Szent Anna-templom (Bagota)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent Anna-templom
EgyházmegyeNagyszombati főegyházmegye
VédőszentSzent Anna
Település
Elhelyezkedése
Szent Anna-templom (Szlovákia)
Szent Anna-templom
Szent Anna-templom
Pozíció Szlovákia térképén
é. sz. 47° 53′ 14″, k. h. 18° 12′ 06″Koordináták: é. sz. 47° 53′ 14″, k. h. 18° 12′ 06″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Anna-templom témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Szent Anna római katolikus templom Bagota település (1971 előtt önálló község, azóta Ógyalla városrésze) egyetlen temploma. A 18. században épült barokk stílusban, majd később klasszicista stílusban átalakították. A templom a település központjában áll, mögötte terül el a bagotai temető.

Története[szerkesztés]

A templom a temető felől

A templom elődje még 1563 előtt épülhetett, a reformáció idején protestáns templomként működött. A régi, vesszőfonású templom helyett 1711-ben az Ordódyak építtettek kis családi kápolnát annak emlékére, hogy a török harcok során eltűnt két fiuk szerencsésen hazatért tizenöt év után. 1735-1811 között összesen 26 személyt temettek el a templom alatti sírboltban. A kápolna helyén 1735-ben épült a templom, a 19. század elején klasszicista stílusban átalakították.

1770-től mintegy száz éven át szerzetes atyák végeztek Bagotán szolgálatot. Ebben az időben, de később is nagyrészt az Ordódy-család gondozta a templomot és az iskolát. A templomot 1963. július 14-én műemlékké nyilvánították.

Leírás[szerkesztés]

  • A templom bejárata feletti toronyrészen vörös mészkőből készült tábla található a következő felirattal: D.O.M. IN HONOREM S.ANNAE A.1735 E FUNDAMENTIS EREXIT A.1811 RENOVAVIT FAMILIA ORDÓDY
  • A templom bejárata mellett kétoldalt két süttői vörös mészkőből készült feszület található:
    • A bal oldalit 1912-ben állították.
    • A jobb oldalit 1901. július 26-án emeltette Sternoczky Jánosné született Petrik Borbála. A kereszt korábban a főút mellett állt, a sörgyár építésekor (1964-ben) helyezték át jelenlegi helyére.

Képtár[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Bagin Árpád: Ógyalla és Bagota kataszterének szakrális kisemlékei