Szerekován János

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szerekován János
Szerekovan Janos.jpg
Életrajzi adatok
Született 1975
Marosvásárhely
Pályafutás
Műfajok opera
Hangszer ének
Hang tenor
Díjak Simándy József Emlékérem
Tevékenység operaénekes

Szerekován János weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Szerekován János témájú médiaállományokat.

Szerekován János (Marosvásárhely, 1975. –) operaénekes (tenor).

Élete[szerkesztés]

Zenei tanulmányait hegedűvel kezdte meg a marosvásárhelyi zeneiskolában, majd a Marosvásárhelyi Művészetek Iskolájában az énekszakon.

1998-ban vették fel a marosvásárhelyi Filharmónia Énekkarába. 2000-ben kezdte meg szólista pályafutása a Mozart Requiemével. 2001-ben került a Magyar Rádió Énekkarához. Ugyanebben az évben szólót énekelhetett Schütz Karácsonyi oratóriumában. Magyarországon Keönch Boldizsár, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ének tanszékének docense tanította. 2003-ban mutatkozott be Rossini Alkalom szüli a tolvajt darabjában, a Magyar Állami Operaház előadásában.

2011-ben elkezdődött nemzetközi pályafutása. Sikeres pályázás után a németországi Gut-Immling-i Nemzetközi Operafesztiválon énekelte "Don Ottavio" szerepét a Mozart Don Giovanni c. operájából. A kritika különösen kulturált éneklésmódját emelte ki.

Pályafutása során Nívó- és Lajtha-díjban részesült, 2014-ben megkapta a Simándy József Emlékérmet. Vendégművészként több alkalommal fellépett a Csokonai Nemzeti Színházban és a Szegedi Nemzeti Színházban.

Több felvétele készült a Magyar Rádióban.

Főbb szerepei[szerkesztés]

Rendszeresen koncertezik az ország főbb zenekaraival és külföldön egyaránt. A Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Vaszy Viktor Kórus, illetve az ELTE Művészeti Együtteseinek állandó koncerténekese.

CD felvételei[szerkesztés]

  • 2004 – Kodály: „Missa brevis”, Pécsi Kamarakórus, vez. Tillai Aurél
  • 2006 – Luciani Simoni: „Our Lady of Heavens”, „Inno alla pace”, vez. Romeo Rimbu
  • 2005-ben megjelent az első DVD-felvétele, amin Haydn A Teremtés c. oratóriumát énekli a Szegedi Szimfonikus Zenekarral, Gregor József és Tatiana Davidova partnereként, Fürst János vezényletével
  • 2010-ben jelent meg Carl Orff: Carmina Burana CD/DVD-je a Békéscsabai Szimfonikusokkal, vez. Somogyi-Tóth Dániel

Források[szerkesztés]