Szanemák

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A szanemák vagy szanema indiánok (egyéb nevek angolos átírással: Sanuma, Sanima Tsanuma, Guaika, Samatari, Samatali, Xamatari és az irodalomban, Chirichano) a dél-amerikai esőerdőkben élő egyik indián nép; rokonságban állnak a janomam nyelvcsoporttal.

Tudnivalók[szerkesztés]

A világon csak 1500 ember tartja magát szanema indiánnak, és csaknem egészen Brazília és Venezuela határán, a Caura és Ventuari folyók mentén laknak. A ye'kuana indiánokkal osztják meg a területüket. A szanemák a janomam nyelvcsaládba tartozó szanema nyelvet beszélik.

Helyi incidens[szerkesztés]

2006. október 24-én, Venezuelában az aranybányászok berontottak a szanemák területére/rezervátumába és megsemmisítettek néhány falut. Bosszúból a venezuelai kormány megölt 10 aranybányászt. Ez az incidens tömegtüntetéshez vezetett az európai származású lakosságtól, Venezuela déli részén.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sanumá people című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További irodalom[szerkesztés]

  • Bruce Parry,Tribe: Adventures in a Changing World (Michael Joseph Ltd, 2007)
  • Alcida Ramos, Sanuma Memories: Yanomami Ethnography in Times of Crisis (University of Wisconsin Press, 1995)

További információk[szerkesztés]