Szerkesztő:Lji1942~huwiki/Szívbillentyűk betegségei

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szívbillentyűk betegségei, Szívbillentűhibák
Az emberi szív felépítésének sémás képe a fő verő- és visszerekkel. A nyilak a véráram irányát jelzik.
Az emberi szív felépítésének sémás képe a fő verő- és visszerekkel. A nyilak a véráram irányát jelzik.

SzinonimákBillentyűelégtelenség, Billentyűszűkület, "Szívbaj"
LatinulInsuffitientia or/et stenosis valvulae/valvularum cordis
AngolulValvular heart disease
Osztályozás
BNO-10I35.0 Az aortabillentyű szűkülete, I35.1 elégtlensége; I137.0 A pulmonális billentyű szűkülete, 137.1 elégtelensége; I134.0 A mitrális billentyű elégtelensége, I134.1 előreesésese, I134.2 szűkülete, I136.0 A tricuspidális billentyű szűkülete, I136.1 elégtelensége
Leírás
Érintett szervekElsődlegesen a szív és a keringés, ennek következményeként a szervek vér- és oxigénellátása.
EtiológiaSzívbelhártyagyulladás, fejlődési rendellenesség
Kockázati tényezőkStreptococcus okozta betegségek kellő idejű kezelésének elmaradása
Főbb tünetekNagy vagy kisvérköri pangás az érintett billentyű(k)től függően.
DiagnosztikaFizikális vizsgálatok, mellkasröntgen, modern képalkotó eljárások stb. A radiológia képen - az érintett billentyűtől függően - a szív jellegzetes alaki eltérése.
SzövődményekNagv vagy kisvérköri pangás (vagy mindkettő), szívelégtelenség, fulladás, köhögés, vizenyő, hasvízkór (ascites), tüdővizenyő, megfelelő beavatkozás nélkül a várható életkor jelentős megrövidülése.
KezelésEnyhébb és műtétileg kockázatos esetekben pihenés, szívszerek. A mai szívsebészeti műtéti eljárások mellett törekedni kell a minél korábbi sebészeti korrekcióra: (billentyűplasztika, műbillentyű stb.) Ezeknek jelentős része ma már minimális kockázattal jár, sőt egy részük bevezetett katéteren keresztül is elvégezhető.
KórjóslatA súlyossági foktól, a fennállás idejétől, a beteg életkorától és általános állapotától függően igen változó. Csak a részletes kivizsgálást végző orvosi teamek tudnak érdemben nyilatkozni.
MegelőzésFejlődési rendellenességek megelőzése, szívbelhártya gyulladások (streptococcus utóbetegségek) megelőzése.
Adatbázisok
MeSH IDD006349

A szívbillentyűk felelősek a szívben az áramlási irányok meghatározásáért. Két fő típusuk van a nagyerek ’’ (főverőér, aorta)’’ és a tüdőverőér ’’(truncus (arteria) pulmonalis)’’ szájadékában található zsebes, félhold alakú ’’(semilunaris)’’ billentyűk, és a pitvar-kamrai szájadékokban elhelyezkedő vitorlás ’’(cuspidalis)’’ billentyűk. (Technikai hasonlattal élve áramlást egyeneirányító szelepekként működnek.)

Ép működésük mind a szív munkája, mind a vérkeringés optimalizálása szempontjából alapvető fontosságú. Betegségeik[1] megzavarják a vérkeringést és lerontják a szív pumpafunkciójának hatékonyságát, illetve túlterhelik a szívizomzatot.

Betegségeik jellegük szerint két alapvető csoportba sorolhatóak: elégtelenség (insuffitientia) és szájadékszűkület (stenosis), a kétféle eltérés gyakran kombinálódhat is. Utóbbiakat nevezzük kombinált szívbillentyűhibáknak[2], valamint azokat az eseteket is, amikor a billentyűhiba egynél több szájadékot is érint[3]. Az ’’’aortabillentyű’’’ egyike a [4] szívbillentyűknek. Normálisan három zsebszerű szívbelhártya tasakból áll, bár a népesség mintegy 1%-ánál csak két tasakja van[5]. A szív bal kamrájából kiinduló aorta (főverőér) kezdeti szakaszában ’’(bulbus aortae)’’ helyezkedik el.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szívbillentyű-betegségek (magyar nyelven). InforMed
  2. Mitrális regurgitáció (magyar nyelven). Egészségügyi jegyzetek
  3. Szívbillentyű-hibák (magyar nyelven). InforMed
  4. Aortabillentyű (angol nyelven)
  5. Aortabillentyű tasakok (angol nyelven)

[[Kategória:Szív- és érrendszeri betegségek]]

Commons:Category:Szívbillentyűk betegségei
A Wikimédia Commons tartalmaz Lji1942~huwiki/Szívbillentyűk betegségei témájú médiaállományokat.