Szerkesztő:Szendibogyo/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Terápia
Műfajdráma

RendezőGigor Attila
Enyedi Ildikó

OrszágMagyarország
Nyelvmagyar
Évadok2
Gyártás
VágóLemhényi Réka
OperatőrMáthé Tibor
Részenkénti játékidő20 perc részenként
GyártóHBO Magyarország
ForgalmazóHBO Magyarország
Sugárzás
Eredeti adóHBO
Eredeti sugárzás kezdete2012. október
Státuszfut
SablonWikidataSegítség

Terápia[szerkesztés]

A Terápia a Be Tipul (In Treatment) című izraeli sikerszéria hazai adaptációja. A történet alapja a pszichoterápia zárt ajtók mögötti folyamatának bemutatása, megismertetése az emberekkel. Ezt öt pácienst végigkísérve mutatja be a nézőknek. Hamar fény derül egy váratlan fordulatra a történetben, amikor is maga a pszichológus fordul szakember segítségéhez a saját problémáival. Ezzel igazolva, hogy mindannyian rejtegetünk valamit. A sorozat tökéletes rávezetése annak, hogy nem szégyen segítséget kérni, valamint szakemberhez fordulni problémáinkkal.

Szereplők[szerkesztés]

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Minden hétfőn Laurával találkozhatunk. Laura 35 éves, aneszteziológus orvos. Élettársa, Bálint klinikai pszichológus. Egy évvel ezelőtt ő ajánlotta a lánynak Andrást, mert úgy érezték, válságba jutott a kapcsolatuk. Laura vonzó, magabiztos, független gondolkodásún nő, aki azonban képtelen a tartós érzelmi kötöttségek elviselésére. Laura világ felé mutatott arca derűs, kihívó, kissé kaján és néha arrogáns, de ez a felsőbbséges lazaság valójában sebzettséget és belső bizonytalanságot takar. Számára is nyugtalanító fejlemény, mikor vonzódni kezd terapeutájához. András világossá teszi, hogy köztük sosem történhet semmi, ám meggyőződése, hogy ilyen erejű érzelem nem lehet pusztán a terápiás folyamat következménye.

Keddenként Mátét láthatjuk. Máté sikeres vállalkozó, arrogáns, határozott. Tulajdonosa, vezérigazgatója és fő részvényese az Abonyi Gyógyszergyár Zrt.-nek. Vegyészmérnöki karon diplomázott, majd a nulláról építette újjá az egykor államosított családi vállalkozást. Máté rengeteget jótékonykodik, mecénáskodik, többnyire névtelenül. Tágas családi házban lakik Szentendrén feleségével, 3 éves lányával és 8 hónapos fiával. Kerüli a nyilvánosságot. Vallásos, világnézetében, gyermeknevelési stílusában és üzleti döntéseiben erősen konzervatív.

A gazdasági válság a cégére is hat, ezért megszünteti nyolcvanhét ember munkaviszonyát. Egy volt alkalmazottja három hónappal később megöli fiatal feleségét, kétéves lányát és újszülött fiát, végül magával is végez. Az eddig robotként, megbízható gépként teljesítő Máté lelkében kétely ébred: mindent a lehető legtisztességesebben csinált?

Szerdán Zsófit. Zsófi érzelmeiben szélsőségesen csapongó, magába forduló, 16 éves kamaszlány, kortársainál jóval érettebb. Anyja a válása után depresszióba esett, akivel azóta is örök harcban áll, és amikor csak tud, menekül otthonról. Egyetlen hely van, ahol biztonságban érzi magát, a sport. 4 éves kora óta szertornázik, 15 évesen megnyerte a felnőtt országos gerenda-bajnokságot. Zsófi 8 éves volt, amikor apja külföldre költözött. Azóta a lány életében az egyik legfontosabb szereplő az edzője, Roland. Zsófinak pár hete közúti balesete volt, kerékpárján ütközött egy autóval, mindkét karja eltörött. A lány maga nem emlékszik a baleset részleteire, és mivel a biztosítótársaság nem akar fizetni, felkeresi Andrást, hogy az ő pszichológiai elemzésével igazolja: nincsen öngyilkos hajlama.

Minden csütörtökön párterápia részesei lehetünk Petrával és Tamással.Petra 39 éves, vonzó, okos és öntudatos nő. Munkamániás és ambíciózus. Férje, Tamás 38 éves, a felszínen határozott és kemény, de belül törékeny és sebezhető, feleségénél mindig erősebbnek akar látszani. Petra és Tamás házasságának fontos alapja az állandó harc. Petra szereti, ha Tamás uralkodik felette, ha erőszakos és agresszív vele, de közben lázad ellene. Fiuk, Misi születése után néhány évvel Petra újra teherbe esik. Azért jelentkeztek párterápiára, mert hirtelen mély ellentéteket szított közüttük Petra kétkedése, miszerint mégsem akarja a születendő kisbabát.

Péntekenként nagy meglepődésünkre, a terapeuta maga fordul szakemberhez. Így Minden pénteken Andrást láthatjuk, amint megbeszéli problémáit egyik régi pszichológus ismerősével. Dargay András az egyik legelismertebb magyar pszichoterapeuta. 54 éves. Klinikai pszichológusként is dolgozik, egyetemi tanár is volt, legtöbb idejét azonban magánpácienseinek szenteli. A betegek halk szavú, bölcs és higgadt embernek látják, ugyanakkor intenzív belső életet él, sokat tipródik, kételkedik. Van személyiségének egy másik fele is: dühös, követelőző, akár agresszív is – ez a réteg el van zárva a külső szemlélő elől.

András feleségével, Judittal együtt neveli két gyereküket, a kamasz Rékát és a kilencéves Bencét. Rendelője budai lakásuk egyik külön bejáratú helyiségében lett kialakítva. A rendelő és az otthon két külön világ – ő az egyetlen, aki a két tér között szabadon átjárhat.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Forrás[szerkesztés]

Hivatalos oldal[1]