Szőnyeg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Berber szőnyegek
Szőnyegárus az indiai Dzsajpurban

A szőnyeg padlók és falak fedésére szolgáló szövet.

A kötésmódja szerint sokféle alosztálya van. Megkülönböztetnek sima és bolyhos szőnyegeket.

  • A simák egy lánc- s egy vetülékrendszerrel vászon- vagy sávolykötésben készíthetők, még pedig cérnázott gyapjú-, jut- vagy szőfonalból, amely esetben elnevezésüket az anyagtól nyerik; készíthetők azonban két lánc s két vetülékrendszerrel is s ekkor kiddermünsterinek nevezik. A sima szőnyegek különleges fajtáit a gobelinek és a nálunk dívó csillimek (szerb szőnyegek) teszik. Mindkét szőnyegfajnál ritka láncot s oly sűrű vetüléket alkalmaznak, hogy a láncfonal teljesen elfedessék, miért is a szőnyeg mindkét oldala egyforma. Az ábrákat a különböző színű vetülékkel állítják elő. A vetülékeket kézzel helyezik el a láncfonalak közé.
Szőnyegárus Isztambulban
  • A szőnyegek második fő csoportjának, a bolyhos szőnyegeknek legnevezetesebb fajai a következők:
  1. a csomózottak, aminők a perzsa és a szmirnai szőnyegek,
  2. a hurkos brüsszeli szőnyegek és a bolyhos velours-szőnyegek. E két utóbbi csak abban különbözik egymástól, hogy a bolyhosnál a hurkok fel vannak vágva. Mintázásuk kétféle módon állítható elő, még pedig vagy az által, hogy annyi láncrendszert alkalmaznak, ahány színből áll a minta, vagy pedig az által, hogy csak egy oly láncrendszert használnak, amely az ábráknak megfelelően mintásan van nyomtatva. E szőnyegfajoknál az alap és a hurkokat alkotó láncrendszereken kívül bélelő láncrendszert is alkalmaznak, amellyel a szőnyeg vastagságát növelik. A hurkot mindig csak egy láncrendszer képezi, mégpedig az, amely a mintarészletnek megfelelő színű, míg a többi a bélelő lánchoz illeszkedik. Ez az eljárás tehát nagy anyagpazarlással jár, miért is sokkal drágább annál, amelynél csak egy láncrendszer van, amely folyton hurkolásra használtatik s mely, hogy a szőnyeg ábrás legyen, az ábráknak megfelelően színesen van nyomtatva.
  3. A bolyhos szőnyegek harmadik csoportját a zsenilia szőnyegek teszik, amelyek pamut- vagy gyapjúláncból és zseniliavetülékből állanak. Ha e szőnyegek egyszerű szövetként vitetnek ki, vékony minőségűek és kétoldalasak, ha pedig kettős szövetként, azaz alsó kender- vagy jutaszövettel kapcsolatban készülnek, egyoldalasak, vastagok, azaz hasonlók a velours-szőnyegekhez.

Források[szerkesztés]