Szerkesztő:Raziel/Laboratórium/Teljes szócikk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A teljes szócikk egy kielégítően megírt szócikk, mely azonban nem felel meg a kitüntetett szócikkekkel szemben támasztott követelményeknek. A teljes szócikkel szemben támasztott követelmények nem annyira szigorúak, mint amiket elvárunk egy kitüntetett szócikktől, melyek a legjobb munkáinkat képviselik.

Milyen egy teljes szócikk?[szerkesztés]

Egy teljes szócikk…

  1. szépen van megírva:
  2. (a) stílusában, szókincsében és nyelvhelyesség szempontjából egyaránt kielégítő;
    (b) megfelel a formai követelményeknek, általános és stilisztikai útmutatóknak, valamint az átírási irányelveknek.
  3. tartalma pontos és megbízható:
  4. (a) megfelel az ellenőrizhetőség kívánalmainak, állításaihoz minden szükséges helyen, egyértelműen hozzárendeli a forrást;
    (b) forrásai megbízhatóak;
    (c) nem tartalmaz saját kutatást.
  5. átfogó:
  6. (a) az adott témát minden lényeges szempontból megvizsgálja;
    (b) egyensúlyt tart a fejezetek között és törekszik az összefoglaló stílusra.
  7. semleges: semleges nézőpontot képvisel.
  8. tartalma állandó: a szócikk tartalma nem változik jelentősen napról napra, és hogy nem zajlik körülötte nagyobb vita.
  9. amennyiben lehetséges, megfelelően illusztrált:
  10. (a) a megfelelő helyeken rövid képaláírással és megfelelő licenccel ellátott képek illusztrálják a szöveget;
    (b) a beszúrt képek szorosan kapcsolódnak a témához, nem pedig dekorációs célt szolgálnak.

Mi a hasonlóság egy teljes és egy kitüntetett szócikk között?[szerkesztés]

  • A semlegesség mindkettőnél egyformán fontos követelmény.
  • Mindkettő törekszik az összefoglaló stílusra.
  • Tartalmában mindkettő állandó és hiteles, a illusztrációk licence megfelelő.
  • Egyiknek sincs megkötve a hossza. Emellett azonban a kitüntetett szócikkek a tárgyalt téma jóval átfogóbb, alaposabb bemutatása miatt általában hosszabbak.

Mi a különbség egy teljes és egy kitüntetett szócikk között?[szerkesztés]

  • A kitüntetett szócikkeknek a legjobb munkáinknak kell lenniük, a teljes szócikkek ezekkel összemérve „csak” kielégítőek.
  • A teljes szócikkek a témában járatlanok számára teljesnek hatnak, míg a kitüntetett szócikkek a témában járatosak számára sem tűnnek hiányosnak.
  • A kitüntetett szócikk minden részletre kiterjedő tájékoztatást nyújt, a teljes szócikk pedig széleset. A „minden részletre kiterjedő” azt jelenti, hogy egyetlen fontos tény vagy részlet sem hiányozhat a szócikkből; a „széles” a főbb tudnivalókat tárgyalja a témával kapcsolatban.
  • A kitüntetett szócikk egy témát a lehető legalaposabban vizsgál és különösen körültekintően válogatja meg forrásait. A teljes szócikk nem feltétlenül tárgyalja egy mélyen feldolgozott téma minden részletét.

Javaslat az eljárás menetéről[szerkesztés]

  • Az eljárás hasonlítana a régi referálásra.
  • Legalább öt szerkesztő igazolása lenne szükséges.
  • Nem kellene külön pontonként igazolni a kritériumokat, azonban minden támogatás mellé kötelező lenne véleményt is írni a szócikkről. Az „egy újabb fasza cikk XY-tól”, vagy „jó kis cikk ez” és hasonlók, nem lennének elfogadhatóak. A szükséges változtatásokhoz itt is pontosan meg kellene nevezni a kifogásolt vagy hiányzó részeket.
  • Az eljárásra korlátlan mennyiségű szócikk felkerülhetne, melyek addig maradnának, amíg döntés nem születik. Vagyis vagy megkapja a teljes szócikk bilétát, vagy az elrettent szerkesztő visszavonja a jelölést, vagy az eljárást „hibernálja” a jelölő (aminek max. időtartama mondjuk két hét), ezzel jelezve, hogy „oké, felfogtam mi kell még ide, dolgozom rajta, amíg nem végeztem, kíméljetek”.

Javaslatok a bevezetéssel és átállással kapcsolatban[szerkesztés]

  • A cikktöri sablont frissíteni kell az eljárással.
  • A „kiemelt szócikk” neveződjék át „kitüntetett szócikk”-é. A cikkértékelő sablonban már eddig is ilyen néven szerepelt. A kezdőlapon megmaradna a „Kiemelt szócikk”-doboz, de ide már csak nem kitüntetett szócikkek kerülhetnének, hanem teljes szócikkek is (többek között a német wikin is így megy). Mivel emberi belátás szerint a teljes szócikk bevezetésével megnőne az ellenőrzött, minőségi szócikkek száma, át lehetne térni a már régóta és sokak által hőn áhított napi frissítésre.
  • Az eljáráson legelőször a mostani színvonalas besorolású szócikkek, majd pedig a teljes besorolású szócikkek kerüljenek górcső alá, hogy tisztázódjanak az állapotok.