Szerkesztő:Lji1942~huwiki/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dominique-Jean Larrey
Dominique Larrey Girodet-Trioson festménye Louvre Múzeum, Párizs
Dominique Larrey
Girodet-Trioson festménye

Louvre Múzeum, Párizs
Életrajzi adatok
SzületettBeaudéan
ElhunytLyon (76 éves korában)
Larrey aláírása
Ismeretes mintA Nagy Hadsereg (Grande Armée - Első Császárság) fősebésze
A Francia Orvosi akadémia Tagja
a sürgősségi sebészet megalapozója
1766 - 1842
Nemzetiségfrancia
Állampolgárságfrancia


Dominique-Jean Larrey francia orvos és hadisebész a sürgősségi sebészet megalapozója 1766 július 7-én született a Pireneusokban lévő Beaudéanban és 1842 július 25-én halt meg Lyonban. Az első császárság Nagy Hadseregének (Grande Armée) fősebészeként résztvett I. Napoléon valamennyi hadjáratában. Orvosi esküjéhez híven az ellenség sebesültjeit is különbségtétel nélkül ellátta. Ezt a magatartását az ellenség is tisztelte: egyszer a kivégzést is ennek köszönhetően kerülte el[1].

Életrajza[szerkesztés]

Származása[szerkesztés]

Jean Larrey cipészmeter fiaként született a Pireneusokban (fr)ban lévő kis faluban, Beaudéan-ban. Szülőháza a falu főutcáján ma is megvan, múzeummá alakítva. Tizenhárom éves korában árván maradt, innentől Larrey-t Alexis bagybátyja nevelte, aki a Touluse-i kórház fősebésze volt, emellet a város első hadikórházának megalapítója, amelyet az 1980-as években építettek, ez továbbra is az Ő nevét viseli [2]. Így elég ellentmondásosan, a "l'hôpital Larrey" soha nem utalt a Larrey család leghíresebb tagjára.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. „Larrey”, Viasat History/TV (magyar nyelvű) 
  2. Le nouvel hôpital militaire de Toulouse, construit dans les années 1980, porte le nom d'Hippolyte Larrey(fr), Dominique fia Napoléon III orvosa (francia nyelven)

Ez a szócikk részben vagy egészben a Dominique-Jean Larrey című francia Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.