Szerkesztő:Karmela/mentor

Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


Mentorprogram kezdőknek, haladóktól[szerkesztés]

innen másoltam: WP:KF-JA 2007.okt.09.
A WP:KF-M#"Már 6 felhasználót létrehoztál, többet nem lehet"nél felvetődött a Mentorprogram, avagy a kezdőknek segítsenek a haladók. Én szerény személyem szerint ezt úgy gondoltam hogy a kezdők, akik "árvák" jelentkeznek egy lapon, ahol egy tetszőleges régi szerkesztő örökbefogad önkéntesen annyi mennyiségű kezdőt amennyit szeretne, és azoknak/annak a szócikkeit, szerkesztéseit nézné át minden alkalommal és javítaná, és szólna a hibáikról/hibáiról, és esetleg tapasztalatokkal, tippekkel, trükkökkel látná el az újoncokat/újoncot, hogy azért az újak is rájöjjenek arra hogy a Wikipédia nem a fehérhátterű pokol, ahol a régiek az egyedüli úrak. Vagy ott a másik variáció ahol beinditanánk egy "Wiki-iskola" programot ami mondjuk két hetente tanítana egy oldalon, MSN-en, Skype-on, vagy ott ahol jól esik. Ötleteket, javaslatokat, írjatok, és jó lenne ha jeleznétek hogy megkora az érdeklödés mentor-részről, vagy akár újonc-részről. --Borovita 2007. szeptember 25., 17:09 (CEST)Válasz

A programnak egy működő változata az enwikin.--Dami reci 2007. szeptember 25., 17:22 (CEST)Válasz
és a deWikin.
Mindkét helyen jólmegszabott kritériumai vannak annak, hogy ki lehet mentor:
legyen gyakran jelen, elég hosszú ideje wikipédista, elég sokat szerkesztett, sohasem vandálkodott, nem volt a közelmúltban blokkja, ne legyen még maga is mentorálásra szoruló.
Az angolok egy listára iratkoztatják fel az újoncokat, abból szemezgetnek a mentorok. Most éppen 250-en vesznek részt a programban.
A németeknél ehelyett viszont egy olyan oldal van, ahol a mentorok 3-4 sorban nagyon kedvesen bemutatkoznak, fotóval vagy illusztrációval, és ennek alapján maguk választhatják ki az újoncok a mentort maguknak. Azt is megtehetik, hogy egy mentorkérő sablont tesznek a saját vitaoldalukra, ettől bekerülnek az „újoncbörzébe”, ami alapján egy tetszőleges mentor siet a segítségükre. Most éppen 96 újoncot segítget 27 mentor.
A kiváló mentoroknak az angolok wikicsillagot adományoznak. Egész júzerbox sorozatuk van a mentorálás különböző fázisainak jelzésére. Számos lap segít tájékozódni a mentorálás különböző aspektusáról.
Karmelaposta 2007. október 2., 23:47 (CEST)Válasz


hová kerültek, válaszolni illik, komoly , fejedre olvasható[szerkesztés]

kiemelések innen: Linkoman 2007. szept. 23.
Van egy technokrata típusú segítség-oldal, de végülis senkinek nem mondjuk meg jó előre, hová került és mit csináljon. Mindenkitől eleve elvárjátok, hogy mindent tudjon...
Nem mondjuk meg, hogy ez egy komoly szándékú projekt...
...nincs modellezve, hogy egy abszolút kezdő mikor nézi meg pl. az előző szerkesztését, mikor jön rá, hogy a neki írt üzeneteketre érdemes/illik válaszolni.
...A legfontosabb tudnivalót nem adjátok meg: bármit szerkesztesz, megmarad és bizonyíthatóan a fejedre olvasható. Márpedig a tapasztalatom szerint ezt nagyon sokan nem tudják; és általában nem tudják, hová kerültek.
Inkább a kezdők tájékoztatását kellene megszervezni, akár újoncműhellyel, akár bölcsödével (én erre tettem javaslatot), akár tutor rendszerrel.--

Böcsöde cikkeknek[szerkesztés]

kiemelés innen: WP:KF 2006. aug. 27.

Linkoman:
...a jelenlegi szubcsonk-szabályozás helyébe lépne az a lehetőség, hogy a megfelelő időn belül nem fejlesztett szubcsonk szövege - a szubcsonk törlése előtt, de nem ahelyett - ide átmásolásra kerülne.
link még: