Szenebtiszi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szenebtiszi középső koporsója a sírban

Szenebtiszi ókori egyiptomi hölgy volt, aki a XII. dinasztia uralkodásának végén, i. e. 1800 körül élt. Kizárólag érintetlenül fennmaradt temetkezéséről ismert.

Szenebtisziről keveset tudni. A sírjában talált tárgyakon a Szathapi („Ápisz leánya”) nevet is viseli. Egyetlen ismert címe „a ház úrnője”, ami az egyiptomi férjes asszonyok általánosan használt címe volt. Férjét és szüleit nem említik a sírban.

Sírját egy amerikai expedíció találta meg 1907-ben el-Listben, Szenuszert vezír sírkomplexumán belül,[1] egy akna aljából észak felé nyíló kamrában. Szenebtiszi múmiáját három, egymásba helyezett koporsóba helyezték. A külső fakoporsót szövegekkel díszítették, de rossz állapotban maradt fenn. A középső koporsónak csak a fedelén volt aranyozott felirat. A legbelső koporsó emberalakú volt, de rossz állapotban maradt fenn. Szenebtiszi testén különféle ékszerek voltak, melyek nagy része külön a temetésre készült: három széles nyakék, kar- és bokaperecek, valamint számos gyöngyből fűzött nyaklánc. Mellette fegyverek és királyi jelképek is voltak, csípőjén királyi ágyékkötő. Koporsója mellett, egy fülkében kanópuszláda volt, négy kanópuszedénnyel, a koporsó lábánál pedig cserépedények.[2]

Szenebtiszit eredetileg a XII. dinasztia elejére datálták, mivel sírja Szenuszert sírkomplexumán belül található, Szenuszert pedig I. Szenuszert és II. Amenemhat alatt élt. Az újabb kutatások szerint a dinasztia korának végén élhetett. A sír feltárását 1916-ban publikálták.[3]

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Tomb of Senebtisi
A Wikimédia Commons tartalmaz Szenebtiszi témájú médiaállományokat.
  1. William C. Hayes: The Scepter of Egypt I, New York 1952, ISBN 0-87099578-2, p. 305
  2. Hayes: The Scepter of Egypt I, p. 305-306
  3. Arthur C. Mace, Herbert E. Winlock: The Tomb of Senebtisi at Lisht (= Publications of the Metropolitan Museum of Art Egyptian Expedition. Band 1). The Gillis Press, New York 1916 (Online).