Szerkesztő:CsGábor/ÚF

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Képzelj el egy világot, ahol mindenki szabadon hozzáférhet az emberi tudás összességéhez! Emellett köteleztük el magunkat.
A Wikimédia Alapítvány jövőképe

Örömmel vesszük, ha munkánkat érdemesnek találod a terjesztésre, feldolgozásra, éppen ezért nem is gördítünk különösebb jogi akadályokat az újrafelhasználás útjába. A Wikipédia – bizonyos feltételek mellett – bárki számára lehetővé teszi a szövegek felhasználását, módosítását és terjesztését. Hasonlóképpen a legtöbb képet is szabad licenc alá helyeztük.

A Wikipédia eltekint a „hagyományos” szerzői jogvédelemtől, a szócikkek szövegei és a legtöbb kép a Creative Commons nonprofit szervezet Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 (rövid nevén: CC-BY-SA-3.0) nevű szabad licence alatt érhetőek el, amely néhány egyszerű szabály előírása mellett bárki számára lehetővé teszi a szövegek felhasználását, módosítását és terjesztését – a Wikipédiát üzemeltető Wikimédia Alapítvány által rögzített felhasználási feltételek keretein belül.

Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az innen kimásolt tartalmakat a sajátodként „szabadon” felhasználhatod. Azt szeretnénk, ha

  • minden esetben visszakereshető lenne a forrásként felhasznált eredeti mű (a szöveg lapváltozata vagy a kép leírólapja),
  • ha szerkesztőink munkája az újrafelhasználás után is – jól láthatóan – szabad licenc alá kerülne.

Ha pontos forrásjelölés nélkül vesznek át tőlünk anyagot,

  • az kellemetlenséget okoz nekünk, mert utólag úgy tűnhet (akár mi magunk is azt hihetjük), hogy az anyagot mi vettük át engedély nélkül,
  • az olvasó nem talál el a szócikk frissebb, bővített-javított változatához,
  • az esetleges pontatlanságokkal kapcsolatos visszajelzések nem jutnak vissza hozzánk.

Szöveges tartalom újrafelhasználása[szerkesztés]

A Wikipédia szöveges tartalmára vonatkozó licenc lehetővé teszi, hogy amennyiben a Wikipédia valamelyik cikkének szövegét szeretnéd újraközölni, azt bátran megtehesd. Mindössze arra kérünk, hogy az alábbiak szerint tüntesd fel, hogy a szócikk a Wikipédiából származik, és jelezd, hogy az átvett cikk (az eredetihez hasonlóan, ugyanilyen feltételek mellett) bárki által szabadon felhasználható.

Forrás megadása[szerkesztés]

Példa a „Link erre a változatra” funkció használatára:

Az Őszirózsás forradalom szócikk 2009. december 31-i változatának webcíme:

Példa a „Hogyan hivatkozz erre a lapra” funkció használatára:

A(z) Őszirózsás forradalom lap adatai

Az eredeti mű forrásának megadása történhet a Wikipédia-cikk felhasznált lapváltozatára mutató link beillesztésével. Bármelyik lapváltozathoz előállítható a hozzá tartozó webcím a bal oldali menüben található „Link erre a változatra” link segítségével.

A forrás megadására alkalmas a cikk neve és

  • a lapváltozat-azonosító, vagy
  • a legutóbbi változat dátuma.

A bal oldali menüben elérhető „Hogyan hivatkozz erre a lapra” link segítségével lekérdezhető a legfrissebb lapváltozat adatai, köztük a lapváltozat-azonosító, a legutolsó változat dátuma, valamint további forrás- és licencinformációk. Számos idézési stílus közül kiválaszthatod a számodra legmegfelelőbbet.

A forrásmegadás módjára az alábbi lapon példákat mutatunk be: Wikipédia:Felhasználási feltételek/példák

Felhasználási feltételek jelölése[szerkesztés]

Minták licencelési nyilatkozatra:



  1. Ez a mű a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.
  2. CC-BY-SA-3.0

Szöveges tartalom újraközlése esetén az úgynevezett licencelési nyilatkozattal egyértelműen jelezd, hogy az adott tartalmat magad is az eredetihez hasonló szabad licenc alá helyezed. Ez a nyilatkozat a terjedelmét tekintve nem több mint egy kisméretű kép vagy egyetlen mondat, mellyel egyértelműen jelzed a tartalom felhasználási feltételeit. Nyilatkozatra néhány mintát mutatunk be a jobb oldalon.

A licencelési nyilatkozatnak nincsenek formai megkötései, minden olyan megoldás szóba jöhet, amely egyértelműen utal a licencre. Ehhez az alábbi honlapra mutató linket kell elhelyezni: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.hu (Ez a lap tartalmazza a licenc leírását.) A licenc jelölésére alkalmasak a jobb oldalon megadott minták valamelyikében lévő ikonok, de képek helyett szöveges hivatkozás is használható.

Néhány példát mutatunk be a Wikipédia:Felhasználási feltételek/példák oldalon.

Technikai segítséget találsz ezen az oldalon: creativecommons.org – Válassz licencet!

Képek, médiafájlok újrafelhasználása[szerkesztés]

Forrás megadása[szerkesztés]

Felhasználási feltételek jelölése[szerkesztés]

Összefoglalva[szerkesztés]

Mind a szövegek, mind a képek újrafelhasználása esetén akkor jársz el helyesen, ha

  • egyrészt biztosítod a forrásként felhasznált eredeti mű visszakereshetőségét (szöveg esetén az adott lapváltozat, kép esetén a leírólap elérhetőségét),
  • másrészt jól láthatóan jelzed, hogy a tartalom nem a saját jogvédett műved, azaz megengeded a felhasználóknak az azonos feltételek melletti felhasználást (mint ahogyan a Wikipédia is megengedte számodra a felhasználást).

Köszönjük, hogy támogatod célkitűzéseinket.

Segítségnyújtás[szerkesztés]

Ha az újraközléssel kapcsolatban bármilyen kérdésed felmerül, bátran fordulj a szerkesztőközösség jogi ügyekkel foglalkozó fórumához, az úgynevezett Jogi kocsmafalhoz. A Wikipédia szerkesztői a fentiekkel kapcsolatos kérdéseidre szívesen válaszolnak.

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]