Szerkesztő:Donathus/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Vinland (izlandi nyelven Vínland, svéd és norvég nyelven Vinland) Új-Fundland viking-kori neve, amelyet az észak-amerikai terület Leif Eriksson izlandi felfedezőtől kapott Kr. u. 1000 körül.

Az Izlandiak sagája szerint Leif Erikkson 35 fős legénységgel szállt vízre, és egy lapos sziklák borította sziget (valőszínűleg a mai Baffin-sziget), majd egy erdővel borított, sík föld (a mai Labrador, viking nevén Markland) érintésével partra szállt és meg is telepedett a mai Új-Fundlandon.[1] Egyik embere állítólag szőlőt is talált a pisztrángokban gazdag patakokkal tagolt, termékeny területen, erről nevezték el a földet Vínlandnak, azaz Borvidéknek. Egyes vélemények szerint valójában nem szőlőt, hanem valamilyen ahhoz hasonlatos gyümölcsöt találtak, egrest vagy vörösáfonyát.

Új-fundlandi viking telephely létére régészeti bizonyítékot csak 1960-ban talált Helge Ingstad norvég kutató és archeológus felesége, Anne Stine Ingstad, akik L'Anse aux Meadows mellett egy viking falu maradványait tárták fel. Ezzel bizonyítást nyert a feltevés, miszerint évszázadokkal Kolumbusz Kristóf utazásai előtt viking felfedezők már partra szálltak Észak-Amerikában.

  1. https://www.britannica.com/place/Vinland