Szent Rókus-kápolna (Baja)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent Rókus-kápolna
EgyházmegyeKalocsa-Kecskeméti főegyházmegye
VédőszentSzent Rókus
Elérhetőség
TelepülésBaja
Hely6500 Baja, Rókus utca 2.
Elhelyezkedése
Szent Rókus-kápolna (Baja)
Szent Rókus-kápolna
Szent Rókus-kápolna
Pozíció Baja térképén
é. sz. 46° 10′ 37″, k. h. 18° 57′ 32″Koordináták: é. sz. 46° 10′ 37″, k. h. 18° 57′ 32″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Rókus-kápolna témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Szent Rókus-kápolna a római katolikus egyház temetőkápolnája Baján.

Története[szerkesztés]

Az 1739-es pestis járványt követően határozták el a város lakói, hogy megmenekülésük emlékére egy kápolnát emelnek Szent Rókus tiszteletére. A kápolna állapota a 18. század végére leromlott, ezért Harlikovics András javaslatára új kápolna építését határozták el. Az építésről szóló szerződés szerint hosszát 9, szélességét 4,5 ölben határozták meg.[1]

A kápolna távolabbról

Szent Rókus napjára, 1795. augusztus 16-ra fejeződött be az elődök fogadalmát teljesítő második impozáns kápolna építése, s ezen a napon gróf Kollonich László érsek képviseletében Ránics István bajai apátplébános pompás ünnepség keretében megáldotta. Ott áll ma is a temető régi kápolnájának helyén a Batthyány utca (egykoron találóan Gyász utca) tengelyében, Szent Rókus tiszteletére.

A pestises szenteket ábrázoló főoltárképét Hanisch Mátyás (Mathias Hanisch) festette, 1802-ben.

A kápolna külső falain emléktáblák, sírkövek láthatók. Valószínű, hogy ezek nemcsak epitáfiumok, hanem legtöbbjének sírkamrája is a kápolna külső fala mellett, vagy kriptájában van. Hajdanában ebbe a temetőbe temetkezett a nemesség és a gazdagabb polgárság, itt nyugszanak pl. az Auer, Császár, Harlikovics, Pilaszánovics családok tagjai is. Itt kapott márványtáblával jelzett végső nyughelyet a város neves szülötte, az első független magyar kormány hadügyminisztere, Mészáros Lázár is 1991. március 15-én. A kápolna közelében található Tóth Kálmán szüleinek a sírja is.

A kápolna harangtoronysisakján látható az építés dátuma, alatta toronyóra van, kívül sárgás és fehér színezésűek a falai. Tetőzete vörösrézlemez fedésű.

Források[szerkesztés]

  • Bánáti Tibor: Szent Rókus-kápolna[halott link], Baja, 2001
  • Korhecz Papp Zsuzsanna: Mathias Hanisch egy késő barokk cseh vándorfestő Magyarországon, Művészettörténeti Értesítő, 2012. 279.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szent Rókus temető kápolna – Baja-Belvárosi Római Katolikus Plébánia (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2020. január 24.)

További információk[szerkesztés]