Szerkesztő:PTamas/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A vidám tudomány
SzerzőFriedrich Nietzsche
Eredeti címDie fröhliche Wissenschaft
Ország Németország
Nyelvnémet
TémaIsten halála
Műfajfilozófia, költészet
Kiadás
Kiadás dátuma1882
Magyar kiadóVilágirodalom
Magyar kiadás dátuma1923[1]
Média típusakönyv
Oldalak száma554 (1976)
ISBNISBN 963-34-6228-0 (1997), ISBN 963-94-4155-4 (2003)
SablonWikidataSegítség


A Toszefta (Babilóniai Talmud arámi: תוספתא, "hozzátevés, kifejtés") egy zsidó szóbeli tanokat tartalmazó gyűjtemény a Misna időszakából.

Áttekintés[szerkesztés]

A Toszefta több szempontból is a Misna kiegészítése (a tószefta szó jelentése "hozzávetés, kifejtés"). A Misna (héberül: מִ‏‏שְׁנָה misná) a zsidó szóbeli tan alapja, amit i. sz. 189-ben állítottak össze. A Toszefta szorosan kapcsolódik a Misnához, szerkezetük hasonló, rendekre (széder) és traktátusokra (masszechet) tagolódik.

Szövege sokszor szóról szóra megegyezik a Misnával. Egyes részeknél viszont lényeges eltérések vannak. A Misnából hiányzó törvények mellett a gyűjtemény törvényeinek kiegészítését és magyarázatát is tartalmazza. A két gyűjtemény között ellentmondások is felfedezhetőek, pl. a zsidó törvény uralkodását illetően.

Eredete[szerkesztés]

A rabbinikus hagyomány alapján a Toszefta ... 2 rabbi. Míg a Misna szövege parancsok gyűjteményeként értelmezhető, a Toszefta inkább egy kiegészítés. A Talmud sok esetben a Misna szövegének vizsgálatára használja.

A hagyomány szerint a Toszefta a Misna szerkesztése alatt vagy rövid idővel utána keletkezett az eltérő tartalom rögzítésének céljából.

  1. További kiadások