Szenuszert (vezír)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szenuszert
F12S29D21
X1
O34
N35

Szenuszert ókori egyiptomi vezír volt a XII. dinasztia idején, I. Szenuszert uralkodása végén és II. Amenemhat első éveiben. Egy Abüdoszban talált sztéléről ismert (ma a Louvre-ban, C4), melyet II. Amenemhat 8. uralkodási évében készítettek. Említik Amenemhat kormányzó életrajzi feliratában is a kormányzó Beni Hasszán-i sírjában, ahol beszámolnak arról, hogy Koptoszban járt egy küldetés során. A felirat által említett eseményekre I. Szenuszert 43. uralkodási évében került sor.

Szenuszertnek hatalmas sírkomplexuma épült I. Amenemhat piramisa mellett el-Listben. Közepén körülbelül 12×25 méteres masztaba állt, melynek nagy része mára elpusztult. Az épületet 30.4×35.8 méter hosszú vályogfal vette körül. A masztaba díszítése igen töredékesen maradt fenn, de olvasható rajta Szenuszert neve és egyes címei, közte a vezíri cím is. A sírban megtalálták egy később ide temetkezett, Szenebtiszi nevű hölgy érintetlen aknasírját.

Irodalom[szerkesztés]

  • James P. Allen: The high officials of the early Middle Kingdom. In: N. Strudwick, J. Taylor (Hrsg.): The Theban Necropolis. London 2003, p. 25
  • Dieter Arnold: Middle Kingdom Tomb Architecture at Lisht. New York 2008, p. 77–82, pls. 146b, 147–158, ISBN 978-1-58839-194-0

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Senusret (vizier) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.