Szerkesztő:Godson/Lopott listák

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

User:Glanthor Reviol utmutató-javaslatának baráti összefirkálásra idevonszolt példánya:


Magányos lista (vagy hivatkozások listája) minden olyan oldal, amely elsődlegesen csak egy linkfelsorolást tartalmaz. A listá - a kategóriáktól eltérően - közönségesen szerkeszthető alap névtérbeli szócikkek. Ezen oldalak általában néhány szerkesztő által kezdeményezett és összegyűjtött, egy tárgyhoz kapcsolódó hivatkozások listái, például speciális szempontok alapján összeválogatott helyek, személyek listája, vagy események időrendbeli felsorolása.

A listák előnyei[szerkesztés]

  • A listákat el lehet látni kiegészítő információkkal. Például a Magyarország városai listában a puszta hivatkozásokon túl néhány adat is helyet kapott.
  • A listák tartalmazhatnak olyan hivatkozásokat, amelyek még nincsenek megírva (piros linkek), a kategóriák pedig csak a már meglévő (megírt) szócikkeket tartalmazzák.
  • A lista elemeit bármilyen szempont szerint lehet rendezni, nem csak automatikus ábécérendben, mint a kategóriákat.
  • A lista egyes elemei nemcsak egész cikkre, hanem annak valamelyik alfejezetére közvetlenül is hivatkozhatnak.

A listák hátrányai[szerkesztés]

  • Redundánsak lehetnek a kategóriákkal, ha nincs bennük hozzáadott érték: pl. formázás, sorrendezés, kapcsolódó információk feltüntetése.
  • Egy alaposan kidolgozott, terjedelmes listát gyakran nehezebb karban tartani, mint egy hasonló méretű kategóriát.

A listák típusai[szerkesztés]

Jelenleg számos forma található a wikipédián:

  1. ábécésorrendes felsorolások, mint például a barokk zeneszerzők listája
  2. kategorizált, avagy hierarchikus listák, például cirill írást használó nyelvek, kutyafajták listája
  3. időrendi listák, mint például részecskefelfedezések évszámokban, történelmi korszakok, római császárok időrendben
  4. szójegyzékek, ahol a lista elemei mellett azok rövid definíciói találhatóak, például Wikipédia:Szójegyzék

Forma és méret[szerkesztés]

Hasznos, ha egy lista elején fel van tüntetve a lista tartalma és terjedelme. A lap címe "X-ek listája" legyen, például magyar festők listája.

Ideális esetben minden listaelem egy Wikipédia szócikkre mutat. Kivétel, ha várhatóan a közeljövőben lesz szócikk az adott listaelemről.

Ha egy teljes lista kisebb mint 32 kilobyte, és úgy gondolod, hogy hasznos lehet, csinálj teljes listát. Egyéb esetben valamilyen jellemző alapján szűkíteni kell a lehetséges elemek számát.

A listaelemeknél ne legyen korlátozó feltétel a jelentőség, kivéve a személyeknél (lásd ott). Például lehet híres magyar festők listája, de ne legyen jelentős márkák listája.

Listák listái[szerkesztés]

A Wikipédián van néhány "listák listája". Ezek általában csak kék linkeket tartalmaznak (a még nem létező listákat nem kell feltüntetni), valamint ajánlott az ábécérend használata. Lásd: uralkodók listái országonként.

Miről legyen lista?[szerkesztés]

Avagy mik a megfelelő témák listákhoz? A lehetséges listák száma végtelen, a számukat csak a képzelőerőnk korlátozza. Hogy a listáink hasznosak maradjanak, és ne szaporodjanak el túlságosan, korlátozni kell a listák készítését.

Nem sokat érnek olyan listák, amelyek túl általánosak, vagy túl nagy területet ölelnek fel (hacsak nincsenek szétbontva valamilyen szempont szerint). Például az összes márkanév listája túl nagy és kezelhetetlen lenne. Ha szeretnél listát készíteni márkanevekről, akkor valamilyen módon szűkíteni kell a kört (országok szerint, termékkategória szerint, stb.).

Túl specifikus listát készíteni szintén nem szerencsés. A "félszemű montanai lótolvajok listája" típusú felsorolások nem túl hasznosak (kivéve persze annak, aki készítette a listát).

Vannak olyan témák, amelyek némelyek szerint a témájuk miatt nem illenek egy enciklopédiába, mert túl triviálisak, nem enciklopédia jellegűek. Ha készítesz egy "az almaszósz színárnyalatainak listája" fajsúlyú listát, akkor készülj fel rá, hogy el kell magyaráznod, miért érzed úgy, hogy ez a felsorolás lényeges, és lexikonba való.

Személyek listái[szerkesztés]

A személyek listáit ajánlott az adott terület jelentős, fontos alakjaira korlátozni. Például a török személyek listája a fontos török személyeket kell hogy tartalmazza, akikről van (vagy várhatóan lesz szócikk), nem pedig Törökország összes lakóját, vagy az összes török nemzetiségű személyt.

Tehát például a török személyek listája olyan személyeket kell hogy tartalmazzon, akik bármilyen téren jelentősek, fontosak és Törökországhoz kapcsolódnak. A török vonatkozás nem jelenti azt, hogy török állampolgárnak kell lenni ahhoz, hogy a listára kerüljön valaki: elég ha ott született, onnan származik, ott él, vagy csak töröknek vallja magát.

Listák karbantartása, kategorizálás[szerkesztés]

Annak ellenére, hogy a listák hasznosak, van egy fontos hátrányuk: nagyon hamar elavulnak.

Alaposan meg kell gondolni, hol van szükség listára, és hol megfelelő inkább a kategorizálás nyújtotta csoportosítás.