Szerkesztő:Firk/Személy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az észlelhető világ olyan különálló része, amelyet önmagunk tapasztalása alapján egészként azonosíthatónak, esetenként hozzánk hasonlóként képzelünk el. Gyakorlatilag maga az ember, illetve az egyéni jegyekkel (egyéniséggel, mássággal) bíró másik ember. A legfontosabb látható része ennek az egésznek az arc, különösen a szem, főleg annak felénk irányuló tekintete, amellyel eredendő elvárásunk szerint kölcsönös kapcsolatot lehet teremteni (l. szemkontaktus).


A személy szó latinul persona-t, vagyis maszkot jelent, amelyet valamely lény felölthet, nyilván az arca elé, ha van neki, amely maszk (egy másik) azonosíthatóságot vagy személyt hivatott neki ezáltal adni. Mivel az élőlények szaporodása az egymásra hasonlító egyedek létrehozásáról szól, a sok hasonló egyed között csak igen alapos és közeli tapasztalással lehet különbségeket felfedezni, és ezeknek a különbségeknek egy egésszé összeálló mintázata teszi lehetővé, hogy kívülről valakit önmagával azonosnak, vagyis más hasonló „másolatoktól” különböző személyként lehessen észlelni.


Az analógiás gondolkodás következményeképpen nemcsak élőlényeket tekinthetünk személynek, hanem pl. a természeti jelenségeket is a megszemélyesítés révén, illetve újabban a tömegcikkgyártásban létrehozott termékeket, pl. az autót is, projekció révén, különösen, ha azok egyedi példányai között nehéz különbséget tenni. A személy sokszor azáltal kap azonosságot, hogy nevet is adunk neki, onnantól kezdve megszólíthatóvá is válik, akár ténylegesen, akár csak fantáziánkban. A cégek, intézmények, szervezetek is igyekeznek egymástól eltérni, magukat másoktól megkülönböztetni, egyéni (individuális) arccal tulajdonképpen képpel - (arculattal) rendelkezni.


Megszólalásainkban a nyelvtani személyek mutatják a dolgok egyféle összetartozását, de nem mindig elég pontosan. A homályos megfogalmazás a személy azonosításának megkerülésével kezdődik, az un. általános alany használata esetén. Az általános alany a magyar nyelvben sokszor a többes szám első személyét jelenti, a beszélő önkényesen vállalt királyi többesét, vagy az ember szó, illetve a ritkábban használt szenvedő ragozás használatát. Vagy még az ezekkel egyenértékű fordulatokat.


Jelentős személyek[szerkesztés]

A családtagok

A család az emberi reprodukció legkisebb színtere, az utódgondozásnak az utód szempontjából legkedvezőbb formája. Természetéből eredően egy nő és egy férfi tartós kapcsolata és mások által is elismert szövetsége az élet láncának fenntartása céljából. A születés utáni időszakban a kisbaba körül megjelenő személyek mind fontossá válhatnak, mivel a gyermek tapasztalatainak bevésődése az első öt évben igen intenzív. A kulcsfigurákkal vagy jelentős személyekkel, az anya, az apa, testvérek, stb. való ismerkedés azért is kiemelkedő jelentőségű, mert a későbbiekben kialakuló emberi kapcsolatok, már az automatikus összehasonlítások miatt is, ezek mintájára értelmeződnek, esetleg aszerint alakulnak. A szülők és a gyermeke alkotják a szűk családot, míg a nagyszülők és a távolabbi rokonok a nagy családot, amelynek tagjai régen, főleg vidéken, akár egy fedél alatt vagy egy háztartásban is éltek

A másik ember

Nyelvtani személyek

én

Isten