Szalai Éva

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szalai Éva
Született1987. március 31. (37 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásazongorista
IskoláiLiszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (–2008)
Zenei pályafutása
Hangszerzongora
SablonWikidataSegítség

Szalai Éva (Budapest, 1987. március 31. –) magyar zongoraművész.

Élete[szerkesztés]

Szalai Éva Budapesten született. Zenei tanulmányait Kiskőrösön kezdte Pethő István irányításával, majd a Kecskeméti Kodály Iskolában folytatta, Radványi Mária Bartók-Pásztory-díjas zongoraművész tanítványaként. Tizennégy éves korában a IX. Országos Zeneiskolai Zongoraversenyen második díjat kapott. 2003-ban a Békéscsabán megrendezett X. Országos Szakközépiskolai Zongoraversenyen egy második és egy különdíjat nyert. Egy évvel később az ugyanott megrendezett III. Országos Kamarazenei Verseny Nagydíját nyerte el. 2005-ben pedig a XI. Országos Szakközépiskolai Zongoraverseny korcsoport győztese és Nagydíjasa lett.

2005-től a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol Nádor György, Szokolay Balázs és Gulyás Márta növendéke volt.

Tizenkilenc évesen Görögországban a Nemzetközi „Seiler” Zongoraverseny középdöntőse volt, 20 éves korában pedig Németországban a Brémai Nemzetközi Zongoraversenyen két különdíjat is szerzett. 2008-ban Franciaországban a VI. Nemzetközi Agyilija Alijeva Zongoraversenyen az első díjat, valamint a legpoétikusabb előadásért járó különdíjat is elhozta. 2010 júniusában Franciaországban elnyerte a Nemzetközi Alain Marinaro Zongoraverseny nagydíját. Később a Semper Music Nemzetközi Verseny első díjával tüntették ki.

2008–2010 között a madridi Zsófia Királyné Zeneművészeti Főiskola ösztöndíjasa volt, ahol a világhírű Dmitrij Baskirov professzor lett a mestere. Ezt követően a hágai Királyi Zeneakadémián Naum Grubert professzor növendékeként folytathatta tanulmányait, később az intézmény tanára lett. 2014-ben a Fort Worth-i PianoTexas Nemzetközi Fesztivál és Akadémia meghívott ösztöndíjasa volt. 2017-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Iskolájának ösztöndíjas hallgatója, disszertációjának témája Alfred Cortot zongoraművész Chopin-interpretációja.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]