Betániai Szűz Mária-jelenés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Szerkesztő:Konstant/Betániai Szűz Mária-jelenés szócikkből átirányítva)

A venezuelai Betániai Szűz Mária-jelenés egyike annak a 20. századi Szűz Mária-jelenésnek, amelyet a katolikus egyház elfogadott természetfelettinek. Püspöki vizsgálat előzte meg elfogadását.

A fő látnok
  • Maria Esperanza de Bianchini (1928 - 2004) misztikus.
  • öt évesen Lisieux-i Szent Teréz jelent meg neki.
  • 1954-ben, mint apáca megkapja azt az üzenetet Szent Teréztől, hogy "nem kell apácának lenned, hanem hitvesként anyaként szolgálnod."
  • 1968 szeptember 23.-án álmában eljött Pio atya, és ezt mondta: "Eszperanza bucsuzni jöttem, eljött az én időm, te jössz." (Pio atya ezen a napon halt meg.)
  • 1978 november 27.-én Szűz Mária elmondta, hogy 1984-ben meg fog jelenni és nagy kegyelmet fog gyakorolni az alázatosszívűekkel, mindenki látni fogja őt aznap.

A jelenések eseményei[szerkesztés]

Előzetesen a látnok felismerte egy Mária-jelenés után 1974. március 29-én egy helyszínt, ahol élnie kell. Az útmutatás szerint cukornád, régi ház, malom, barlang tiszta vízzel kell legyen a helyszín. Megtalálta, odaköltözött. Két évre rá, 1976. március 25-én Finca Betania farmon újra megjelent Szűz Mária, és Minden Népek és Nemzetek Megbékítő Anyjának nevezte magát.[1] Finca Betania farmon 1984-ben ugyancsak március 25-én 150 ember 3 óra alatt hétszer látta a jelenést,[2] egy fehér köpenyes, kék derékszalagos nőt. A tömeg szentmise után éppen ebédjét fogyasztotta, és néhány szabadban játszó gyerek a patakpartnál megpillantotta a Szűzanyát a vízesés felett. Akkor mind a 108 ember látta a Szűzanyát. Némely szemtanú beszámolóját videóra vették.[3].[4]

Nemzetek Békéltetője[szerkesztés]

A jelenés elmondta, hogy ez a hely Finca Betania folyamatos imádkozóhelye lesz a venezuelaiak számára, majd később egész világ nemzeteinek. Az egyház és az emberek egy összefogásban fognak egy cél érdekében munkálkodni, hogy összehozzák az emberiséget harmóniával a hitben. Nemcsak katolikusok, hanem más hívők részére is.

Vizsgálata[szerkesztés]

Pio Bello Ricardo érsek részletesen beszámolt Los Teques egyházmegye püspökének levélben.[5] Ebben a levélben közli:

A hagyományos egyházi kivizsgálási eljárást alkalmazta. A püspök kezdetben szkeptikusan fogadta a tanúkat.

500 órát szánt a kivizsgálásra, 200 tanút hallgatott meg, 381 nyilatkozat született, ezeket 490-en írták alá.

Tanúk általános megfigyelései[szerkesztés]

A tanúk nyilatkoztak arról, hogy a semmiből tűnik elő, hirtelen fénnyel telítődik meg, sokszor erős rózsaillat kíséretében, mennyei kórus ének és a Nap forgását is megemlítik. Úgy nézett ki, mint a csodálatos érem Boldogasszonya vagy Zaragozai Oszlopos Szűzanya, Coromotoi Szűzanya.[1]

Jóváhagyás[szerkesztés]

1987 november 21-én került sor a jóváhagyásra.

Utóélet[szerkesztés]

1991. december 8-án, a szeplőtelen fogantatás napján eucharisztikus csodát jelentett a miséző pap Betániából. Az áldozó ostyából vér szivárgott, a vizsgálat szerint emberi vér.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Apparitions in the Sanctuary of Betania | Sierva de Dios María Esperanza (amerikai angol nyelven). (Hozzáférés: 2024. április 28.)
  2. Betania Apparitions. Totus Tuus Maria. (Hozzáférés: 2024. április 28.)
  3. Betániai jelenés videó szemtanukkal.” (Hozzáférés: 2024. április 30.) 
  4. Mrs. Maria Esperanza, Messenger of Reconciliation | Sierva de Dios María Esperanza (amerikai angol nyelven). (Hozzáférés: 2024. április 28.)
  5. Pastoral Instruction on the Apparitions of the Blessed Virgin in Finca Betania | EWTN (angol nyelven). EWTN Global Catholic Television Network. (Hozzáférés: 2024. április 28.)
  6. Eucharistic Miracle of Betania, Venezuela, 1991” (hu-HU nyelven).