Szerkesztő:Sajt062000/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Aletta Jacobs[szerkesztés]

Aletta Jacobs
Jacobs, 1895-1905 között, Max Büttinghausen által
Jacobs, 1895-1905 között, Max Büttinghausen által
Életrajzi adatok
Született1854. február 9
Sappemeer, Hollandia
Elhunyt1929. augusztus 10 (75 évesen)
Baarn, Hollandia
Születési neveAletta Henriëtte Jacobs
Ismeretes mintAz első nő aki holland egyetemen végzett (orvos)
Állampolgárságholland
HázastársCarel Victor Gerritsen
Gyermekek1
Iskolái
Felsőoktatási
intézmény
Groningeni Egyetem
Pályafutása
SzakterületOrvoslás

Hatással voltFeminizmus és szülésszabályozás Hollandiában

Aletta Henriëtte Jacobs (1854. február 9. – 1929. augusztus 10.) egy holland orvos és nőjogi aktivista volt. Ő volt az első nő, aki hivatalosan járt egyetemre Hollandiában, és az egyik első női holland orvos. 1882-ben megalapította a világ első születésszabályozó klinikáját és vezető személyiség volt mind a holland mind a nemzetközi nőjogi mozgalmakban. Kampányolt a prostitúció legalizálása mellett, a nők munkakörülményeinek javításáért, a béke és a nők szavazati joga mellett.

A tizenkilencedik század közepén született, és gyermekkorától kezdve az orvosi pályára vágyott, mint édesapja. A kor korlátai ellenére kivívta bekerülését a felsőoktatásba ahol 1879-ben diplomázott a Groningeni Egyetemen, az első (orvosi-) diplomás nőként Hollandiában. Nők és gyerekek orvosi ellátása közben egyre jobban nyugtalanította a dolgozó nők egészségi állapota, felismerve, hogy ha a törvények nem biztosítanak elegendő védelmet az egészségük számára, a gazdasági stabilitásuk veszélyeztetve van. Egy ingyenes klinikát nyitott, ahol szegény nőket oktatott higiéniáról és gyermeknevelésről és 1882-ben kiterjesztette a szolgáltatásait, aminek keretében információt és eszközöket osztott fogamzásgátláshoz. Habár folytatta az orvoslást egészen 1903-ig, Jacobs egyre jobban az aktivizmus felé fordította a figyelmét, pontosabban a nők életminőségének javítására.

1883-tól kezdve, amikor előszőr szólította fel a kormányt a női jogok melletti szavazásra, egész hátralévő életében a nők egyenlőségét korlátozó jogok megváltoztatásáért dolgozott. Sikeres volt az aktivizmusában, amikor kiharcolta a kötelező szünetet előíró törvényeket a kereskedelmi munkásoknak és elérte a nők szavazati jogának megadását 1919-ben. A nemzetközi nőjogokkal is foglalatoskodó Jacobs a világ számos pontján beszélt a nőket érintő problémákról és dokumentálta a nők szocio-ökonómiai és politikai helyzetét a világban. Közreműködött a Women's International League for Peace and Freedom (Nők Nemzetközi Szövetsége a Békéért és a Szabadságért) megalapításában és aktív tagja volt a békemozgalomnak. Nemzetközileg elismert a szerepéért a nők jogainak és helyzetének javításában.

Korai élete és tanulmányai (1854 - 1879)[szerkesztés]

Levy Ali Cohen (1807–1889)

Aletta Henriëtte Jacobs 1854. február 9-én született Sappemeerben, Hollandiában, a zsidó származású Anna de Jongh és Abraham Jacobs gyerekeként. [1][2][3] Nyolcadik volt a család 11 gyereke közül.

  1. Feinberg 2009.
  2. Bosch 2018.
  3. Haire 1928, 172. o.