Szerkesztő:Zsofka15/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Kovács Nimród Borászat[szerkesztés]

A Kovács Nimród Borászat (Kovács Nimród Winery – KNW) az Egri Borvidéken, a Nagy-Eged, Nyilasmár és Nagyfai dűlőkben termeli nemzetközileg is elismert borait. Környezetbarát módon, kézi munkára alapozva gondozzák 30 hektárnyi szőlőültetvényüket. A pincészet Eger egykori rác negyedében, a történelmi Verőszala utcában található.

A tulajdonos, Kovács Nimród[szerkesztés]

A nemzetközi üzletemberből egri borosgazdává lett Kovács Nimród, a pincészet tulajdonosa, 1949-ben született Budapesten, 1971-ben Jugoszláviából átúszott Olaszországba, majd az Egyesült Államokban feketemosogatóból felküzdve magát lett üzletember. Munkájáért 2005-ben kitüntették a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével. 2009-ben hátat fordított a multik világának, azóta minden idejét egri pincéjének szenteli, ahonnan nemzetközileg is jegyzett vörösborai (syrah, pinot noir, kékfrankos, házasítások) és fehérborai (furmint, pinot gris, Battonage Chardonnay, házasítások) kerülnek ki.

Borászat[szerkesztés]

Az amerikai üzletemberből lett borosgazda 2009-ben azzal a szemlélettel kezdett az egri Kovács Nimród Winery felépítésébe, ahogy korábban marketingszakemberként, céges birodalomépítőként is dolgozott az Egyesült Államokban, majd Kelet-Európában. Mivel az Egri Borvidék éghajlata hűvös, Burgundiáéhoz és az Észak-Rhône völgyéhez hasonló, úgy látta jónak, ha ennek megfelelően átalakítják a korábbi Monarchia Borászat fajtaszerkezetét. A választék és az image kialakításánál boraikat a világpiac felső-középső szegmensébe pozícionálták.

A Kovács Nimród Winery Eger történelmi részén, a Verőszala utcai pincesoron található. Már a 18. században százával voltak présházak a városban, éppen olyanok, mint a borászat hét összefüggő épülete. A présházak közvetlenül a pincék elé épültek, hogy a helyben történő szőlőfeldolgozást lehetővé tegyék. A szőlő fermentálása után a bort a hideg pincékben, hordókban tárolják.

A pincészet munkáját Szerdahelyi Péter főborász, valamint egy amerikai borászati tanácsadó, Kent Barthman segíti, aki negyedévente látogatja a KNW-t. Kovács Nimródék értékesítik a legtöbb magyar bort az Egyesült Államokban.

Szőlőterületek és szőlőfajták[szerkesztés]

  • Nagy Eged (Eger), 10 hektár

Egyedülálló fekvésű, dél-délnyugati irányú, meredek terület. Talaja szürke mészkő és mészmárga alapú üledék, amely a bornak különleges, ásványos jelleget ad.

A borászatnak tíz hektárja van a legendás Nagy-Eged-hegy tetején. A „grand cru” területekről származnak a KNW presztízsborai: az NJK, a Furmint és a Grand Bleu elnevezésű kékfrankos, a pincészet csúcsborai.

Fajták: Furmint, Kékfrankos, Pinot Noir, Syrah, Cabernet Franc és Merlot.

  • Nyilasmár (Noszvaj), 8 hektár – Grand Superior

A néphagyomány szerint ezen a területen olvad el elsőként a hó, ami a föld jó minőségét jelzi. A Bogácsi-tónak köszönhetően egyedi mikroklímával rendelkező terület. Talaja ásványi anyagokban gazdag, emiatt karakteres, szép, üde, gyümölcsös borokat ad. Talaja gránit/vulkanikus, fekvése dél-délnyugati.

Fajták: Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Noir, Syrah és Kékfrankos.

  • Nagyfai dűlő (Noszvaj), 12 hektár – Grand Superior

A dűlő nevét a szájhagyomány szerint a területen egykor álló nagy, terebélyes fáról kapta, melynek nagysága és kiállása jól megkülönböztette a dűlőt a többitől. Az 1900-as évek elején már bizonyítottan szőlőterületként tartották számon. A korábbi évekből még nem kerültek elő feljegyzések, de több adat utal arra, hogy a filoxéravész előtti időben is szőlőtermő dűlőként funkcionált.

Enyhe lejtésű, helyenként köves talajú, harmonikus és kerek borokat adó terület.

Fajták: Pinot Gris, Chardonnay, Pinot Noir, Syrah, Kékfrankos, Merlot, Cabernet Franc

Borok[szerkesztés]

A Kovács Nimród Winery három kategóriában kínálja borait. Az Egri borcsalád tételei különböző, az Egri Borvidék jellegzetességeit hordozó dűlőkön termett szőlőből készülnek, friss, élvezetes, minden alkalomhoz passzoló stílusban. Az alapsorozatot Mindennapi örömök néven találjuk meg, ezek a borok jól felismerhetők színes címkéikről és a nagy Egri feliratról.

A KNW birtokborainak alapanyagát a noszvaji Premier Cru, Grand Superior Nyilasmár és Nagyfai terroirok adják. A vulkanikus gránittalaj és a Bogácsi-tónak köszönhető mikroklíma együttesen biztosítja a friss, gyümölcsökben gazdag, kiegyensúlyozott borokat. A második szintet képviselő Monopole borcsaládban kifejezetten magas minőségű tételek találhatók, „dűlőszelektált”, vagyis az említett két területről származó, kizárólag saját szőlőből készült borok. A 2009-es évjárattól készült borok nevükben hordozzák a Monopole megkülönböztetést, amely arra is utal, hogy ezeken a területeken másnak nincs szőlője. A Monopole-sorozatban szereplő tételek között találhatóak a Soul Syrah, a Blues Kékfrankos és a Battonage Chardonnay.

A borászat Grand Cru névvel illetett csúcsborainak kizárólagos forrása az Egri Borvidék egyik legjobb termőhelyén, a történelmi Nagy-Eged-hegy tetején lévő 10 hektáros terület. A Grand Cru borok komplexitása, gazdagsága, gyümölcsössége és ásványos jellege a terroir földrajzi adottságainak és a forró nappalok és hűvös éjszakák által meghatározott mikroklímának is köszönhető. Erről a területről származnak a KNW csúcsborai: a Furmint, a Grand Bleu elnevezésű kékfrankos és a pincészet zászlóshajójának számító NJK. Az NJK/Nimród márka évjárattól függően a cabernet franc, kékfrankos, merlot, syrah, pinot noir és cabernet sauvignon fajták házasítása.

Díjak[szerkesztés]

A pincészet syrah borai kiemelkedően szerepelnek tengerentúli és európai borversenyeken. A chicagói Beverage Tasting Institute tesztjén a Kovács Nimród Borászat 2011-es syrah-ja 2016-ban 93 pontot kapott, míg a 9 ezer bort zsűriző Brüsszeli Nemzetközi Borversenyen 94 pontra értékelték a 2012-es Soul Syrah-t. A chicagói megmérettetésen soha nem ért el még ilyen magas pontszámot európai syrah, Brüsszelben pedig valamennyi beküldött magyar bor közül a Kovács Nimród Borászat syrah-ja kapta a legtöbb pontot. Az egri pince Monopole sorozatából a Battonage Chardonnay 2013-as évjárata, a 2011-es Nagy Eged Furmint, a 2009-es NJK és a 2011-es Grand Bleu is mind-mind legalább 90 pontot, azaz aranyérmet kaptak az USA-ban. 2016-ban a Best of Budapest & Hungary szavazáson Kovács Nimródot választották az Év gasztroborászának a legjobb budapesti éttermek.

További információ[szerkesztés]

  • ...

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Kovács Nimród

Egri borvidék

Egri bikavér

Források[szerkesztés]

  1. Ugrás fel↑ Kovács Nimród Winery http://www.kovacsnimrodwinery.com/
  2. Ugrás ehhez:a b c http://www.pano-rama.hu/kovacsnimrod1.htm
  3. Ugrás ehhez:a b http://elitbor.hu/boraszat/Kovacs-Nimrod
  4. Ugrás fel↑ https://google.brand.edgar-online.com/EFX_dll/EDGARpro.dll?FetchFilingHtmlSection1?SectionID=1088292-189399-198470&SessionID=7i0GFW-QlY9a227
  5. Ugrás fel↑http://hvg.hu/gasztronomia/20160401_Kovacs_Nimrod_Kezd_beerni_a_munkank_gyumolcse
  6. Ugrás fel↑http://www.vincemagazin.hu/2016/04/ezustosen-csillognak-a-magyar-chardonnay-k/ 
  7. Ugrás fel↑ http://www.urbancinefile.com.au/home/view.asp?a=21159&s=travelfile
  8. http://www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20160120-amerikai-siker-a-magyar-boroknak-kovacs-nimrod-eger.html