Szerkesztő:Karesz2/munka2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A nyelvtörvény (szlovák) egy 1995-ben elfogadott és 2009-ben jelentősen módosított törvény a nyelvhasználatról Szlovákiában. A jelenlegi állapot egy 2009-es parlamenti szavazással jött létre és 2009 szeptember 1. óta hatályos.

Felvidéki magyarság
  50-100%
  10-50%
  0-10%

A 2009-es módosítás széles körű kritikát és tiltakozást váltott ki az lakosság 10%-át kitevő felvidéki magyarok, továbba a Magyar Kormány, civil szervezetek és a magyar lakosság körében a magyarok elleni diszkrimináció [1][2] és anyanyelvük a magyar nyelv használatának korlátozása miatt. A tiltakozási hullámot kiváltó törvény kulcskérdés a feszült magyar-szlovák kapcsolatok kérdéskörében, melyek a törvény hatására sokéves mélypontra jutottak. [3].

A törvény kinyilvánítja a szlovák nyelv elsőbbségét bármilyen más nyelvvel szemben és azt állítja, hogy a szlovák nyelv "a Szlovák Köztársaság szuverenitásának megnyilvánulása" [4]. A törvény számos olyan helyzetet, köznapi szituációkat részletez, amely során a népesség (pl orvosok)[5]) kötelezve van a szlovák nyelv használatára mind írásban és szóban.

A 2009-es módosítás 100-tól 5000 euró-ig terjedő büntetéseket foganatosít azok számára akik más nyelvet és nem szlovákot használnak a törvény által meghatározott helyzetekben.

Nyelvtörvény története[szerkesztés]

1990[szerkesztés]

Az első nyelvhasználattal foglalkozó törvényt 1990-ben hozták létre, Csehszlovákiában ez csak ott engedélyezte a magyar nyelv használatát ahol a magyarok aránya a népességben a 10%-ot meghaladta. [6]

1995[szerkesztés]

Mikor Szlovákia függetlenné vált Csehszlovákiától 1993-ban a Szlovák Nemzeti Párt és a hozzá tartozó Matica Slovenska olyan törvények elfogadását szorgalmazta amik "megvédelmeznék" a szlovák nyelvet. A nyelvtörvény módosítása ("kivételek nélküli nyelvtörvény" különböző büntetési tételeket írt elő más nyelvek például a magyar használatáért a hivatalos kommunikációban a kisebbség részarányától függetlenül. Így a törvény a magyar többségű településeken is büntetni rendelte a magyar nyelv használatát. Ezt az elnyomó jellegű törvényt még a szlovák alkotmánybíróság is alkotmányellenesnek találta és később megsemmisítette. [6]

1999[szerkesztés]

Ahhoz, hogy Szlovákia folytathassa a tárgyalásokat az EU-hoz való csatlakozáshoz el kellett fogadnia a kisebbségek nyelvhasználatához való jogokat. Ez egy 1999-es törvényben történt meg ami a kisebbségi nyelv használatát nyilvános helyeken (pl kórházakban) ott engedélyezte ahol a kisebbség aránya meghaladja a 20%-ot.

2009[szerkesztés]

A 2009-ben a szlovák parlament elfogadta az úgynevezett államnyelv törvényt, mely szerint a szóbeli és írásbeli kommunikáció esetén használt nyelv a legtöbb nyilvános helyzetben és helyeken, az állami hivatalok és intézményekben csak szlovák lehet. [7] Más nyelv például a magyar [8] használata a leírt feltételek mellett a törvény következtében pénz büntetést eredményez, minimum 100, maximum 5000 eurót. A The Economist című tekintélyes lap egy cikkében foglalkozott a nyelvtörvénnyel, e szerint a törvénnyel "Szlovákia kriminalizálja a magyar nyelvet" [9], ami az anyanyelve a szlovák állampolgárok 10,7%-nak, ennek használata bizonyos helyzetekben büntetést von maga után. Knut Vollebæk az EBESZ kisebbségügyi biztosa számos ponton kritizálta a nyelvtörvényt, azonban utóbb Szlovákia számára megfogalmazott ajánlásait titokban és nem nyilvánosan tette. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) arra kérte a szlovák kormányt, hogy hozza nyilvánosságra a Vollebæk-el folytatott kommunikációt annak teljességében [10], hogy a biztos véleményét és állásfoglalásait ne lehessen meghamisítani vagy eltorzítani. Korábban számos alkalommal a szlovák kormány a biztos véleményét úgy próbálta prezentálni, mintha minden rendben lenne a törvénnyel. Magyarország kifejezésre juttatta, hogy aggódik, a törvény magyarokkal szembeni diszkriminatív volta miatt.
Az augusztus 31-én lepleztek le egy szobrot Szlovákiában ami egy országos demonstráció alkalmával az ott élő magyarok tiltakozását szimbolizálta a nyelvtörvény ellen. A gyászszobor leleplezése során tartott beszédekben elhangzott, hogy "A felvidéki magyarságot gúzsba akarják kötni, el akarják némítani, és ezt nem engedhetjük! Ez a szobor üzenete" [11] Bajnai Gordon, a magyar miniszterelnök szerint "Nagyon káros, amikor egyes, megélhetési nacionalizmust folytató szélsőséges szlovák politikusok a kisebbségi ügyét használják arra, hogy elfedjenek valós problémákat". [12] Szeptember elején a nyelvtörvényre felhívták a Fehér Ház figyelmét. Koszorus Ferenc egy amerikai magyar szervezet vezetője "elfogadhatatlan és diszkriminatív"-nak nevezte a törvényt az amerikai kormányzat vezető külpolitikai döntéshozóval történt találkozóján. [13] A magyar külügyminiszter Balázs Péter a szlovákiai gyakorlatot a kegyetlen Ceauşescu diktatúra nyelvpolitikájához hasonlította. [14][15] [16]

Büntetések és megvalósítás[szerkesztés]

Fogadtatás[szerkesztés]

A törvény széles körben kritikát kapott a magyarok elleni diszkrimináció miatt, valamint hogy ellentétes az Európai demokrácia szellemével. Azt is felvetették, hogy a törvény potenciálisan sérthet különböző megállapodásokat, szerződéseket.

Magyar kormányzat[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. von Tiedemann, Cornelius: Wissenschaftliche Kritik des slowakischen Sprachengesetzes (german and english nyelven). Nordschleswiger.dk, 2009. augusztus 13. (Hozzáférés: 2009. szeptember 4.)
  2. Hungary attacks Slovak language law. Euranet.eu, 2009. augusztus 4. (Hozzáférés: 2009. szeptember 4.)
  3. Protests over Slovak language law. BBC news, 2009. szeptember 2. (Hozzáférés: 2009. szeptember 4.)
  4. An Act of Parliament Dated November 15, 1995 on the State Language of the Slovak Republic. Ministry of Culture of Slovakia. (Hozzáférés: 2009. szeptember 4.)
  5. Anger as Slovak language law comes into force. Euranet.eu, 2009. szeptember 1. (Hozzáférés: 2009. szeptember 4.)
  6. a b Orosz, Andrea: Nyelvtörvény és félelem - „Ezt nem lehet Európában” (hungarian nyelven). Hírsarok.hu, 2009. július 21. (Hozzáférés: 2009. szeptember 4.)
  7. Int'l intellectuals protest against Slovak language law
  8. A Szlovák Köztársaság állampolgárainak 10%-nak anyanyelve
  9. The Economist Slovakia criminalises the use of Hungarian
  10. Az MKP kíváncsi a nyelvtörvénnyel kapcsolatos levelezésre az EBESZ-szel
  11. Gyászszoborral tiltakoznak a szlovák nyelvtörvény ellen
  12. Bajnai: A kisebbségek ügye szent és sérthetetlen
  13. Slovak language law brought to attention of White House
  14. Kiakasztotta a szlovákokat Balázs Péter
  15. Pozsony felháborodásának adott hangot Balázs Péter interjújával kapcsolatban
  16. Besokallt a szlovák külügy Balázs interjúja miatt