Szerkesztő:Nóri987/Place de l'Hôtel-de-Ville - Esplanade de la Libération

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Sablon:Infobox Voie de Paris

A Place de l'Hotel-de-Ville - Esplanade de la Liberation (magyarul a Városháza tere) aminek 1803-ig Place de Grève volt a neve,Párizs található, Franciaországban .

Elhelyezkedés és megközelíthetőség[szerkesztés]

A Place de l'Hotel de Ville - Esplanade de la Libération, 155 mèter hosszú és 82 méter széles, a IV. kerületben, a Saint-Merri negyedben található, a házak számozása 2-nél kezdődik, a Gesvres felől és 31-nél végződik a rue de Rivoli felé.

A térre az 1-es és 11-es metróval ((1)(11)) lehet eljutni, valamint autóbusszal (BUS) RATP 38 47 67 69 70 72, 74 76 96 OpenTour és (N) N11 N16 (N) N11 N16 .

Az elnevezés eredete[szerkesztés]

Place de l'Hôtel-de-Ville - Esplanade de la Libération[szerkesztés]

A tér a párizsi városháza előtt található.

2013. április 22-én átnevezték "Esplanade de la Libération" (Szabadság térre), a Szabad Franciaország ellenállói emlékére, akik a Szövetségesekkel és a felkelőkkel együtt felszabadították Párizst 1944. augusztus 24-ről 25-re virradó éjszakán.

Place de Grève[szerkesztés]

"Grève": egy sima, kavicsos talajjal borított tenger- vagy folyópartot jelent. Mielőtt a teret lekövezték kavicsos rakpart volt.

Place de Grève leírása[szerkesztés]

A Place de Grève a jelenlegi tér körülbelül negyede volt, többé-kevésbé trapéz alakú, amelynek rövidebbik oldala észak felé, a hosszabbik oldala pedig a délre néz.

A teret cölöpökkel kettéválasztották, az alsó rész, ami a kikötő volt, és a felső rész, ami a tér maga.

A tér déli részén, a XIV században egy gótikus kőkereszt állt, amely 8 lépcsőfokon lehetett feljutni, teteje kovácsoltvasból állt. Ezt a keresztet az elítéltek utolsó imahelyének szánták, de figyelmeztető jelként szolgált az árvizek idején is.

A tér közepén akasztófa állt, amelyet IV. Henrik uralkodása alatt egy szökőkút váltott fel, amit 1674-ben elpusztult.

Párizs története olvasható a táblán

Történelme[szerkesztés]

Az előtérben a Place de Grève, a háttérben a régi városháza, az 1533-ban kezdődött átépítése előtt, valamint az eltűnt Saint-Jean-en-Grève templom ( Braun és Hogenberg terve 1530 körül) ).
A régi városháza és a Place de Grève 1610 körül (Claude Chastillon) .

A tér akkoriban homokkal és kavicsokkal volt borítva, ezen a helyen könnyű volt a Szajnán érkező kereskedőknek kirakodni áruikat.

Később kikötőt építettek oda, ami fokozatosan felváltotta az Ile de la Cité-ben [1] található Saint-Landry kikötőt. Hamarosan a legfontosabb kikötővé vált Párizsban: fa, búza, bor és széna érkezett, így a téren piacot alakult ki ezek eladására. A kikötőnek köszönhetően a Szajna jobb partja fejlődésnek indult és és egy nagyon sűrűn lakott negyed alakult ki a közelében.

A munkanélküliek könnyen találtak itt munkát. A „ faire grève” (magyarul szrájkolni) kifejezés eredetileg azt jelentette, hogy az emberek ácsorognak a téren arra várva, hogy munkát kapjanak. A szó végül átalakult a jelenlegi jelentésere, ami a munka szüneteltetése annak érdekében, hogy fizetésemelést kapjanak.

A téren kivégzéseket is végrehajtottak. Nem tudjuk, hogy a Place de Greve mikor szolgált először ilyen célt. Az első kivégzés 1310- ben volt feljegyezve, amikor egy Marguerite Porette nevű nőt égettek el eretnekségért.

A Párizsi önkormányzat központja 1357 körül került ide, amikor Étienne Marcel a kereskedők elöljárója megvásárolta a Maison aux Piliers-t.

1362-ben alapították a Szentlélek kórházat a Hôtel de Ville északi oldalán. Templomát 1406-ban építették. Az épületegyüttest 1798-ban elpusztították.

A borpiac is ide került át a 1413-ban.

Miután I. Ferenc hazatért az Itáliai háborúból úgy döntött, hogy a Maison de Piliers-t egy új épülettel helyettesíti, amelynek építésével az olasz Dominique Boccadort bízta meg. Az 1533-ban tevezett épület csak 1628-ra készült el.

Egy 1636-os kéziratban a tér "place de la Grève" néven szerepel.

1653 július 4-én XIV. Lajos és Mazarin részt vettek a téren tartott tűzijátékon és a városi önkormányzat által tartott díszvacsorán.

1763. június 17-én tüzijátékot tartottak a téren a béke kihirdetése alkalmából.

1792 április 25-én a téren volt az első guillotine általi kivégzés. Az elítélt, Nicolas Jacques Pelletier, egyszerű tolvaj volt. A középkor óta a "kifinomultabb" büntetésekhez szokott tömeg csalódott volt a folyamat gyorsasága miatt. Másnapra dalocska is született amelyben követelték vissza az akasztófát.

1794 novemberétől 1795 májusáig a guillotine újra a téren állt. Többek között itt végezték ki a Konvent képviselőjét, Jean-Baptiste Carrier-t és Fouquier közvádlót .

Jean-Victor Schnetz, Harc a városháza előtt, 1830 július 28, Párizs, a Musée du Petit Palais .

1803. március 19. óta nevezik Place de l'Hotel-de-Ville.

A tér a jelenlegi arculatát a XIX század második felében nyerte el, amikor III. Napóleon idejében átalakították Párizst.

Place de l'Hotel-de-Ville-t télen (2011. december) egy jégpályával.

A kommün allati pusztítások után a városháza már a XIX. század elején nagyszabású átalakításokon esett át, amelyek megváltoztatták az eredeti stílusát.

A tér 1982 óta a gyalogosok számára fenntartott hely.

A Párizsi Tanács 2013. április 22-i határozata alapján a tér hivatalosan "Place de l'Hotel-de-Ville - Esplanade de la Liberation" nevet kapja , Párizs 1944-es felszabadítóinak tisztelegve.

Napjainkban a Place de l'Hotel-de-Ville egy nyüzsgő lokáció.

  • a 2004-es és a 2011-es Paris Plages-ra a tér nagy részét röplabdapályává alakították;
  • télen gyakran egy hatalmas jégpálya van a téren;
  • tavasszal a véradás népszerűsítését célzó eseményeket tartanak;
  • 2007. júliusában a kert kiállítás egy része a Place de l'Hotel-de-Ville-ben volt látható;
  • a nagyobb sportestek alkalmával kivetító szerelnek fel a téren ( Labdarúgás Világkupája, Rugby Union kupa);
  • 2009 óta minden nyáron ingyenes koncerteket tartanak (ezek a koncertek korábban a Szajna partján voltak);
  • 2009. márciusában a tér volt a központja a tüntetésnek, amely több. mint 1000 óráig tartott (40 nap és éjszaka, megszakítás nélkül). Célja a Pécresse egyetemi reformprojekt elleni tiltakozás volt.

Megjegyzések, források és hivatkozások[szerkesztés]

Bibliográfia[szerkesztés]

  1. « La Seine, les ponts et les ports de Paris », paris-atlas-historique.fr.