Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Orion 8/Ön is szerkesztő!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Köszöntjük a közösségben!

A Wikipédián mindenki szerkesztő, aki bármilyen csekélységgel, akár csak néhány kis hiba kijavításával részt vesz a munkában. Ennek még az sem feltétele, hogy regisztrálja magát a rendszerbe, a regisztrációnak csak gyakorlati haszna van. Az egyik az, hogy a regisztrált szerkesztőnek saját szerkesztői lapja van, amelyen bemutatkozhat a közösségnek, valamint szerkesztői vitalapja, ahol a kollégák megszólíthatják, üzeneteket hagyhatnak neki, vitára hívhatják valamilyen szerkesztéssel kapcsolatosan. Ezenfelül a regisztrálatlan szerkesztő – más néven anon – saját név híján nem válhat automatikusan megerősítetté, ezért a szerkesztéseinek megjelenésére várnia kell addig, ameddig egy járőr jóvá nem hagyja.

A Wikipédiának nincsenek hivatalos szerkesztői, csakis önkéntes munkásai, mindenki kedve és szabad ideje szerint. Emiatt a Wikipédiának nincs "szerkesztősége" sem, központja sem, a Wikimédia Magyarország Egyesület csak koordinátora a különféle wikiprojekteknek. De a szabályok betartatásra, vitákban való esetleges döntésre, irányelvek meghatározására a közösség folyamatosan tisztségviselőket nevez ki, a tevékeny, komolyságukat sok szerkesztés során bizonyító szerkesztők közül. Az adminisztrátor (admin) olyan technikai lehetőségeknek is birtokában van, mint amilyen például egy szócikk, egy oldal megszüntetése, vagy a vandálok kitiltása.

Miért csináljam?[szerkesztés]

A Wikipédia egy folyamatosan bővülő enciklopédia, amely azért készül, hogy a sokféle, nyomtatásban megjelent vagy az interneten mindenfelé fellelhető értékes, hiteles, az általános műveltség területére kívánkozó tényeket, ismertetéseket összegyűjtse, összekapcsolja. Nyilván ön is azért kereste fel, mert megtalálni szeretett volna – remélhetőleg sikerrel – valami olyan tudnivalót, amit eddig nem tudott. Nos, pontosan ennyi a Wikipédia szándéka. Ebben segít az, aki hozzátesz bármit.

Ez hiányos! Ez téves![szerkesztés]

Természetesen számtalanszor elmondható ez a szócikkekről, elsősorban az első. A szerkesztők ideje, munkabírása nagyon is korlátozott a sok ide sorolható tudáshoz képest. Ne felejtse ilyenkor, hogy a hiányosságot nincs kin számon kérni, hiszen ez az egész enciklopédia önkéntesek munkája. Ilyen esetben nincs más, mint azt remélni, hogy valaki fáradságot tud rászánni, hogy a cikkhez további adalékokat kutasson fel, újabb bekezdéseket, fejezeteket írjon meg. Ha ön csak kicsit is járatos a hiányosnak talált cikk témájában, akkor kérjük, hogy legyen ön az, aki ezt a kiegészítést elvégzi, ha időt tud szánni rá. A kiegészítésnek, cikkírásnak sokféle szabályt kell teljesítenie, de egyetlen szóval úgy lehetne a fő szabályt megnevezni, hogy komolyság.

Mit segíthetek?[szerkesztés]

Már az is segítség, ha valamelyik szócikkben egy elírást, egy helyesírási hibát kijavít. Az már komolyabb hozzájárulásnak vehető, ha egy ügyetlenül sikerült mondatot érthetőbbre, pontosabbra rendez át, vagy ha hozzáfűz néhány olyan szót, amely világosabbá teszi a jelentését. A szerkesztéseket kezdje talán ilyenekkel, eközben beleszokhat a szócikkek stílusába, felépítésébe.

A Wikipédia legfőbb jellegzetessége, hogy a szócikkben olyan szavakat, amelyekről önálló szócikk is létezik már, hivatkozás (link) alakjában , ha a cikket olvasó számára ez érdemi segítséget jelenthet. Ilyen linkek elhelyezésével sokat segíthet. Nyilván teljesen fölösleges a hivatkozás ebben a mondatban: "A WM–23 Ezüst Nyíl a Weiss Manfréd-repülőgépgyár által gyártott magyar tervezésű vadászrepülőgép." Ellenben az itt látható hivatkozások már nagyon hasznosak: "A WM–23 Ezüst Nyíl a Weiss Manfréd-repülőgépgyár által gyártott magyar tervezésű vadászrepülőgép." Ha a szövegben ezek a szavak többször is szerepelnek, akkor általában elég ezek egyikét hivatkozássá alakítani.

Az is komoly segítség, hogy ha egy adott tárgyban magyar szócikk még nem létezik, vagy bővítésre szorul, és megtalálja a megfelelőjét a Wikipédia más nyelven készülő testvérváltozatában, akkor az ott olvashatókat lefordítja, és át is hozza onnan az abban a cikkben a tények, megállapítások hitelét megteremtő források megnevezését. A fordítás tényét a cikkben jelezni kell, azért, hogy a magyar nyelvben esetleg másképp használt fogalmak vagy megfogalmazás ellenőrzésének, magyarításának szükségességére felhívja más szerkesztők, olvasók figyelmét.

Az is nagy segítség, ha egy cikk valamelyik kijelentésére olyan hiteles forrást tud igazolásul megnevezni, amely erősíti a cikk komolyságát. Hogy a hitelesség mit jelent, lejjebb olvasható. Nem kell linkgyűjteményt létrehozni, de a legfontosabb, értékes, érdemleges források megadása hasznos. Megteheti ezt akár a cikk végén, a források általános felsorolásába illesztve, vagy egy közvetlen tényhez rendelve, lábjegyzet-hivatkozásként beszúrva.