Szerkesztő:Kozika20/Elbridge Gerry

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


Elbridge Gerry
Az Amerikai Egyesült Államok 5. alelnöke
Hivatali idő
1813. március 4. – 1814. november 23.
ElnökJames Madison
ElődGeorge Clinton (alelnök)
UtódDaniel D. Tompkins
PártDemokrata-Republikánus Párt

HázastársaAnn Thompson Gerry

Elbridge Gerry aláírása
Elbridge Gerry aláírása

Elbridge Thomas Gerry (1744. július 17. - 1814. november 23.) amerikai államférfi és diplomata volt. 1813. március 4-től haláláig az Egyesült Államok ötödik alelnökeként szolgált James Madison elnök alatt. Korai halála miatt ő volt az első olyan alelnök, aki nem indult az elnökválasztáson.

Az elsők között írta alá a Függetlenségi Nyilatkozatot és a Konföderációs cikkelyeket. Egyike volt azon három államférfinek, aki nem írta alá az Egyesült Államok alkotmányát, mivel az akkor még nem tartalmazta a Bill of Rights-ot. 1810-ben Massachusetts kormányzójává választották. Nevéből ered a gerrymandering kifejezés, mely a választókerületek manipulálásának elterjedt angol neve.

Ifjúkora[szerkesztés]

1744. július 17-én született, a Massachusetts állambeli Marbleheadban, egy tizenkét gyermekes család harmadik gyermekeként. Apja, Thomas Gerry, kereskedelmi hajót irányított, édesanyja, Elizabeth Gerry (született: Elizabeth Greenleaf) pedig egy sikeres bostoni kereskedő lánya volt. Nem sokkal 14 éves kora előtt bekerült a Harvard Főiskolára, ahol 1762-ben szerzett diplomát. A főiskola elvégzése után édesapja kereskedelmi tevékenységében vállalt szerepet.

Politikai pályája[szerkesztés]

Elődök és utódok[szerkesztés]

Elődje:
George Clinton
Az Amerikai Egyesült Államok alelnöke
1813. március 4.1814. november 23.
Az Egyesült Államok alelnöki pecsétje
Utódja:
Daniel D. Tompkins