Szerkesztő:Heringcápa/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Lacoste[szerkesztés]

Lacoste
Lacoste pólóingek egy kirakatban
Lacoste pólóingek egy kirakatban
TípusSociété anonyme
Alapítva1933
NévadóRené Lacoste
SzékhelyTroyes
Kiszolgált területekdivat
VezetőkThierry Guibert (CEO)
AlapítóRené Lacoste
André Gillier
Iparágdivat
TulajdonosMaus Frères
ÁrbevételNövekedés 2,5 milliárd USD (2022)
Nyelvekfrancia

A Lacoste weboldala
SablonWikidataSegítség

A Lacoste S.A. (kiejtése [lákoszt]) egy francia divatipari vállalat, amit 1933-ban alapított René Lacoste világbajnok teniszező és André Gillier vállalkozó. Ruházatot, lábbeliket, sportfelszerelést, szemüvegeket, bőrárukat, parfümöket, törölközőket és órákat forgalmaz. A márka legismertebb terméke a Lacoste-pólóing, amit maga az alapító alkotott meg, eredetileg a teniszing egy egyszerűsített változatának szánva. A cég jellegzetes jelképe egy zöld aligátor, amit az alapító René Lacoste beceneve után választott neki. A becenév eredete, hogy a csapatkapitányával egy aligátorbőr bőröndben fogadott, hogy megnyer egy fontos mérkőzést. A franciaországi szurkolók körében azonban a krokodil elnevezés terjedt el. 2012 novemberében a Lacoste-ot felvásárolta a svájci Maus Frères csoport.

Története[szerkesztés]

René Lacoste 1933-ban André Gillierrel, az akkori legnagyobb francia kötöttárugyártó cég tulajdonosával és elnökével alapította meg a vállalatot, a Lacoste által 1926-ban megalkotott pólóing gyártására. Az aligátor logó már a kezdetektől szerepelt a termékeken, a vállalat állítása szerint ez volt az első példa arra, hogy egy márkanév egy ruhadarab külső oldalán jelent meg. Az 1950-es évektől már az Egyesült Államokban licenc alapján gyártották a pólókat. A közelmúltban a Lacoste népszerűsége megugrott a francia tervező, Christophe Lemaire munkájának köszönhetően, aki egy modernebb, előkelőbb megjelenést igyekezett létrehozni. 2005-ben több mint 110 országban közel 50 millió Lacoste-terméket adtak el. 2005-ben a Lacoste ismertsége megnőtt a cég és több teniszező közötti szerződéseknek köszönhetően, így például a korábbi amerikai teniszezők, Andy Roddick és John Isner, a francia veterán Richard Gasquet és a svájci olimpiai aranyérmes Stanislas Wawrinka. A tenisz mellett a golf szponzorálásába is belkezdtek, José María Olazábal és Colin Montgomerie is Lacoste-felszerelésben játszott. 2016 márciusában a cég új üzletet nyitott a budapesti Fashion Street-en.

2017-ben Novak Đoković teniszezőt nevezték ki a Lacoste márkanagykövetének és "az új krokodilnak" (René Lacoste mellett). Ez a kötelezettség egy ötéves szerződést, valamint többszöri megjelenést foglal magában a cég reklámkampányaiban.

Új Társadalmi Szerződés[szerkesztés]

Új Társadalmi Szerződés (Nieuw Sociaal Contract)

Adatok
ElnökPieter Omtzigt
ElnökhelyettesBert van Boggelen

Alapítva2023. augusztus 19.
ElődpártKereszténydemokrata Tömörülés

IdeológiaKereszténydemokrácia
Szociális piacgazdaság
Politikai elhelyezkedéscentrista
Parlamenti mandátumokKépviselőház:
0 / 150
Szenátus:
0 / 75
Királyi Megbízottak:
0 / 12
Tartományi képviselők:
0 / 572
Európai parlamenti mandátumok
0 / 12
Európai pártEurópai Néppárt
Weboldala

Az Új Társadalmi Szerződés (Nieuw Sociaal Contract, NSC) centrista politikai párt Hollandiában, amit a korábbi kereszténydemokrata képviselő, Pieter Omtzigt alapított. Célja saját bevallása szerint az átlátható kormányzás és a társadalmi jólét megteremtése az országban.

Története[szerkesztés]

Audemars Piguet
Rövid névAP
Alapítva1875
NévadóJules Louis Audemars
Edward Auguste Piguet
SzékhelyLe Brassus
Kiszolgált területekóraipar
VezetőkIlaria Resta (CEO)
AlapítóJules Louis Audemars
Edward Auguste Piguet
Termékekórák
Árbevétel1,93 milliárd CHF (2023)
Alkalmazottak száma1450

Az Audemars Piguet weboldala
SablonWikidataSegítség

Az Audemars Piguet, röviden AP egy svájci csúcskategóriás luxusórákat gyártó vállalat, melynek székhelye Le Brassus faluban, Vaud kantonban található.[1] A céget Jules Louis Audemars és Edward Auguste Piguet alapította 1875-ben, és azóta is a leszármazottaik birtokában van.[2][3]

Az AP legismertebb modellje az Audemars Piguet Royal Oak, amit 1972 óta gyártanak, és ami a cég ismertségét meghozta.[4] Egyik korábbi eredményük az első percismétlő szerkezet megalkotása volt 1892-ben. Ők fejlesztették ki az első átlátszó számlapos (skeleton) karórát 1934-ben.

Jules Louis Audemars és Edward Auguste Piguet barátsága még gyermekkorukban kezdődött, de de csak 1874-ben, húszas éveik elején kerültek újra kapcsolatba egymással. 1875-ben hivatalosan is megalapították az Audemars, Piguet & Cie-t, amelynek székhelye a svájci Vallée de Joux-ban található Le Brassus falucskában volt. Korábban mindkét alapító órásmesterként dolgozott. A közös cég működtetésében a munkát megosztották egymás közöttː Audemars a gyártásért és a műszaki szempontokért felelt, míg Piguet az értékesítésre és a menedzsmentre koncentrált.

Az 1970-es évekre az AP-t már a legrangosabb svájci óragyártók között jegyezték, főképp a Royal Oak bevezetése óta. A cég jelenlegi vezetői Audemars ükunokái, és évente körülbelül 40 000 órát gyártanak.

  1. Audemars Piguet Holding SA - Company Profile and News (angol nyelven). Bloomberg.com. (Hozzáférés: 2024. március 29.)
  2. Audemars Piguet | Our Heritage: Born in Le Brassus (angol nyelven). www.audemarspiguet.com. (Hozzáférés: 2024. március 29.)
  3. Fondation Haute Horlogerie (angol nyelven). Fondation Haute Horlogerie. (Hozzáférés: 2024. március 29.)
  4. July 07, Jack Forster: Letters To The Editor: Why Isn't Rolex Considered One Of 'The Big Three'? (angol nyelven). Hodinkee. (Hozzáférés: 2024. március 29.)