Szerkesztő:Mami/西湖

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nyugati tó
Ország(ok)Kína
Hosszúság3,2 km
Szélesség2,8 km
Felszíni terület6,5 km2
Átlagos mélység2,27 m
Víztérfogat1.429.000 km3
Part hossza15 km
SzigetekKu-hegy, Hsziao ming csou, Hu hszin ting, Zsuan kung tun
TelepülésekHangcsou
SablonWikidataSegítség

A Nyugati tó (kínaiul 西湖, pinjin átírással xī hú, magyar népszerű átírással Hszi hu) egy édesvízű tó Kínában, a Csöcsiang tartomány-beli Hangcsou város nyugati részén, egyike az ország legfőbb természeti látványosságainak.

A tótól keletre fekszik Hangcsou városa, a többi három irányból hegyek határolják. Területe körülbelül 6,5 négyzetkilométer, észak-déli hosszúsága 3,2 km, kelet-nyugati szélessége 2,8 km, kerülete közel 15 km. A víz átlagos mélysége 2,27 méter, a tó vízkapacitása 1.429.000 köbméter[1]. A tavat öt részre osztja a Gu hegy, illetve a Paj, a Szu és a Jangkung töltés. Területük szerint sorbarendezve az öt rész a Nyugati külső tó (外西湖, Vaj Hszi Hu), a Nyugati belső tó (西里湖, Hszi Li Hu, más néven Hátsó nyugati tó vagy Hátsó tó), a Keleti belső tó (北里湖, Pej Li Hu), a Kis déli tó (小南湖, Hsziao nan hu) és a Jüe (岳湖, Jüe hu), melyek közül a a Nyugati külső tó a legkiterjedtebb. A Gu hegy (孤山) a Nyugati tóban található legnagyobb természetes sziget. A Szu és Paj töltés átszeli a tavat és a Külső nyugati tó közepén három kis mesterséges sziget is található: a Hsziao ming csou (小瀛洲), a Hu hszin ting (湖心亭) és a Zsuan kung tun (阮公墩). Ezek alapján az alapvető felépítés: "egy hegy, három töltés, három sziget, öt tó".

Története[szerkesztés]

Nevének eredete[szerkesztés]

A Nyugati tó legkorábbi neve Vulin víz volt. A Han könyvének földrajzi lejegyzése szerint: "

Források[szerkesztés]

  1. 西湖大规模疏浚工程完成”, 《杭州年鉴(2004年版)》, 2004. december 13. (Hozzáférés: 2008. január 25.) (kínai nyelvű) 

Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 杭州西湖 című kínai Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.