Szent Szinódus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Szent Szinódus az ortodox és keleti katolikus egyházakban a vallási hierarchia csúcsán álló intézmény. Számos egyházban a pátriárkát a Szent Szinódus, a püspökök egy csoportja választja meg.

A Bolgár Szent Szinódus székháza Szófiában

Ortodox kereszténység[szerkesztés]

Orosz ortodox egyház[szerkesztés]

A Szent Szinódus volt az orosz ortodox egyház vezetőségének megjelölése Oroszországban. Ezt I. Péter orosz cár vezette be 1722-ben az általa megszüntetett Moszkvai Pátriárkátus helyett. Ezen szinódust az 1917-es októberi orosz forradalom idején megszüntették és helyette újra patriarchátus jött létre, természetesen bármiféle hatalom nélkül.

Ma a Szent Szinódus az orosz ortodox egyházban és más ortodox egyházakban egyfajta döntéshozó kormányzati szerv. Az orosz ortodox szinódus hatáskörébe tartozik többek között a Moszkvai Pátriárkátus valamint 13 másik püspökség. Ezek közül 7 állandó tagja a szinódusnak a másik hat pedig részben.

Más ortodox egyházak[szerkesztés]

Ez a neve az örmény apostoli ortodox egyház vezető szervének is.

A szerb ortodox egyházat egy öttagú Szent Szinódus irányítja.[1]

A román ortodox egyház Szent Szinódusa az egyházat érintő minden kérdésben a legfőbb hatóság.

Keleti katolikus egyházak[szerkesztés]

A Szent Szinódus egy állandó grémium, amely a Keleti katolikus egyházak legfőbb orgánuma.

Az alexandriai kopt ortodox egyház Szent Szinódusa az egyház legfelsőbb hatósága, amely az egyház szervezetére, hitére, szolgálati rendjére vonatkozó szabályokat és előírásokat fogalmazza meg.[2] A szinódus elnöke az alexandriai pápa, (2023-ban II. Teodor), tagjai pedig az egyház metropolitái, püspökei.

Ez a neve a grúz bizánci katolikus egyház vezető szervének is.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. John Anthony McGuckin, Encyclopedia of Eastern Orthodox Christianity (John Wiley and Sons 2011 ISBN 9781405185394), vol. 1, p. 559
  2. https://orthodoxwiki.org/Holy_Synod_of_Coptic_Orthodox_Church

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]