kinézés miatt. Bár mindkét oldalról logikus a dolog.

EU cikk[szerkesztés]

Köszönet az EU cikkért hasznos, és látom teljes cikk magyar térképfeliratokkal. További jó munkát! Harp 2004 május 3, 08:54 (CEST)

Haszontalan Képek[szerkesztés]

Szia,

Szeretném azt kérni, hogy a Wikipédiát ne használd ingyenes webtárhelynek, és ne küldj fel olyan képeket, amik nem a cikkek részei. ha valakinek képet akarsz mutatni, számos ingyenes webtárhelyen el tudod helyezni azt.

Másrészt nem vagyok benne biztos, hogy igazat mondtál, amikor beikszelted a "biztos vagyok benne hogy a szerző hozzájárul művének GFDL alatti publikálásához" kapcsolót néhány esetben. Biztos, hogy kellően odafigyeltél, és van engedélyed a felküldött képek publikálására?

Köszönöm a figyelmet! --grin 2004 május 12, 23:11 (CEST)


Szia!

Tudomásul vettem, hogy a Wikipédiába olyan vizuális anyagot sem szabad feltölteni, amely egy itt folyó közérdekű vitában döntő pont lehet, és amely az számos vagy mindegyik vitapartnerem érdeklődésére számot tarthat az illető vitához kapcsolódva.

Szándékos félreértelmezés. Tisztában vagy te is azzal, hogy nem ezt mondtam. Sőt, adtam ötleteket, hogy hogyan tudsz ilyen képeket publikálni: ha valakinek képet akarsz mutatni, számos ingyenes webtárhelyen el tudod helyezni azt. --g

Én sem vagyok biztos benne, hogy igazat mondtam, hogy azt a négyzetet bejelölhetem, de ezt sajnos nem is tudtam egyértelműen megítélni a GFDL fogalmának alkalmazhatósága miatt. Azonban jobbnak láttam, hogy ezeket a képeket feltöltsem és szükség esetén letöröljük később, mint hogy elküldjem neked külön egyeztetésre, netán a vita minden egyes résztvevőjének a saját e-mail címére (ez az én szememben a zaklatással lett volna határos); másfelől az adott helyzetben hibának tartottam volna elmulasztani, hogy valami alapot ne nyújtsak az állításomhoz.

Lásd fent: egy URL pontosan megtette volna ugyanezt a hatást. --g

De ha már magam is bizonytalan voltam efelől, nyomban a képek feltöltése után, 2004. május 4-i dátummal említést tettem erről a Kuroszava Akira nevével kapcsolatos vitalapon: „(Remélem, jogi szempontból ezek a szkennelt oldalak nem aggályosak.)” – Ha neked nyolc napon át semmi ellenvetésed vagy hozzáfűznivalód nem merült fel a felvetésem kapcsán, légy szíves, ne úgy kérd rajtam ezt számon, mintha én lennék a felelőtlen és gondatlan.

Nem én vagyok a szerzői jogvédő hivatal, és nem kötelességem felhívni a figyelmed arra, ha jogot sértesz. Ez neked saját kötelességed, legalábbis ha be akarod tartani a törvényeket. Én mindössze felhívtam a figyelmed arra, hogy erre figyelj oda. Hogy erre csak 8 nap után volt érkezésem az hálistennek nem büntethető. --g

Annál is inkább kérlek erre, mivel a Wikipédiában sem a feltöltési oldalon, sem más dokumentációban nem találkoztam olyan megszorítással, hogy ne lehetne a vitákhoz szorosan kapcsolódó anyagokat – bizonyos méretbeli korlátok között – beszkennelni és feltölteni. Ha nem szabad, akkor légy szíves, fogalmazd ezt meg világosan és könnyen megtalálható helyen.

Képhasználati irányelvek, legelső mondat. --g

Láttam és tapasztaltam, hogy itt a felhasználóknak módjuk van a cikkekről vitát nyitni, annak kapcsán bármely releváns információt szabadon közzétenni (bizonyos méretbeli korlátok között). Abból, hogy ezt szóban megtehetik, valójában az következne, hogy ezt vizuálisan is megtehetik. – Ha viszont ez mégsem így van, az cseppet sem magától értetődik, ezért a felhasználót erre előzetesen kell figyelmeztetni, nem pedig utólagosan kritizálni.

Minden tartalom, amit a Wikipédiára felküldesz - beleértve a vitalapok szövegeit, a képeket, a média file-okat, mindent - meg kell, hogy feleljen a licenc-feltételeknek. Másrészt a képeknek és médiáknak meg illik felelni a rájuk vonatkozó irányelveknek. Harmadrészt figyelembe veheted azt is, hogy a Wikipédia servereket véges méretű disken tárolják, és ez az oka, hogy minden nagy méretű (>2-3 kb) file, ami nem a wikipédia tartalomhoz tartozik, kerülendő. Az, hogy jeleztem neked, úgy vélem, hogy nem "kritizálás", hanem segítő szándékú jelzés. Hogyan lehetett volna másképp megfogalmazni szerinted, hogy "ne küldj fel jogsértő és irányelvekbe ütköző képeket"? --g

A fentiek alapján visszautasítom, hogy a Wikipédián folyó vitákhoz kapcsolódó cikkek feltöltését úgy címkézd, mintha a Wikipédiát ingyenes webtárhelynek használnám.

Hozzáteszem: én magam sem éreztem volna szükségét az álláspontom bizonyításának, ha nem egy elfogult, önkényeskedő, gunyoros, gyanakvó, személyeskedő, vádaskodó légkört tapasztaltam volna magam körül – legalábbis némelyek részéről –, hanem kulturált hangnemben megfogalmazott, érdemi érvekkel és konstruktív módon igyekeznek reagálni a felvetéseimre.

Az álláspontod bizonyításával semmi baj nem volt, a scannelések tartalma jó, hasznos volt, de a publikálásuk módja szerintem nem. Ezt jeleztem. --g

Azt is visszautasítom, hogy a képek haszontalanok lennének. Például nem mindenkinek áll módjában elzarándokolni (esetleg beiratkozni) egy könyvtárba azért, hogy egy szakkönyvben felkutasson néhány oldalt, még akkor sem, ha az a néhány oldal a vita összes résztvevője számára egyaránt tanulságos lehet (nem utolsósorban azok számára, akik kezdettől fogva vitatják annak szellemi színvonalát).

A Wikipédia szempontjából haszontalanok. Lásd Képhasználati irányelvek.

Nem szeretném, ha kioktatásnak vagy bármi effélének hangozna, de mégis hozzá kell tennem: örülnék, ha több önkritikával tudnál hozzáállni a helyzetekhez, és nem csak a töltelékszavaidban, hanem az üzeneteid tartalmában is megpróbálnál a másik embert legalább minimálisan tiszteletben tartó módon fogalmazni.

Mutass egy példát, hogyan gondoltad, és igyekszem tanulni belőle. --grin 2004 május 17, 21:28 (CEST)

Köszönöm.

--Adam78 2004 május 13, 01:00 (CEST)

Szajd, légyszi...[szerkesztés]

Az előbbi megjegyzésedhez („meggyőződésem szerint a kurzív továbbra is csak az idézett cím végéig tart, nem a szó végéig (Szajd, légyszi...)”) csak azt akarom fűzni, hogy bocs, ez még régen volt, szerintem még ennek a témának a megbeszéléseelőtt. Sorry

--Szajd 2004 május 17, 12:59 (CEST)