Szerkesztő:Zt0oew/Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium Bonyhád városának egyik közoktatási intézménye.

Története[szerkesztés]

A Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumot 1806-ban alapították Sárszentlőrincen. 1806 és 1853 között ún. Schola Trivalis, vagyis három évfolyamú kisgimnázium volt. 1870-ben Bonyhádra telepítették át, majd 1935-ben átadták az internátus új épületét. A földszinten tanulószobákat, az emeleten hálóhelyiségeket alakítottak ki, ez lett a kollégium. Az államosítás után (1949) az intézmény felvette egykori diákja, Petőfi Sándor nevét.

Az intézmény 1992-ben került vissza az evangélikus egyház tulajdonába. 1996-ban új, 160 férőhelyes, modern kollégiumot építettek. 2010 áprilisában adták az új atlétikai csarnokot.

Híres diákjai[szerkesztés]

Képzései[szerkesztés]

A négyéves tanulmányon belül van reál és nyelvi-humán osztály. A reál osztályosok a biológia, kémia és a fizika, matematika tantárgyaiban emelt óraszámmal sajátítják el a tudást, míg a humán osztályban a tanulók a német és az angol nyelvszomjukat elégítik ki heti 5-6 órában. A hatosztályos képzésnél két tannyelvű németet és emelt matematikát tanulnak.

A gimnázium részt vesz az országos Arany János Tehetséggondozó Programban. Itt a felvételt nyert diákok 5 évig tanulnak és kötelezően kollégistának kell lenniük. Egyéb ingyenes juttatásokra jogosultak, mint például a jogosítvány szerzés.

Források[szerkesztés]