Szerkesztő:Gtboy97HUN/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
War Thunder
FejlesztőGaijin Entertainment
KiadóGaijin Entertainment
ZeneszerzőZakhar Antonov
Georgy Zheryakov
Jeremy Soule
MotorDagor Engine
PlatformokMicrosoft Windows
Mac OS X
PlayStation 4[1]
Kiadási dátumMicrosoft™ Windows™
2012. november 1. (nyílt béta)
PlayStation 4
2013. november 29.
2014. június 3. (Észak-Amerika)
Mac OS X
2013. szeptember 16. (nyílt béta)
Verzió1.51
MűfajAkció, Repülőszimulátor, Tankszimulátor, MMO
JátékmódokEgy- és többjátékos
AdathordozóLetöltés
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény
SablonWikidataSegítség

A War Thunder egy free-to-play (ingyenesen játszható) MMO harci játék,[2] amelyet a Gaijin Entertainment fejleszt és jelentetett meg Microsoft Windows, Mac OS X és PlayStation 4 platformokra.[1][3] A játék 2016 December 20-án lépett ki a Béta fázisból. Ekkor jelentek meg a Japán tankok a játékban, ennek ellenére ugyanúgy folynak a béta tesztek de már csak zárt módon.

Játékmenet[szerkesztés]

A játékban harci repülőkkel és harckocsikkal játszhatunk a II. világháborús korszaktól egészen a hidegháború időszakáig. A War Thunder pályáinak átlagos mérete 3600 km2-től 40000 km2-ig terjednek, bár a játékot meghajtó motor nagyobb, akár 90000 km2-es pályákat is képes lenne megmozgatni.[4] A játékban 5 nemzet érhető el és mindegyik rendelkezik repülőgépekkel és tankokkal. A játékosok egyszerre csak egy kiválasztott nemzet járműveit használhatják.

Játékmódok[szerkesztés]

A játék 3 nehézségi szintet tartalmaz amik jelentősen eltérnek egymástól:

Árkád-mód:[szerkesztés]

Mint a neve is sejteti ez a legkönnyebben játszható része a játéknak. Ebben a módban a játékosok számos segítséget kapnak az ellenfél kiiktatásához.

Repülők:[szerkesztés]

A repülőgépek esetén ez azt jelenti, hogy a kijelölt ellenfél előtt megjelenik egy 'segédkör', ami azt jelöli, hogy a pilótának hova kell célozni. Bombázógépek esetén egy bombacélzó kereszt segíti az egyszerű bombázást. Ha a lőszer elfogyott a járművünkből akkor az újra fog töltődni persze ez az újratöltési időtől is függ. Emellett ebben a módban jobb specifikációkkal és aerodinamikával rendelkeznek (Pl.: emelkedési sebesség, fordulási idő, végsebesség) és a repülőgépre ható erők sincsenek szimulálva, ugyanakkor a pilótánk a túl sok G-erő hatására elveszítheti az eszméletét. A repülőkben a következő nézetek elérhetőek: Külső-nézet; pilóta-nézet; lövész-nézet (csak lövésztoronnyal rendelkező repülőknél). A térképek eltérnek a többi játékmódban használtakkal. Az újraéledések száma megegyezik a legénységi helyeken használt repülők számával és a belépés során eldönthető hogy a levegőben vagy a repülőtéren kezdünk.

Tankok:[szerkesztés]

A tankok esetében is sok segítséget kapunk a játékhoz. A löveg irányzása gyorsabb és a ballisztikát kiszámolva egy ún. célzókereszt segíti a pontos célzást (korlátozott távolságig) amely különböző színekkel jelzi számunkra az átütési esélyt is. A tankok is gyorsabbak ebben a módban, gyorsabban forog a járművek tornya, géppuskája, kevesebb idő alatt éri el a tank a végsebességét. Az ellenséges tankok a térképen jelezve vannak tehát könnyű célpontot találni, viszont az újraéledések maximális száma 3+1 tartalékos tank. A térképek megegyeznek a Realisztikus-módban használtakkal. A megölt ellenfelek, illetve asszisztálások függvényében a csaták során lehetőségünk van légi csapást mérni az ellenséges tankokra illetve az ellenséges repülőt megtámadni. Minél nagyobb harcértékű repülőt akarunk használni, annál több ellenséges tankot kell likvidálni, vagy asszisztálni a megölésükben.

Realisztikus-mód:[szerkesztés]

Ez a mód tekinthető a második legnépszerűbbnek a játékban mert itt tapasztalható meg hogy milyenek is voltak a kiválasztott jármű tulajdonságai a valóságban. Nehezebb mint az Árkád-mód ezért ezt általában tapasztaltabb játékosok használják.

Repülők:[szerkesztés]

A repülőgépek ebben a módban realisztikusan működnek és a játék nem ad segítséget az ellenfél kiiktatásához. Az ellenfél járműve előtt nem jelenik meg a célzást segítő 'segédkör' ami megnehezíti annak kiiktatását. A repülőgép szárnyai illetve a fékszárnyak túl nagy sebességnél leszakadhatnak, de ez akkor is megtörténhet ha nagy sebességgel hajtunk végre a gépet túlterhelő manővereket. A lőszer és a bombák mennyisége véges ami arra készteti a játékost hogy csak nagy találati esély esetén adjon le lövést, dobjon le bombát. A játékosok a repülőtérről indulnak - kivételt képeznek ez alól a csatarepülők és a bombázógépek.

Források[szerkesztés]

  1. a b 5/14/13 7:35du 5/14/13 7:35du: War Thunder Is Headed to the PlayStation 4. Kotaku.com. (Hozzáférés: 2013. augusztus 16.)
  2. Warthunder: About the Game
  3. War Thunder PlayStation®4 launch in North America
  4. free combat MMO game |. War Thunder. (Hozzáférés: 2013. augusztus 16.)