Szerkesztő:Beroesz/CSV2021

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

2021-es csehországi parlamenti választás 2021. október 8-9.

Vezető Andrej Babiš Petr Fiala Ivan Bartoš
Lista ANO SPOLU Kalózok és
Polgármesterek
]]
Előző választás 78 mandátum
29,64%
42 mandátum
22,44%
28 mandátum
15,98%
Elnyert mandátum 72 71 37
Szavazatszám 1 458 140 1 493 905 839 776
27,13% 27,79% 15,62%
Vezető Tomio Okamura
Párt SPD
Előző választás 26 mandátum
10,64%
Elnyert mandátum 20
Szavazatszám 513 910
9,56%

A politikai helyzet a választást megelőzően[szerkesztés]

Kormánypártok[szerkesztés]

A 2017-es választások fél évvel kisebbségi koalíciós kormány alakult az ANO 2011 liberális protestpárt vezetésével és a szociáldemokraták részvételével. A második Babiš-kormányt a kommunista KSČM politikai követeléseinek teljesítése fejében koalíción kívülről támogatta. A 2020-ban kezdődött Covid-járvány, illetve az annak nyomán fellépő gazdasági nehézségek mindkét kormánypárt népszerűségét megviselték. Az ellenzéki pártok fő célpontja Babiš kormányfő volt, akit elsősorban kormányfővé választása előtti üzleti ügyei, illetve az európai integrációhoz való szkeptikus hozzáállása miatt támadtak elszántan. Babiš személye megosztotta a cseh társadalmat, támogatói és támadói egyaránt elszántak voltak. A kormányfő elleni támadások nem voltak teljesen eredménytelenek, az ANO 2011 a 2017-ben elért 29,6%-os szavazataránya 2021 elejére harmadával csökkent, a pártot pedig hazai és nemzetközi színtérről politikai támadások érték. Ennél sokkal rosszabb helyzetbe került a koalíciós partner szociáldemokrata párt, amelynek népszerűsége 2021 elején már a parlamenti küszöböt jelentő 5% köré esett vissza. A koalíciós kormány 2021 áprilisában ténylegesen is kisebbségbe került az alsóházban, mivel az addig külső támogatóként eljáró kommunisták kihátráltak a kormány mögül. A kormány a 2021-es júniusi bizalmatlansági indítvány elhárításának sikerével fordult rá a választási kampányidőszakra.

Ellenzéki koalíciók megalakulása[szerkesztés]

A 2020-as szenátusi és regionális választások után megélénkült a politikai pártok aktivitása. A kisebb pártok megkíséreltek olyan választási szövetségeket építeni, amelyek mérsékelik a parlamentből való kiesés kockázatát, illetve maximalizálják a választói szavazatok számát.
Elsőként a jobboldali pártok hoztak létre választási koalíciót 2020 októberében. A kereszténydemokrata KDU-ČSL és ODS, illetve a jobboldali liberális TOP 09 kezdeményezte a közös választási fellépést. A pártok egyfajta koordinált indulásban egyeztek meg. A megállapodásban elosztották az egyes regionális listákon várhatóan befutó helyen végző jelöltek delegálásának jogát, illetve azt, hogy a pártok közös miniszterelnök-jelöltet állítanak. A jobboldali pártok együttműködésének neve a SPOLU ((csehül) együtt) lett, miniszterelnöknek pedig az ODS vezetőjét, a Nečas-kormány egykori művelődési miniszterét, Petr Fialát jelölték. A választási együttműködést a résztvevő pártok csak a 2021-es választásra kötötték.
A Kalózpárt 2020 októberében kezdett intenzív tárgyalásokba a Polgármesterek nevű politikai csoporttal egy közös indulásról. A Kalózpárt tagsága a kezdeti elutasítás után végül egy pártszavazáson a Polgármesterekkel történő szövetségkötés mellett döntött. A pártszövetség miniszterelnök-jelöltje a Kalózpárt elnöke, Ivan Bartoš lett. A Polgármesterekkel kötött szövetséget a Kalózpárt tagsága újabb pártszavazáson 2021 januárjában szentesítette. Bartoš potenciális szövetségesként kezelte a Zöld Pártot, amelynek a szövetség a parlamentbe történő visszatérést jelenthette volna, a zöldek azonban nem lettek Kalózok és Polgármesterek néven induló választási koalíció tagjai. A Kalózok és Polgármesterek koalíció megalakulása teljesen átrendezte a politikai porondot, a választás előtt négy hónappal vezette a népszerűségi listákat.

Kampány[szerkesztés]

Spolu[szerkesztés]

A SPOLU kampányának hatékonyságát nehéz megítélni. A szövetség népszerűségét a közvélemény-kutatók egybehangzóan „alulmérték”, a választás előtti hetekben mindössze 19-23%-ot mértek a pártnak, ennél a szövetség ténylegesen 5%-kal több szavazatot szerzett.

ANO 2011[szerkesztés]

Az ANO a kampány kezdetén a cseh választók 20%-ának szavazatára számíthatott. Az ANO a nem hivatalos választási kampánynyitányát a 2021-es, Kalózpárt által támogatott bizalmatlansági indítvány parlamenti vitájára időzítette. Itt Babiš miniszterelnöki beszédében éles támadást intézett a közvélemény-kutatásokat vezető Kalózpárt ellen, kritizálta azok bevándorlást támogató álláspontját és megengedő kábítószer-politikáját. A Kalózpárt elleni szóbeli támadások a kampány hivatalos startja után tovább fokozódtak, a kalózokat 2021 szeptemberében az agresszív Antifa-csoportokkal való kapcsolattartással vádolták. Babiš a választás alatt visszatérően a nemzeti érdek védelmét hangoztatta az Európai Unió mindent központosítani akaró törekvéseivel szemben. Az ANO választási jelszavaként a Harcolok érted a szétesésig! frázist használták. Az ANO-kampány egyik csúcseseménye a Ústí nad Labemben (Andrej Babiš választókerületében) rendezett választási gyűlés volt, amelyen Orbán Viktor személyesen is támogatásáról biztosította az ANO kormányzását.[1]
Az ANO mozgósító kampánya kifejezetten sikeres volt. A májusi közvélemény-kutatásokban még 18-21% közötti sávban tartózkodó kormánypárt a választásra 27%-ig küzdötte fel magát, így esélye volt parlamenti súlyának, egyúttal kormányzati szerepkörének megőrzésére.

Szociáldemokraták[szerkesztés]

Kalózok és Polgármesterek[szerkesztés]

A pártszövetség fő ígérete a cseh állam működésének digitalizációja volt. Jelentős adóemeléseket is sürgettek, így a beruházásokat egy ökológiai adó kivetésével tervezték támogatni, illetve emelték volna a kereskedelmi ingatlanok adóját. A Kalózpárt jelentős célkitűzése volt, hogy adót vetnek ki a nagy nemzetközi internetes vállalatok (Google, Facebook) csehországi tevékenységére.[2] A Kalózok élesen támadták Babis miniszterelnököt, az általa vezetett kormányt pedig a korruptnak nevezték.[3]

Eredmények[szerkesztés]

Politikai következmények[szerkesztés]

Reakciók[szerkesztés]

Kormányalakítás[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Orbán Viktor: Orbán Viktor sajtónyilatkozata Andrej Babišsal, Csehország miniszterelnökével történt tárgyalását követően (magyar nyelven). Magyarország Kormánya, 2021. szeptember 29. (Hozzáférés: 2023. július 12.)
  2. Indul a választási kampány Csehországban (magyar nyelven). Ma7, 2021. május 19. (Hozzáférés: 2023. július 11.)
  3. Kiss Balázs: Átvehetik a hatalmat a Kalózok a cseh parlamentben (magyar nyelven). Inforádió, 2021. június 11. (Hozzáférés: 2023. július 11.)