Auronzói-tó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Szent Katalin-tó szócikkből átirányítva)
Auronzói-tó
(Lago di Auronzo /
Lago di Santa Caterina)
A tó, túlsó partján Auronzo di Cadore
A tó, túlsó partján Auronzo di Cadore
Ország(ok) Olaszország
HelyVeneto, Belluno megye, Auronzo di Cadore
Vízgyűjtő terület225 km2
Típusmesterséges tó
Elsődleges forrásokAnsiei
Elsődleges lefolyásokAnsiei
Felszíni terület0,5 km2
Legnagyobb mélység49 m
Víztérfogat0,00625[1] km3
Tszf. magasság850 m
TelepülésekAuronzo di Cadore
Elhelyezkedése
Auronzói-tó (Veneto)
Auronzói-tó
Auronzói-tó
Pozíció Veneto térképén
é. sz. 46° 32′ 38″, k. h. 12° 27′ 03″Koordináták: é. sz. 46° 32′ 38″, k. h. 12° 27′ 03″
Térkép
Az Auronzói-tó és környéke térképen
Az Auronzói-tó és környéke térképen
A Wikimédia Commons tartalmaz Auronzói-tó témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Auronzói-tó (olaszul: lago di Auronzo), más néven Szent Katalin-tó (olaszul: lago di Santa Caterina) egy mesterséges a Dolomitokban, Észak-Olaszországban, Veneto régióban, Belluno megyében, Auronzo di Cadore község mellett.[2]

Fekvése[szerkesztés]

Auronzói-tó az Ansiei folyó völgyében fekszik, Auronzo di Cadore község mellett, a Cadore nevű völgyvidéken. A folyón az 1930-as években megépítették a Santa Caterina völgyzáró gátat, így keletkezett a mesterségesen felduzzasztott tó. A gátnál vízerőmű működik.

A tavat a Dolomitok keleti hegycsoportjai veszik körül. Nyugaton a Cadini-hegycsoport, északkeleten a Sexteni-Dolomitok délkeletnek kifutó hegylánca, ennek utolsó csúcsa a 2456 m magas Monte Aiarnola. Délre és délnyugatra, a tó déli partján a Marmarole hegycsoport előhegyei emelkednek.

A tó északi partján fekszik Auronzo di Cadore község. Az Ansiei-völgyben halad az SS48 számú országos főútvonal, amely nyugat-keleti irányban átszeli a Dolomitok központi régióit, és Cortina d’Ampezzón keresztül vezet a Piave folyóhoz. Az Ansiei folyó a völgyzáró gát alatt mintegy 4 km-rel, Cima Gogna résztelepülésnél torkollik a Piavéba. A tóról északnyugati irányba tekintve az Ansiei-völgy nagy kanyarulatán túl a Cadini és a Drei Zinnen csúcsait lehet látni.

Keletkezése[szerkesztés]

A völgyzáró gát építése 1930-ban kezdődött, a folyóvölgy elrekesztésével mintegy 2 km hosszú medence keletkezett[3] A gátat (és elvileg a tavat is) Szent Katalinról nevezték el, mert a gát helyén egy 1500-as évekből való Szent Katalin-kápolna állt.

Maga a völgyzáró gát 55 méter magas, alapjánál 35 méter, koronájánál 5,5 méter vastag. Építési munkálatai 1932 januárjában fejeződtek be. Több magáncégnek is kiadták koncesszióba, először a „Società forze idrauliche dell’Alto Cadore”, majd a Società Adriatica di Elettricità-nak (SADE), majd a Barnabo–Vascellari cégcsoportnak, amelyet 1962-ben államosítottak, és beolvasztottak az Állami Villamosenergia Művek részvénytársaságba (Ente Nazionale per l’energia Elettrica S.p.A. rövidítve Enel-be.[3]

A Giro d’Italia kerékpárverseny útvonala rendszeresen a tó partján vezet el.[4] A tó népszerű vízisport-helyszín, évente kenubajnokságot rendeznek, és a cadorei motorcsónak-versenyt (Gran Premio Motonautico del Cadore) is itt rendezik.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Database LIMNO. ise.cnr.it. [2011. augusztus 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. november 21.)
  2. Comune di Auronzo di Cadore / Lago di Santa Caterina. comune.auronzo.bl.it. [2013. december 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. november 19.)
  3. a b c InfoDolomiti - Lago di Auronzo. infodolomiti.it. [2014. február 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. november 20.).
  4. Auronzo, Misurina & Centro Cadore / Il Giro d’Italia. auronzomisurina.it. [2013. május 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. november 20.)

További információk[szerkesztés]