Szabadság – Különjárat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szabadság – Különjárat
2013-as magyar televíziós film
Alternatív cím: Freedom Flight
RendezőFazakas Péter
ProducerLajos Tamás, Mink Tamás
Műfajjátékfilm
ForgatókönyvíróKöbli Norbert
FőszerepbenVarju Kálmán, Lengyel Tamás, Tenki Réka
VágóJancsó Dávid
Gyártás
OrszágMagyarország
Nyelvmagyar
Játékidő56 perc
Forgalmazás
BemutatóMagyarország 2013. október 23.
Korhatár12 III. kategória (NFT/1487/2014)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Szabadság – Különjárat egy 2013-ban bemutatott magyar tévéfilm.

A történet két magyar fiúról és egyikük barátnőjéről szól, akik 1956 nyarán elhatározzák, hogy eltérítik a belföldi légijáratok egyikét, hogy így jussanak nyugatra.

Az alkotók a film külső jeleneteihez a világ utolsó működőképes Li–2-es típusú repülőgépét, a HA-LIX lajstromjelű, akkor már közel 65 éves (1949-ben épített) magyar gépét használták, a belső jeleneteket épített díszletben vették fel.[1] A film megtörtént eseményeken alapul.

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Az 1950-es években tömegek érezték úgy, hogy elviselhetetlen az élet az akkori Magyarországon, ezért sokan fontolgatták, hogy valamilyen módon el kellene hagyni az országot. Három, mindenre elszánt fiatal 1956 nyarán – alig három hónappal az 1956-os forradalom kitörése előtt – merész tervet dolgoz ki a disszidálásra: fejükbe veszik, hogy eltérítik a Budapest–Szombathely-légijáraton közlekedő Li–2 típusú repülőgépet, harcképtelenné teszik a fedélzeten tartózkodó államvédelmis tisztet és ily módon Nyugat-Németországba, Ingolstadtba irányítják gépet. Kockázatos tervük minden buktató ellenére megvalósul, de Nyugaton mégis csak ketten maradnak.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Közreműködők[szerkesztés]

Szereplők[szerkesztés]

Alkotók[szerkesztés]

A történet háttere[szerkesztés]

A film az 1956. július 13-án ténylegesen megtörtént hasonló gépeltérítésen alapszik, amely a magyar légiközlekedés első fegyveres, civil gépeltérítése volt. [Olyan már 1949-ben megtörtént, hogy több légiközlekedési alkalmazott a rájuk bízott, utasokkal teli repülőgéppel együtt disszidált, 1951-ben pedig két ferihegyi repülőgép-szerelő „kötött el” egy Po–2 típusú gépet, amivel szintén Nyugatra menekültek, de ezek aligha tekinthetők civil gépeltérítéseknek.] Az elkövetők heten voltak – hat férfi és egy társnőjük –, közülük az ötletgazdák Iszák Ferenc újságíró és Polyák György leszerelt katonai berepülőpilóta voltak, akik egy bokszklubból ismerték egymást. Társként Iszák két ökölvívó tanítványát és a feleségét hívta el magukkal, Polyák pedig két vizsgázott vitorlázórepülő-pilóta ismerősét. A gép, amellyel utaztak, a HA-LIG lajstromjelű, 1947-ben Taskentben gyártott, ez idő tájt 21 személyes utasszállító gépként használt Li–2T típusú gép volt.

Az elkövetők a filmbeli eseményekhez hasonlóan egy jelszóra pattantak fel a helyükről, és a nyomozás adatai szerint az utasok közül többeket is alaposan helybenhagytak, mert nem tudták eldönteni, ki az ÁVH-s légimarsall. [Utóbbi, Doktor Elek egyébként éppen a pilótafülkében tartózkodott.] Ők a géppel – melynek időközben alaposan megcsappant az üzemanyagkészlete – Ingolstadt közelében a még el sem készült manchingi NATO-repülőtérre szálltak le. A kívülálló utasok többsége ott sem kívánt élni a „szabadság” lehetőségével, az eltérítőken kívül csak egy házaspár kért menedékjogot, a többiek hazatértek.

Az elkövetőket itthon, távollétükben halálra ítélték, kint azonban hősként ünnepelték őket, Iszák és Polyák egyenesen Amerikában csinált karriert – előbbi katonai hírszerző, utóbbi a légierő pilótája lett. Emlékeit Iszák később könyvben is megjelentette, a film ennek felhasználásával született. Az eltérített repülőgépet rövid időn belül kivonták az utasforgalomból, 1957-ben áruszállításra alakították át, majd 1962-ben leselejtezték.[2][3][4]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A budaörsi repülőtéren forgatott Szabadság különjárat bemutatója ma este az M1-en. Budaörsi Info, 2013. október 23. (Hozzáférés: 2017. augusztus 11.)
  2. Turbók Attila: Szabadság – különjárat: Az igaz történet, amiben Szombathely is szerepel. vaol.hu, 2016. július 15. [2016. július 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. augusztus 11.)
  3. Eltérítések. Li-2.hu. Hozzáférés: 2017. augusztus 11.
  4. Ha-LIG. Li-2.hu. Hozzáférés: 2017. augusztus 11.