Szerkesztő:Bandilovics/piszkozat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Orosz Katalin (Mezőtúr, 1950. július 24. –) matematika-fizika szakos tanár, klinikai szakpszichológus, transzperszonális terapeuta.

„...ha egy személy irányultsága önmagánál nagyobb cél felé fordul, akkor cselekedetének eredményeképpen a boldogság mintegy melléktermékként jelenik meg a magasabb életminőséggel.”

– Orosz Katalin

„A születés legfontosabb pszichológiai következménye tehát, hogy a változás alapvető mintázatává válik. Azt tanuljuk meg, hogyan kell megváltozni, illetve hogyan lehet egy problémát megoldani. Életünk menetében azután számtalan esemény adódik, amikor ez a minta pereg le, ismétlődik a folyamat.”

– Orosz Katalin

Orosz Katalin
Született1950. július 24.
Mezőtúr
Állampolgárságamagyar
HázastársaHajnal Albert (1925-2000)
Foglalkozásamatematika-fizika szakos tanár, klinikai szakpszichológus, transzperszonális terapeuta
SablonWikidataSegítség

Családja[szerkesztés]

1950. július 24-én született Mezőtúron. Édesanyja Komlósi Ilona, tanítónő, édesapja Orosz Pál, festőművész, testvére Orosz Barna, költő, képzőművész, kottagrafikus. Jelentős hatással voltak rá déd- és nagyszülei, akik vidéki falvak tanítói, jegyzői, református lelkészei voltak. A családi szellemi örökség ma is referencia számára életfilozófiájában, erkölcsi és spirituális kérdésekben, valamint emberi kapcsolataiban. 2015-ben a Somogy megyei Nyimbe, anyai ági ősei származási helyének környékére költözött. Férjével, Hajnal Alberttel 1976-ban házasodtak össze, két gyermekük született.

Tanulmányai[szerkesztés]

Az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskolában érettségizett, majd az ELTE matematika-fizika szakán szerzett tanári diplomát (1973). Keresztanyja, Ritoókné Ádám Magda hatására fordult a pszichológia felé, elvégezte az ELTE pszichológia szakát (1987), majd klinikai szakpszichológus lett (1990). Részt vett több módszerspecifikus képzésen: jungiánus szemléletű pszichoterápiában (1990), hipnoterápiában (1992), relaxáció és imaginatív pszichoterápiában (1997), valamint Hollandiában transzperszonális terapeuta képesítést szerzett (1996). Elsajátította az autogén tréning és több test-központú terápia módszerét és eszközeit. Formális tanulmányai mellett férje révén aktív tagja volt Szepes Mária körének és sok más lazán szerveződő értelmiségi és "kulturális kreatív" közösségnek. E szellemi műhelyekben elmélyedt a spiritualitás, illetve a keleti és az európai filozófiák tanaiban.

Szakmai pályája[szerkesztés]

Egyetemi tanulmányai után dolgozott az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Baleseti Mozgássérültek Osztályán mozgásukban károsodott betegekkel, majd a SOTE Pszichiátriai Klinika Pszichoszomatikus Ambulanciáján pánikbetegekkel. Az Egészségforrás Alapítványnál daganatos betegek pszichoterápiás támogatását végezte. Dolgozott a Mentálhigiénés Központban, valamint a Szivárványházban klinikai szakpszichológusként. Munkája során tapasztalta, hogy a betegség, a krízis kiindulópontja lehet a lelki megújulásnak. Ezért lett 1990 óta elkötelezett híve és egyik első hazai képviselője a pszichológia legújabb, negyedik irányzatának, a transzperszonális pszichológiának. A Magyar Transzperszonális Egyesület alapító tagjaként és jelenlegi elnökeként sokat tett azért, hogy a transzperszonális pszichológia mint tudomány szakmai körökben is ismertté, illetve elismertté váljon, és élesen elkülönüljön az ezotériától, illetve a new age mozgalomtól. A transzperszonális pszichológia tudományos alapjainak magyarországi letétele érdekében számos konferenciát szervezett, szerepet vállalt az egyetemi szintű oktatásban, transzperszonális szemléletű pszichoterápiás csoportok sorozatát indította el, valamint transzperszonális pszichológiai terápiás képzéseket tart. 2003-ban létrehozta a Kheiron Transzperszonális Pszichológiai Tanácsadó és Oktató Központot, amely helyet ad a transzperszonális szemléletű önismereti, személyiségfejlesztő és gyógyító (terápiás) munka mellett a továbbképzéseknek is. Magyarországon elsőként foglalkozott behatóbban a magzati- és születési élmények egész életre gyakorolt hatásaival, illetve a korai sérülések pszichoterápiás korrekciójával. Kidolgozta a Születni-újjászületni pszichoterápiás csoportot, melynek célja a pre- és perinatális traumák pszichoterápiás feldolgozása. Később többen csatlakoztak ehhez a munkához, akikkel egy kísérleti műhelyt alapított, mert hiszi, hogy egy békésebb világ megteremtésének kulcsa a nyugodt, boldog kisbabák születésében rejlik. Kezdeményezésére jött létre 2007-ben a Perinatus Alapítvány A Születés Testi-lelki Egészségéért, melynek preventív és pszichoterápiás munkájában integrálódik mindaz az elméleti és gyakorlati szakmai tudás, amely a születés körüli időszakról rendelkezésére áll. Szakmai munkája során több száz előadást tartott szakmai fórumokon és laikusoknak ismeretterjesztési céllal egyaránt. Egyetemi óraadó tanár a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológia Szakán, valamint az ELTE Pedagógia és Pszichológia Karán.

Közéleti tevékenységei[szerkesztés]

Számos szakmai és civil szervezet alapításában vett részt. Alapító tagja és jelenleg elnöke a Magyar Transzperszonális Egyesületnek (1994), melynek célja a transzperszonális szemlélet és pszichológia hazai megismertetése és alkalmazása. Jan Boswijk mentorálása mellett alapító tagja a magyarországi THICH NHAT HAHN Közösségnek. Elnökségi tagja a Hidas György és Raffai Jenő által 1996-ban alapított Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaságának. A kezdetektől aktív szervezője és meghatározó tagja a hazai ökofalu mozgalomnak. A mélyökológia elkötelezett híveként több külföldi képzés után 1986-ban elindította a Galgamenti Népfőiskolát Galgahévizen, amely 2006-ig számos továbbképzésnek, tanfolyamnak, nyári tábornak és személyiségfejlesztő csoportnak adott otthont. 2006-ig kuratóriumi elnöke volt a GAIA Alapítványnak, amely azzal a céllal alakult 1990-ben, hogy megvalósítson egy ökofalut. Egyik alapítója a 2010-ben alakuló ökoközösségnek, amely 2011-ben Nyimben talált otthonra. Ennek legfontosabb jellemzője a közösségi kommunikációra és a folyamatos személyiségfejlesztésre épített működés, a teljes konszenzuson alapuló döntéshozatal és a szövetkezeti gazdasági modell.


Fontosabb publikációi, médiamegjelenései[szerkesztés]

Társszerzőként jegyzett könyvek[szerkesztés]

Boldogságkönyv Budapest: Kossuth Kiadó, 2013. ISBN 978-963-09-740-4

A lélek dolgai Budapest: Kulcslyuk Kiadó, 2013. ISBN 978-615-5281-11-2

Teljesebbé válni Budapest: Kulcslyuk Kiadó, 2012. ISBN 978-615-5281-02-0

Lelkünk rajta Budapest: Saxum Kiadó-Pszichodiák Alapítvány, 2009. ISBN 978-963-248-060-2

Szellemi ösvények Budapest: Cédrus Kiadó, 2004. ISBN 963-216-263-3


Rádió interjúk[szerkesztés]

Kossuth rádió, Vendég a háznál: élet a szülétés előtt - előadássorozat, [1]

168 Óra Online, Anyaméhörökség - szülésfelkészítés [2]

Kossuth Rádió, Arcvonások [3]


Videók[szerkesztés]

Főnix TV - Lelkünk titkai előadássorozat [4]

Autogén Tréning előadás, Heim Pál kórház [5]


Cikkek, interjúk[szerkesztés]

Spirituális krízis - Elixír magazinban megjelent cikksorozat, 2002 tavasz [6]

A születés élménye az életben [7]

A lazítás művészete - Természetgyógyászat lapban megjelent cikksorozat, 1995 [8]

Hazatérni önmagunkhoz [9]

Az emberről való tudás új paradigmája: a transzperszonális pszichológia, 2003 [10]

Interjú - Lelki problémák, fizikai tünetek [11]

Interjú - Úgy élünk ahogy születünk - Babafalva, 2010 [12]

Interjú - Titok, szégyen, fájdalom - Öröklődő traumák a családban, 2013 [13]


Források[szerkesztés]

Adatlapja a Nyitott Akadémia honlapján: [14]

Adatlapja a Perinatus Alapítvány honlapján: [15]

Adatlapja a Szintézis Egyetem honlapján: [16]

Arcvonások – interjú Orosz Katalinnal: [17]