Szerkesztő:Kovacska99/Louise-Marge tájfun (Ining-Liling)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Louis-Marge (a Fülöp-szigeteken Ining-Liling) egy erős és pusztító tájfun volt 1964-ben, amely neve a Louise tájfun és a Marge trópusi vihar összevonásával jött létre. Louise 5-ös erősségű tájfun volt, Marge pedig egy trópusi vihar, mely a Louise maradványaiból jött létre

Louise-Marge tájfun (Ining-Liling)
5-ös kategóriájú hurrikán (SSHS)

Keletkezett1964. november 8.
Szétoszlott1964. november 26.
Legerősebb szélsebesség309 km/h,
192 mph
Legalacsonyabb nyomás915 mbar,
27.01 Hgmm
Áldozatok595
KárokIsmeretlen (nagy)
Érintett területekMikronézia, Mariana-szigetek, Palau, Fülöp-szigetek
Az 1964-es Csendes-óceáni tájfunszezon része

Meteorológiai lefolyás[szerkesztés]

Louise külön útja
Marge külön útja.

A monszunszerű hullám november 15-én a Fülöp-szigetektől keletre 46-os trópusi depresszióvá alakult a kedvező feltételeknek köszönhetően. Nyugat felé haladt, később trópusi vihar státuszt ért el aznap, a tajfun státuszt pedig 16-án érte el. Louise gyorsan fokozódott, és 18-án tetőzött a csúcsintenzitása, 310 km/h körüli állandó átlagszélsebessége. A szuper taifun kissé gyengült, majd a 19-én eljutott a Fülöp-szigetek délkeleti részére, és itt 300 km/h-s állandó átlagszelekkel landolt. Louiset november 20-án feloszlott a surlódás miatt.

Később a tengerre kerülve azonban újra szerveződni kezdett. A Louise maradványaiból származó 48-as trópusi depresszió november 21-én alakult ki a Fülöp-szigetek közelében. A Fülöp-szigeteken a depresszió a formáció nem erősödött, csak éppenhogy. A depresszió végül ugyanazon a napon a "Marge" nevet kapta. A következő napon erősödött a vihar, 105 km/h-val fújtak egyperces állandó átlagszelei. Lassan romlott a "teljesítménye" a rendszernek, és november 24-én Marge szétfoszlott.

Károk és áldozatok[szerkesztés]

A kár mennyisége ismeretlen, a vihar 595 halottat és több tucat sérültet hagyott maga után a Fülöp-szigeteken.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 1964 Pacific typhoon season season című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]