Szczecini-öböl

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szczecini-öböl
Országok Lengyelország,  Németország
HelyBalti-tenger
Elsődleges forrásokOdera
Elsődleges lefolyásokPeenestrom, Świna, Dziwna
Felszíni terület687 km2
Átlagos mélység3,8 m
Legnagyobb mélység8,5 m
TelepülésekSzczecin, Świnoujście, Police, Ueckermünde
Elhelyezkedése
Szczecini-öböl (Közép-Európa)
Szczecini-öböl
Szczecini-öböl
Pozíció Közép-Európa térképén
é. sz. 53° 48′ 16″, k. h. 14° 08′ 25″Koordináták: é. sz. 53° 48′ 16″, k. h. 14° 08′ 25″
A Wikimédia Commons tartalmaz Szczecini-öböl témájú médiaállományokat.

A Szczecini-öböl (lengyelül Zalew Szczeciński, németül Stettiner Haff vagy Oderhaff) az Odera torkolatának lagúnája (vagy haffja) Németország és Lengyelország határán. A Balti-tenger Pomerániai-öblétől Usedom és Wolin szigete választja el. Az öböl egy kisebb nyugati (Kleines Haff) és egy nagyobb keleti (Wielki Zalew) részre oszlik.

Vízrajza[szerkesztés]

A Szczecini-öböl műholdképe

Az öblöt délről az Odera és néhány kisebb folyó, a Ziese, Peene, Zarow, Uecker és Ina táplálja. A víz északon a Pomerániai-öbölbe távozik a (nyugatról keletre) Peenestrom, Świna és Dziwna szorosokon keresztül. A szorosok közötti földterület alkotja Usedom és Wolin szigetét.

A lagúna területe 687 km², átlagmélysége 3,8 méter és maximális természetes mélysége 8,5 méter; a hajók számára kotort csatornákban azonban elérheti a 10,5 métert is. A lagúna összesen 2,58 km³-nyi vizet tartalmaz. Vizének éves átlaghőmérséklete 11°C.

A Szczecini-öbölbe érkező vízmennyiség 94%-át az Odera szolgáltatja, évente 17 km³-t, vagy 540 m³-t másodpercenként. Az összes többi vízfolyás kb. évi 1 km³-rel növeli az öböl térfogatát. A Peenestrom, Świna és Dziwna szorosok a vízfelesleg 17%, 69% és 14%-át vezetik le (ebben a sorrendben).

A lagúna vize gyakorlatilag édesvíz, átlagos sótartalma 0,5-2‰ (az óceán vizének sótartalma 35‰, a Balti-tengeré 5-8‰), de a tengervíz néha beáramlik a Świnán, ilyenkor helyileg elérheti a 6‰-t.

Települések[szerkesztés]

Nagyobb települések az öböl körül:

 • Szczecin (németül Stettin, Lengyelország)
 • Świnoujście (németül Swinemünde, Lengyelország)
 • Police (németül Pölitz, Lengyelország)
 • Ueckermünde (lengyelül Wkryujście, Németország)
 • Wolin (németül Wollin, Lengyelország)
 • Usedom (lengyelül Uznam, Németország)
 • Nowe Warpno (németül Neuwarp, Lengyelország)

Története[szerkesztés]

Pomeránia része. 1880-ban adták át a Kaiserfahrt („Császárút”) csatornát Usedom szigetén, amely levágta a Swine déli kanyarulatát, így nagyobb hajók is elérhették a lagúnát és gyorsabban, biztonságosabban lehetett Stettinbe hajózni. A 12 km-es és 10,5 méter mély csatorna 1874-1880 között épült I. Vilmos császár uralkodása idején. A csatorna levágott egy darabot Usedom szigetéből. amelyet Kaseburg (Karsibór) szigetének neveztek el.

1945-ben az Oderától keletre eső területek, beleértve Stettin (Szczecin) és Swinemünde (Świnoujście) kikötőjét, Lengyelországhoz kerültek. A Kaiserfahrt új neve Piast-csatorna lett.

A német-lengyel határ egy kis melléköbölnél, a Nowowarpieńskie-tónál (Neuwarper See) éri el a lagúnát.

Gazdaság[szerkesztés]

Az öböl télen

A lagúna évszázadok óta fontos halászati zóna, a 18. század óta kereskedelmi útvonal vezet ár rajta, a 20 században pedig felfedezték maguknak a turisták. Az öböl vizén ma több sétahajó-járat vezet, látogatják a vízisportok kedvelői és nyáron a strandolók is.

Az Odera szennyezett vize miatt a lagúna jelentősen eleutrofizálódott, különösen a vas- és alumíniumszennyezés okozta az algák elszaporodását. A szennyezés az utóbbi években csökkenő tendenciát mutat.

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Szczecin Lagoon című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

 • Erhard Riemann, Alfred Schoenfeldt, Ulrich Tolksdorf, Reinhard Goltz, Akademie der Wissenschaften und der Literatur, Akademie der Wissenschaften und der Literatur, Mainz, Preussisches Wörterbuch: Deutsche Mundarten Ost- und Westpreussens, 6th edition, Wachholtz, 1974, p.595, ISBN 3-529-04611-6
 • Gerald Schernewski: Baltic coastal ecosystems: structure, function, and coastal zone management, Springer, 2002, p.79, ISBN 3-540-42937-9
 • Ulrich Schiewer: Ecology of Baltic coastal waters, Springer, 2008, ISBN 3-540-73523-2
 • Glasby GP, Szefer P, Geldon J, Warzocha J (September 2004). "Heavy-metal pollution of sediments from Szczecin Lagoon and the Gdansk Basin, Poland". Sci. Total Environ. 330 (1-3): 249–69