Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Baris~huwiki/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A HungarHotels néven ismert vállalat a Kádár-korszak legnagyobb szállodaláncát üzemeltette, 1989-ben 50 házzal rendelkezett . Szállodái tízszobástól ötszáz szobásig, egyycsillagostól ötcsillagosig, százéves épületektől frissen felépítettekig változtak. Saját tulajdonú házai mellet üzemeltetett szállodákat Ausztriában, és az NSZK-ban is. Jelentős hálózatot tartott fenn itthon és külföldön éttermekből, csárdákból, cukrászdákból is. Privatizálása több részletben, botrányokkal tarkítva, 1996-ig tartott, utolsó 14 szállodáját legeredményesebb konkurense, a Danubius Hotels vette meg.

Története[szerkesztés]

Monopol helyzetben (1957-1965)[szerkesztés]

Országos Idegenforgalmi Szálloda és Étterem Vállalat (OISZÉV) néven alapították 1957-ben, hogy az országos jelentőségű szállodákat és éttermeket üzemeltesse. Ebben az időszakban csak a II. világháború előtt létezett, és a háborúban el nem pusztult szállodák, valamint az akkori Sztálinvárosban (ma Dunaújváros) 1954-ben felépült Arany Csillag szálloda álltak a vállalat rendelkezésre. Magyarország többi szálláshelyét megyei és városi szinten az idegenforgalmi hivatalok, tanácsok és vendéglátó vállalatok, az úgynevezett ifjúsági szállásokat pedig az Express Utazási Iroda üzemeltették.

Az időszak legjelentősebb szállodái a 'Lux', vagyis luxuskategóriájú budapesti Gellért és Royal, valamint az 'OF', vagyis osztályon felüli kategóriába tartozó budapesti Astoria, Béke (volt Britannia), Duna (a Dunakorzó egyetlen épen maradt szállodája, az egykori Bristol), Margitszigeti Nagyszálló, Palace és Vörös Csillag (volt Golf a Széchenyi-hegyen) voltak.

Ebben az időszakban nyílt meg a volt Imperial szálló tömbjét magába foglaló, de nagyrészt újonnan épített budapesti Szabadság szálló (1963), az új tihanyi Tihany szálló, az új salgótarjáni Karancs szálló (1964), valamint a győri Vörös Csillag 40 szobás bővítése. A vállalat emellett előkészítette három budapesti és négy balatoni szálloda építését.

Eközben az Onódy Lajos vezette Éttermi és Büfé Vállalat - amely egyetlen szálláshelyet, a Ferihegyi Repülőtér Tranzit szállodáját üzemeltette - a Balaton déli partján motelek építésére kapott lehetőséget. A motelek mellett azonban hamarosan szállodaépítésbe is kezdett, így versenyhelyzet alakult ki, ami a Belkereskedelmi Minisztériumnak nem volt szándékában. Ónodyt talán ezért, de nem ezzel az indokkal 1964-ben koncepciós perbe fogták (jogilag nem, de erkölcsileg 1989-ben rehabilitálták), vállalatát teljesen átvizsgálták, és a korszellemnek - óriásvállalatok kialakítása - némileg ellentmondva, abból alapították meg a Pannónia Szálloda és Vendéglátó Vállalatot. Az OISZÉV ekkor vette fel a Hungária Szálloda és Étterem Vállalat nevet, és adta át négy szállodáját (Metropol, Palace, Park, Nemzeti) új konkurensének.

Versenyhelyzetben a Pannóniával és a Danubiusszal (1965-1979)[szerkesztés]

Ebben az időszakban nyíltak meg az új budapesti és balatoni szállodák: a Sport (1966), a Budapest (1967) és a Duna InterContinental (1969 - az első nemzetközi franchise luxusszálloda Magyarországon), az Annabella (1968 - Balatonfüred), a Marina (1969 - Balatonfüred), az Auróra (Balatonalmádi) és a Helikon (1971 - Keszthely).

1970-ben elkezdték a budapesti Várnegyedbe tervezett Hilton szálloda - újabb nemzetközi franchise luxusszálloda - építkezését, és végleg bezárták a Continental szállót.

1971-ben Magyarországon rendezték a Vadászati Világkiállítást, de az ehhez kapcsolódó budapesti, dunakanyari és gemenci szállodákat a Pannónia Vállalat építhette meg.

Vidéken átadták a soproni Fenyves, az egri Eger, a kecskeméti Aranyhomok, a székesfehérvári Alba Regia, a szombathelyi Isis és Claudius, a miskolc-tapolcai Juno, a pécsi (új) Pannonia, a szegedi (új) Hungária szállodákat, valamint a győri Vörös Csillag 106 szobás új szárnyát.

A vállalat legnagyobb kihívása, hogy a régebben épült házakban a szobáknak csak elenyésző része rendelkezett fürdőszobával. A fürdőszobásítási programhoz semmilyen központi forrás nem állt rendelkezésre, azt saját erőből kellett megvalósítani.

A Bük határában talált meleg vizet 1965-ben gyógyvízzé nyilvánították. A fedett fürdő 1972-ben nyílt meg, 1973-ban gyógyfürdővé nyilvánították. A vállalat 1977-ben nyitotta meg a Bük szállót, amely akkor az egyetlen volt, és nélkülözte az infrastruktúrát, egy kurblis telefonnal tartotta a kapcsolatot a külvilággal. Átvette a büki Szapáry-kastélyt is, amelyben 1972-ben alakított ki 30 vendégszobát a megyei vendéglátó vállalat.

Egyes szállodák olyan leromlott állapotba kerültek, hogy mindenképpen be kellett azokat zárni, még ha felújításukra csak évek múlva kerülhetett is sor. Így a miskolci Pannónia és Avas, a pécsi régi Pannónia, a szegedi régi Hungária, a budapesti Erzsébet, és az időközben átvett szombathelyi Savaria szállodák 1976 és 1979 között zártak be.

Az ország vezetése eközben felismerte a gyógy-idegenforgalomban rejlő óriási lehetőséget, így megalapította a Danubius Szálloda és Gyógyüdülő Vállalatot, amelynek központi forrás nélkül, csak hitelfelvétellel kellett szállodákat építeni és üzemeltetni. A HungarHotels a Danubius Hotels részére átadta a Margitszigeti Nagyszállót, a Hilton szálloda beruházást, és a Hévíz-Keszthely-Badacsony környéki szállodáit és vendéglátó üzemeit, köztük a Helikon szállodát. A koncepció sikeressé vált, de a kezdeti likviditási nehézségek miatt 1981-ben a Danubiushoz került a frissen felújított Gellért szálloda is.

Az osztrák hitel és a további fejődés évei (1979-1989)[szerkesztés]

A magyarországi idegenforgalmi infrastruktúra fejlesztésére osztrák bankok hitelkeretet bocsátottak Magyarország rendelkezésére. Ezt főként szállodaépítésekre és -bővítésekre, szállodai szolgáltatások fejlesztésére, valamint a Ferihegyi Repülőtér és a hegyeshalmi határátkelő fejlesztésére használták fel. A hitelkeret több mint kétharmadát a HungarHotels szállodáira fordították. Egy új szálloda mellett többet felújítottak, átépítettek, bővítettek úgy, hogy azok teljesen új házként funkcionáljanak. Az osztrák hitelkonstrukció leglátványosabb eredménye az InterContinental lánchoz tartozó újépítésű Forum szálloda volt a Dunakorzón. A Béke szállodát - a homlokzatát megtartva - teljesen lebontották, és új épületet építettek fel. A Szabadság szállodát egy emelettel gazdagították, és és egy teljesen új tízemeletes szárnyat építettek a tömb belsejében, új neve Grand Hotel Hungária lett. Az ugyancsak átépített Erzsébet szállodával közös irányítással üzemelt. A két szálló az IBUSZ és a HungarHotels közös tulajdona lett. A Lövér (volt Fenyves) szállodát új szárnnyal bővítették. A Sport szálloda déli irányban új szobákat kapott, és nyugati irányban a duplájára bővült, új neve Flamenco szálloda lett. A balatoni Auróra, Annabella és Marina szállodákhoz fedett uszodákat építettek, az idény meghosszabbítása céljából.

Az évekre kieső szobákat kismértékben pótolták a budapesti Stadion (1982) és Expo (1982), és a soproni Palatinus (1981) szállodák megépítésével. Ebben az időszakban újították fel az Astoria, és építették az új Eger szállodát (ami tulajdonképpen az Eger-Park komplexum harmadik szárnya).

1982-ben a budapesti Vörös Csillag szálloda hatalmas parkjában épült fel 54 dán, Kalmar-típusú luxusbungaló, referenciaként a tihanyi üdülőközpont 1986-ig tartó kialakítása előtt. A szálloda épületét 1989-ben újították fel, és Panoráma néven négycsillagos szállodaként nyílt meg újra.

A Club Tihany - dán-magyar vegyesvállalatként - 1985-ben nyílt meg 95 kétszintes, két hálószobás faházzal, 18 két hálószobás és 10 egy hálószobás kőházzal, és 47 Kalmar-típusú egy hálószobás faházzal. Mellettük 1986-ban adták át a Tihany szálló felújított, és egy új szárnnyal duplájára bővített épületét.

A közel egy évtizedre bezárt miskolci és pécsi (régi) Pannónia szállodákat 1987-ben nyitotta meg újra. A pécsi épület - melynek új neve Palatinus lett - felújításakor az épületgépészetet úgy alakították ki, hogy az a vele merőlegesen egybeépült Nádor szállodával közös legyen. A Nádor 1989-ben zárt be, és nyitását 1990-re tervezték az utcai épületszárny megtartásával, és a tömb belsejében új épület emelésével.

Szolnokon újra megnyitott a harmincszobás Tisza szálloda, amely a vele egybeépült gyógyfürdővel szoros együttműködést alakított ki. Egerben tizenegy szobás panziót alakított ki a közel háromszáz éves Thury-házban, amely végül háromcsillagos szállodaként Senator-ház néven nyílt meg. A lajosmizsei Népfront TSz-szel közösen alakította ki a Geréby kúria szálloda és üdülőtelepet 11 szobával és 40 faházzal.

1984-ben a vállalat üzemeltetni kezdte a bécsi Hungária szállodát. 1987-ben és 1988-ben Münchenben nyitott szállodákat (Budapest és Hungar.Hotel), és tervei között szerepelt más külföldi szállodák üzemeltetése is, főleg osztrák síközpontokban, és a Közel-Keleten.

Az osztrák hitellel a felsőkategóriás szállodák építésének korszaka lezárult. A vállalat egyedül a Gresham palotában megépítendő - meg nem valósult - luxusszállodára írt alá szindikátusi szerződést az Oberoi indiai társasággal, de további tervei főként kétcsillagos házak építése volt. A miskolci Avas szállodát átadta a városi tanácsnak cserében egy Tanácsház téri telekért, ahol százszobás házat épített volna. Budapesti tervei között a Zsigmond téri, a Horváth Mihály téri és a Baross téri foghíjtelkek beépítése szerepelt, de megvalósításukra nem került sor.

Az elhúzódó privatizáció évei (1989-1996)[szerkesztés]

Azért, hogy a szállodaláncot egyben tarthassa, a vállalat 1989-ben - úgynevezett spontán privatizáció keretében - részvénytársasággá alakult, és részvényeinek 51,6%-át a svéd Quintus konzorciumnak 283,2 millió nyugatnémet márkáért adta el. A vállalati Tanács jóváhagyta az üzletet, de a Legfelsőbb Bíróság érvénytelenítette az üzletet.

1991-ben a hálózatról leválasztották a Duna InterContinental szállodát, a Royal szálloda üzletrészét, a Club Tihany üdülőközpont részvényeit, és további 19, főként szerényen jövedelmező szállodát, hogy azokat egyenként értékesítsék. A szombathelyi Isis és a szegedi Tisza szállodákat bezárták, a többi szállodát azonban a HungarHotels üzemeltette tovább azok eladásáig .A Duna InterContinentalt a Marriott szállodacsoport vette meg 53,1 millió dollárért és a leválasztott egységek is gazdára találtak

Az első privatizációs programban a vállalat nem kelt el, ezért 1994-ben újabb 7 egységet - a szegedi Hungária, a szombathelyi Claudius és Savaria, a székesfehérvári Alba Regia, a pécsi Nádor, valamint a budapesti Expo szállodákat és az ugyancsak fővárosi Panoráma üdülőközpontot - választottak le és a 15 szállodát birtokló társaság részvényeinek 51%-át hirdették meg eladásra, Ezt a pályázatot az American General Hospitality Inc. nyerte meg, 55 millió dolláros ajánlatával. A nyertes kihirdetése után Horn Gyula miniszterelnök utasítást adott a privatizációs eljárás felülvizsgálatára. A vizsgálat megállapította, hogy a társaság eladásából nagyobb haszon érhető el, így az eladás újból meghiúsult.

1995-ben született döntés arról, hogy a Forum szállodát önállóan értékesítik. A pályázatot az InterContinental Hotel Group nyerte meg (a Forum addig névhasználati szerződésben állt az InterContinentallal) és a házért ..... millió dollárt fizetett. A 14 szállodából álló (Budapesten az Astoria, a Béke Radisson, a Budapest, a Flamenco, az Erzsébet, a Grand Hotel Hungária és a Stadion, Balatonfüreden az Annabella és a Marina, Egerben a Park-Eger, Pécsett a Palatinus és a Pannónia, Győrben a Rába, Sopronban a Lövér szállodákat tulajdonló) társaság önkormányzatok által birtokolt részvényeit a vagyonkezelő társaság megvásárolta, és az Rt. saját részvényeit bevonva 1996-ban a cég papírjainak 85%-át hirdette meg eladásra. A pályázat nyertese a Danuibus Hotels lett, és .. millió dollárt fizetett értük.

A Danubius Hotels Group részeként (1996-2004)[szerkesztés]

A Radisson SAS Béke Hotel kivételével a HungarHotels márkanevet a szállodák (és a két üzemeltetésében lévő, korábban leválasztott budapesti Expo és szegedi Hungária is) megtartották. 1997-ben a Danubius további 14,76% részesedést vásárolt a társaságban. 1999-től a Danubius átalakította szervezeti felépítését. A Danubius Hotels Rt. a továbbiakban a holding vállalat szerepét töltötte be és irányította a HungarHotelsből szervezett ingatlankezelő (Hungária Szálloda-Ingatlankezelő Rt.) és a szállodaüzemeltető (Danubius Rt.) vállalatokat. 2002-ben eladásra került az egri Hotel Eger-Park. A társaság kisrészvényesei 2004-ben tulajdoni hányadukat eladták a Danubiusnak, így az 100%-os tulajdonossá vált. Még ez évben a Hungária Szálloda-Ingatlankezelő Rt. beolvadt a Danubius Szállodaüzemeltető és Szolgáltató Részvénytársaságba.

Budapesti szállodák[szerkesztés]

Budapesti szállodák az első privatizációs kísérletkor[szerkesztés]

Négy- és ötcsillagos szállodák Első megnyitása Szobák száma Felújításai Sorsa Jelenleg
Béke
Béke Radisson
Radisson SAS Béke Hotel
1912 (volt Britannia) 238 db 1967; 1983-1985 Végig a hálózat tagja maradt. Radisson Blu Béke Hotel (Danubius Hotels).
Duna Inter-Continental 1969 340 db Privatizáció során önállóan értékesítették. Marriott Hotel
Forum 1981 408 db Privatizáció során önállóan értékesítették. Hotel Inter-Continental
Sport
Flamenco
Flamenco Occidental
Park Hotel Flamenco
1966 360 db 1981-1983 Végig a hálózathoz tartozott. Danubius Hotel Flamenco
Royal Nagyszálló 1896 366 db 1961 Privatizáció során önállóan értékesítették. Corinthia Grand Hotel Royal
Vörös Csillag
Vörös Csillag Üdülőközpont
Panoráma Üdülőközpont
1939 (volt Golf) 36 db és 54 bungaló 1982; 1989 199?-ben eladásra került A libériai követség épülete
Háromcsillagos szállodák Első megnyitás éve Szobák száma Felújításai Sorsa Jelenleg
Astoria 1914 128 db 1963; 1983-1986 Végig a hálózat tagja maradt. Danubius Hotel Astoria
Budapest 1967 280 db 1975;1985 Végig a hálózat tagja maradt. Hotel Budapest (Danubius Hotels)
Erzsébet 1872 (volt Erzsébet királyné) 123 db 1983-1985 Végig a hálózathoz tartozott. Hotel Erzsébet (Danubius Hotels)
Expo 1982 160 db 1982-1999 Privatizáció során önállóan értékesítették. Expo Congress Hotel
Szabadság
Hungária Nagyszálló
1917 (volt Imperial) 528 db 1983-1985 Végig a hálózathoz tartozott. Best Western Hotel Hungaria (Danubius Hotels)
Stadion 1982 372 db Végig a hálózat tagja maradt. Danubius Hotel Arena

Balatoni szállodák az első privatizációs kísérletkor[szerkesztés]

Balatonalmádi Első megnyitás éve Szobák száma Felújításai Sorsa Jelenleg
Auróra 1970 240 db Privatizáció során önállóan értékesítették. Ramada Hotel and Resort Balaton
Tulipán 47 db
Balatonfüred Első megnyitás éve Szobák száma Felújításai Sorsa Jelenleg
Annabella 1968 384 db Végig a hálózathoz tartozott. Hotel Annabella (Danubius Hotels)
Arany Csillag 70 db
Margaréta 1982 52 db Privatizáció során önállóan értékesítették. Hotel Margaréta
Marina 1969 375 db Végig a hálózathoz tartozott. Hotel Marina (Danubius Hotels)
Tihany Első megnyitás éve Szobák száma Felújításai Sorsa Jelenleg
Club Tihany Üdülőközpont 1985-1986 350 db és 161 bungaló Privatizáció során önállóan értékesítették. Club Tihany

Vidéki szállodák az első privatizációs kísérletkor[szerkesztés]

Bükfürdő Első megnyitás éve Szobák száma Felújításai Sorsa Jelenleg
Bük 1977 50 db Privatizáció során önállóan értékesítették. Corvus Hotel Bük
Dunaújváros Első megnyitás éve Szobák száma Felújításai Sorsa Jelenleg
Arany Csillag 1954 79 db Privatizáció során önállóan értékesítették. Irodaház
Eger Első megnyitás éve Szobák száma Felújításai Sorsa Jelenleg
Eger; Eger II.Eger 1965 és 1983 170 db Végig a hálózathoz tartozott. Hotel Eger&Park
Park 19?? (volt Korona) 64 db Végig a hálózathoz tartozott. Hotel Eger&Park
Senator-ház 1989 11 db Privatizáció során önállóan értékesítették. Hotel Senator-ház
Gyöngyös Első megnyitás éve Szobák száma Felújításai Sorsa Jelenleg
Mátra 55 db Privatizáció során önállóan értékesítették. Irodaház

Összes[szerkesztés]

Szállodák 1989-ben[szerkesztés]

Négy- és ötcsillagos szállodák Első megnyitása A lánc tagja Felújításai Sorsa Jelenleg
Béke
Béke Radisson
Radisson SAS Béke Hotel
1912 (volt Britannia) 1957-2004 1967; 1983-1985 Végig a hálózat tagja maradt. Radisson Blu Béke Hotel (Danubius Hotels).
Az eredeti épület 1896-ban bérházként épült, 1912-re alakították szállodává. 1967-ben felújították. A szálloda 1983 és 1985 közötti felújítása során a körúti épületrészt megtartották, a Szondy utca felől új szárnyat építettek. 1988-ban csatlakozott a Radisson csoporthoz.
Duna Inter-Continental 1969 1969-1991 Privatizáció során önállóan értékesítették. Mariott Budapest
Teszt sor.
Forum 1981 1981-1995 Privatizáció során önállóan értékesítették. Hotel Inter-Continental
Az Inter-Continental Hotels Forum csoportjának tagjaként nyílt meg négycsillagos szállodaként, de valódi ötcsillagos Inter-Continental Hotelként működött.
Sport
Flamenco
Flamenco Occidental
Park Hotel Flamenco
1966 1966-2004 1981-1983 Végig a hálózathoz tartozott. Danubius Hotel Flamenco
Az 1981-ig üzemelt Sport szálloda néven, a több mint duplájára bővítés után a HUSA spanyol szállodalánc tagja lett Flamenco néven. A spanyol cég névváltozása után a Flamenco Occidental nevet vette fel.
Royal Nagyszálló 1896 1957-1991 1961 Privatizáció során önállóan értékesítették. Corinthia Grand Hotel Royal
A szálloda 1956-ban kiégett, a felújítás után 1961-ben nyílt meg.
Vörös Csillag
Vörös Csillag Üdülőközpont
Panoráma Üdülőközpont
1939 (volt Golf) 1957-1995 1982; 1989 199?-ben eladásra került A libériai követség épülete
A szálloda 1953-ban nyitott újra, 1982-ben 52 dán faházból álló bungalóteleppel bővült, 1989-ben felújították, négycsillagos szállodaként nyitott újra.
Háromcsillagos szállodák Első megnyitás éve A lánc tagja Felújításai Sorsa Jelenleg
Astoria 1914 1957-2004 1963; 1983-1986 Végig a hálózat tagja maradt. Danubius Hotel Astoria
-ben a Magyar utcában új szárnyat építettek. 1983 és 1986 között került teljes felújításra.
Budapest 1967 1967-2004 1975;1985 Végig a hálózat tagja maradt. Hotel Budapest (Danubius Hotels)
A szálloda 1975-ben átfogó rekonstrukción, majd 1985 között felújításon esett át.
Erzsébet 1872 (volt Erzsébet királyné) 1957-2004 1983-1985 Végig a hálózathoz tartozott. Hotel Erzsébet (Danubius Hotels)
Az „A” kategóriájú szálloda az eredeti épületben 1976-ig üzemelt. 1983 és 1985 között teljesen átépítették. A szálloda első 104 évét az eredetiben megtartott János Pince söröző őrzi. Az 1972-ben bezárt szálloda, és a Szabadság szálloda (mint Grand Hotel Hungaria) a HungarHotels és az IBUSZ közös tulajdonába került. Mindkét szálloda 1983 és 1985 között teljes átépítésre került, és egy egységként üzemelt, például a Grand Hotel Hungaria cukrászata termelt az Erzsébet részére is.
Expo 1982 1982-1999 Privatizáció során önállóan értékesítették. Expo Congress Hotel
Az 1970-es években a Hungexpo irodaházának épült, a HungarHotels 1979-ben vette meg, és szállodává alakította át.
Szabadság
Hungária Nagyszálló
1917 (volt Imperial) 1963-2004 1983-1985 Végig a hálózathoz tartozott. Best Western Hotel Hungaria (Danubius Hotels)
Az „A” kategóriájú szállodát 1962 és 1964 között felújították, e néven 1983-ig üzemelt. 1985-ben Grand Hotel Hungária néven teljes átépítés után nyílt meg.Az 1983-ban bezárt Szabadság szálloda az Erzsébet szállodával együtt a HungarHotels és az IBUSZ közös tulajdonába került. Mindkét szálloda 1983 és 1985 között teljes átépítésre került, és egy egységként üzemelt, például a Grand Hotel Hungaria cukrászata termelt az Erzsébet részére is.
Stadion 1982 1982-2004 Végig a hálózat tagja maradt. Danubius Hotel Arena
Teszt sor.

További szállodák és projektek[szerkesztés]

Felső kategóriás szállodák Első megnyitás éve A lánc tagja Felújításai Sorsa Jelenleg
Budapest Hilton 1976 Építési engedélye 1972-ben a Danubius Szálloda és Gyógyüdülő Vállalathoz került. Hilton Budapest néven üzemel (Danubius Hotels).
Teszt sor.
Duna 1896 (volt Bristol) 1957-1968 1968-ban bezárt, a Duna InterContinental építésekor raktárnak és felvonulási épületnek használták. Helyén a Marriott Budapest lepényépülete.
Egyedül élte túl a főváros második világháborús ostromát a Duna-korzó szállodái közül. A háború után 1948-ban nyitott újra.
Gellért 1918 1957-1981 1961; 1980 1981-ben a Danubius Szálloda és Gyógyüdülő Vállalathoz került. Danubius Hotel Gellért
1945-ben, 1961-ben, és 1980-ban újították fel
Gresham Palota A HungarHotels hálózatában nem került megépítésre. Four Seasons Gresham Palace
Az Oberoi nevű indiai szállodacég 1991-ben szindikátusi szerződést kötött az önkormányzattal és a HungarHotels-szel a Gresham-palota szállodává alakításáról. 1998-ban a Hungária Oberoi Szálloda Rt. értékesítésre került, s a szállodát a kanadai Four Seasons luxusszálloda-üzemeltető társaság 2004-ben adta át.
Margitszigeti Nagyszálló 1873 (volt Palatinus) 1957-1972 196? 1972-ben a Danubius Szálloda és Gyógyüdülő Vállalathoz került. Danubius Grand Hotel Margitsziget
„OF” kategóriájú szálloda
Palace 1969. január 1-jei hatállyal a Pannonia Szálloda és Vendéglátó Vállalathoz került. Novotel Budapest Centrum
Teszt sor.
Közép- és alsó kategóriás szállodák szállodák Első megnyitás éve A lánc tagja Felújításai Sorsa Jelenleg
Continental 1922 1957-1970 1970-ben bezárt. Continental Hotel Zara.
Az „A” kategóriás szálloda a Hungária Fürdő egykori épületszárnya volt, 1922-ben alakították szállodává. A bezárása után a szálloda, és a fürdő épületei pusztulásnak indultak. A szálloda épületét lebontották, de a fürdő épülete fennmaradt, a jelenlegi szálloda főbejárata, hallja lett, korhűen helyreállítva.
Metropol 1969. január 1-jei hatállyal a Pannonia Szálloda és Vendéglátó Vállalathoz került. Mercure Metropol
Teszt sor.
Nemzeti A Pannonia Szálloda és Vendéglátó Vállalathoz került. Hotel Nemzeti Budapest- MGallery Collection
Teszt sor.
Opera K+K Hotel Opera
Teszt sor.
Park 1969. január 1-jei hatállyal a Pannonia Szálloda és Vendéglátó Vállalathoz került. Golden Park Hotel
Teszt sor.


Balatoni szállodák[szerkesztés]

Szállodák az első privatizációs kísérletkor[szerkesztés]

Balatonalmádi Első megnyitása A lánc tagja Felújításai Sorsa Jelenleg
Aurora 19?? Ramada Hotel and Resort Lake Balaton néven üzemel.
Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor.
Tulipán 19??
Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor.
Balatonfüred Első megnyitása A lánc tagja Felújításai Sorsa Jelenleg
Arany Csillag
„A” kategóriájú szálloda
Marina 1969 Végig a hálózat tagja maradt. Hotel Marina néven üzemel (Danubius Hotels).
Teszt sor.
Annabella 1968 Végig a hálózat tagja maradt. Hotel Annabella néven üzemel (Danubius Hotels).
Teszt sor.
Margaréta 1982 Hotel Margaréta néven üzemel.
Teszt sor.
Tihany Első megnyitása A lánc tagja Felújításai Sorsa Jelenleg
Tihany
„A” kategóriájú szálloda
Tihany, Kis-Tihany, Motel
Club Tihany Üdülőközpont
1985 (Hotel Kis-Tihany és 161 luxus bungaló)

1986 (Hotel Club Tuhany)

Club Tihany néven üzemel.
Teszt sor.

Balaton[szerkesztés]

Háromcsillagos szállodák Első megnyitás éve A lánc tagja Felújításai Sorsa Jelenleg
Szálloda neve Első megnyitás éve Sorsa Jelenleg
Helikon

Keszthely

1971 1972-ben a Danubius Szálloda és Gyógyüdülő Vállalathoz került. Hotel Helikon néven üzemel (Danubius Hotels).
Teszt sor.


Balaton[szerkesztés]

Szálloda neve Első megnyitás éve Sorsa Jelenleg
Astoria

Balatonfüred

Teszt sor
„A” kategóriájú szálloda
Béke

Hévíz

Teszt sor
„A” kategóriájú szálloda
Fenyő

Hévíz

Teszt sor
„B” kategóriájú szálloda
Gyöngyvirág

Hévíz

Teszt sor
„A” kategóriájú szálloda.
Hungaria

Hévíz

Teszt sor
„A” kategóriájú szálloda
Napsugár

Hévíz

Teszt sor
„A” kategóriájú szálloda
Palatinus

Hévíz

Teszt sor
„A” kategóriájú szálloda
Zsófia

Hévíz

Teszt sor
„B” kategóriájú szálloda
Balaton

Keszthely

Teszt sor
„B” kategóriájú szálloda
Hullám

Keszthely

1884 Teszt sor
A „B” kategóriájú szálloda a Balatoni Önálló egység egy részével együtt 1972-ben a Danubius Szálloda és Gyógyüdülő Vállalathoz került. Az 1970-es évek elején zárt be. A Danubius Beta Hotels lánc létrehozásakor felújították, 1988-ban nyílt újra.
Hungaria

Keszthely

Teszt sor
„A” kategóriájú szálloda
Motel

Keszthely

Teszt sor
A „B” kategóriájú 80 szobás szálloda az 1958-as brüsszeli világkiállításon bemutatott könnyűszerkezetes motelépítési technológiával épült. A Balatoni Önálló egység egy részével együtt 1972-ben a Danubius Szálloda és Gyógyüdülő Vállalathoz került. A Danubius Beta Hotels lánc létrehozásakor felújították, új központi teret építettek, 1985-ben nyílt újra.
Szabadság

Keszthely

Teszt sor
„B” kategóriájú szálloda
Motel

Tihany

Teszt sor
„B” kategóriájú szálloda

Vidék[szerkesztés]

Bükfürdő Első megnyitása A lánc tagja Felújításai Sorsa Jelenleg
Bük 1977 1977-1991 Privatizáció során önállóan értékesítették. Corvus Hotel Bük
„A” kategóriájú szálloda
Dunaújváros Első megnyitása A lánc tagja Felújításai Sorsa Jelenleg
Arany Csillag 1954 Irodaházként üzemel.
„A” kategóriájú szálloda
Eger Első megnyitása A lánc tagja Felújításai Sorsa Jelenleg
Eger, Eger II.
Eger
Hotel Eger Park négycsillagos egysége
„A” kategóriájú szálloda
Park Hotel Eger Park négycsillagos egysége
„A” kategóriájú szálloda
Senator-ház Hotel Eger Park négycsillagos egysége
„A” kategóriájú szálloda
Gyöngyös Első megnyitása A lánc tagja Felújításai Sorsa Jelenleg
Mátra
„A” kategóriájú szálloda
Győr Első megnyitása A lánc tagja Felújításai Sorsa Jelenleg
Vörös Csillag
Rába

Győr

Hotel Rába (Danubius Hotels)
„A” kategóriájú szálloda
Kecskemét Első megnyitása A lánc tagja Felújításai Sorsa Jelenleg
Aranyhomok Hotel Rába (Danubius Hotels)
„A” kategóriájú szálloda
Lajosmizse Első megnyitása A lánc tagja Felújításai Sorsa Jelenleg
Geréby kúria Üdülőközpont Hotel Rába (Danubius Hotels)
„A” kategóriájú szálloda
Kecskemét Első megnyitása Sorsa Jelenleg
Avas

Miskolc

Felújítás alatt.
„A” kategóriájú szálloda.
Pannonia

Miskolc

Hotel Pannonia
„A” kategóriájú szálloda
Nádor

Pécs

Teszt sor
Az „A” kategóriájú szálloda 1989-ig üzemelt, ekkor nyílt meg a régi Pannonia szálloda Palatinus néven. Az egymáshoz képest L alakban elhelyezkedő szálloda ekkor kapott közös gépészetet. Felújítása még nem fejeződött be, a két szálloda a Danubius Hotelshez tartozik.
(régi) Pannonia

Pécs

Hotel Palatinus (Danubius Hotels)
„A” kategóriájú szálloda
(régi) Hungária

Szeged

Teszt sor
„A” kategóriájú szálloda
Tisza

Szolnok

Teszt sor
„A” kategóriájú szálloda


Vidék[szerkesztés]

Szálloda neve Első megnyitás éve Sorsa Jelenleg
Fenyves

Sopron

1965 Az 1983-as teljes átépítés után Lövér néven nyílt újra. Hotel Lövér néven üzemel (Danubius Hotels).
Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor. Teszt sor.
Aranyhomok

Kecskemét

19?? Értékesítésre került. Aranyhomok Wellness Hotel néven üzemel.
Teszt sor.
Eger

Eger

19?? A Hotel Eger Park háromcsillagos egysége.
Teszt sor.
Karancs

Salgótarján

19?? Értékesítésre került. Felújítás alatt.
Teszt sor.
Vörös Csillag

Győr

19?? (új szárny építése) Hotel Rába néven üzemel (Danubius Hotels).
Teszt sor.
Claudius

Szombathely

19?? Értékesítésre került. Hotel Claudius néven üzemel.
Teszt sor.
Kastély

Bük

1977 (a hálózathoz került) 1994-ben bezárt. Nem üzemel.
Az 1696-ban átépített középkori eredetű Szapáry-kastélyt 1966 és 1972 között újították fel, és Magyarország első kastélyszállójaként nyílt meg. 1977-ben került a HungarHotelshez, később, a Danubius Beta Hotels megalakulásakor a Danubius Hotelshez került, 1994-ben bezárt, 2007-ben a Danubius Hotels értékesítette.
Juno

Miskolc-Tapolca

19?? Értékesítésre került. Jelenleg nem üzemel.
Teszt sor.
Alba Regia

Székesfehérvár

19?? Értékesítésre került.
Teszt sor.
(új) Eger

Eger

19?? (új szárny építése) A Hotel Eger Park háromcsillagos egysége.
Teszt sor.
Lövér

Sopron

1983 (teljes átépítés) Végig a hálózat tagja maradt. Hotel Lövér néven üzemel (Danubius Hotels).
Teszt sor.
Palatinus

Pécs

198? (teljes átépítés) Végig a hálózat tagja maradt. Hotel Palatinus néven üzemel (Danubius Hotels).
Teszt sor.
Pannonia

Miskolc

1987 (teljes felújítás) Értékesítésre került. Hotel Pannonia néven üzemel.
Teszt sor.