Szent Arnold Janssen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szent Arnold Janssen S.V.D.
Szent Arnold Janssen S.V.D.
Szent Arnold Janssen S.V.D.
az Isteni Ige Társasága (verbiták) alapítója
Születése
1837. november 5.
Goch, Német Szövetség
Halála
1909. január 15. (71 évesen)
Steyl, Hollandia
Tisztelete
Egyháza Római katolikus egyház
Tisztelik Római katolikus egyház
Boldoggá avatása1975. október 19., Róma
Boldoggá avatta: VI. Pál pápa
Szentté avatása2003. október 5., Róma
Szentté avatta: II. János Pál pápa
Ünnepnapja január 15.
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Arnold Janssen S.V.D. témájú médiaállományokat.

Szent Arnold Janssen SVD (Goch, 1837. november 5.Steyl, 1909. január 15.) szentté avatott szerzetespap, az Isteni Ige Társaságának, valamint Szentlélek Szolgálói Missziós Nővérek rendjének, illetve az Szentlélek Szolgálói Örökimádó Nővérek rendjének alapítója.

Élete[szerkesztés]

Janssen 1837-ben született a Német Szövetség fennhatósága alatt található Goch városában. Tizenegy testvére volt. Középiskolai tanulmányait Gaesdonckban végezte el, majd papi tanulmányokat végzett, melynek végén 1861. augusztus 15-én szentelték pappá.

Papszentelése után középiskolai tanárként dolgozott Bocholtban, katekizmust és fizikát oktatott. 1874-ben létrehozta a Kleiner Herz-Jesu Bote című német nyelvű folyóiratot, melyben kérte a hívek segítségét a misszionáriusi munkához, noha ő maga személyesen soha nem vett részt misszionárius munkában.

Ez alatt az időszak alatt érett meg benne a gondolat, hogy missziós társaságot hoz létre. Mivel az akkori Német Birodalomban Otto von Bismarckhoz köthető Kulturkampf volt érvényben, ezért ott nem hozhatta létre közösségét. Éppen ezért áttelepült a pár kilométerre lévő, de már Hollandiához tartozó Steyl városába, ahol megvásárolt egy volt kocsmaépületet, s itt alapította meg az Isteni Ige Társaságát, ismertebb nevükön a verbitákat. A rend indítására 1875. szeptember 8-án, Kisboldogasszony napján került sor. Néhány évvel később megalapította a rend női ágát is, a Szentlélek Szolgálóleányai rendet, illetve az Örökimádó Nővérek társaságát is.

Arnold Janssen 71 éves korában 1909. január 15-én hunyt el. VI. Pál pápa 1975-ben boldoggá, II. János Pál pápa 2003-ban szentté avatta.

Források[szerkesztés]

  • Testvéreink a szentek. Válogatás Peter Manns: Retormer der Kirche c. gyűjteményéből. Szerk. Marosi László szerkesztésében: Eisenstadt, 1977.
  • Pápai Missziós Művek (Online elérés: 2015. június 2.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Arnold Janssen című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.