Szerkesztő:Maakviraag/Vércukor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az ábrán a görbék az egészséges emberben mért vércukor (piros) és a vércukrot ellenőrző inzulin hormon (kék) szintek napközbeni, 3 étkezés melletti ingadozását mutatják. A diagram megmutatja azt is, hogy milyen mértékben befolyásolja ezeket az értékeket egy cukor- (szaggatott vonal) illetve keményítőtartalmú (folytonos vonal) étkezés.[1]

vércukorszint alapvetően a vérben található cukor (glükóz) mennyiségét jelenti. A glükóz az emberi szervezet egyik legfontosabb tápanyaga. Az agy, a vörösvérsejtek és a mellékvese glükóz segítségével nyerik az energiát, míg a szervezet más sejtjei elsősorban a zsíranyagcseréből. Az agy közvetlenül nem érintkezik a vérrel, attól az ún. vér-agy gát választja el,  

Egészségügyi szempontból a vércukorszint meghatározó érték. Amnnyiben ez tartósan magas, nagy a valószínűsége a cukorbetegségnek (Diabetes mellitus).

Az alacsony vércukorszint (Hipoglikémia) a vegetatív idegrendszerre hat elsőként, ennek első jelei lehetnek az idegesség, feszültség, remegés és izzadás, amely súlyos esetben akár eszméletvesztéshez is vezethet. A tartósan alacsony vércukorszint ritkán inzulinóma, egyes esetekben a 2-es típusú cukorbetegség korai előjele lehet, de bizonyos gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmazó étkezést követő, megbetegedést nem okozó állapot is lehet. A Diabetes mellitus kezelésekor használt gyógyszerek gyakori mellékhatása. 


Források[szerkesztés]

  1. Daly, Mark E (1998. április 24.). „Acute effects on insulin sensitivity and diurnal metabolic profiles of a high-sucrose compared with a high starch diet” (englisch nyelven) (PDF). Am J Clin Nutr 1998 (67), 1186-1196. o, Kiadó: American Society for Clinical Nutrition. (Hozzáférés: 2011. február 19.)  

[[Kategória:Orvosi diagnosztika]]