Szőnyeg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Berber szőnyegek
Szőnyegárus az indiai Dzsajpurban
Szőnyegárus Isztambulban

A szőnyeg padlók és falak fedésére szolgáló szövet.

A kötésmódja szerint sokféle alosztálya van. Megkülönböztetnek sima és bolyhos szőnyegeket.

  • A simák egy lánc- és egy vetülékrendszerrel vászon- vagy sávolykötésben készíthetők, mégpedig cérnázott gyapjú-, juta- vagy szőfonalból, amely esetben elnevezésüket az anyagtól nyerik. Készíthetők azonban két lánc- és két vetülékrendszerrel is, ekkor kiddermünsterinek nevezik. A sima szőnyegek különleges fajtái a gobelinek és a nálunk dívó csillimek (szerb szőnyegek). Mindkét szőnyegfajnál ritka láncot és oly sűrű vetüléket alkalmaznak, hogy a láncfonalat teljesen elfedjék, így a szőnyeg mindkét oldala egyforma. Az ábrákat a különböző színű vetülékkel állítják elő. A vetülékeket kézzel helyezik el a láncfonalak közé.
  • A szőnyegek második fő csoportjának, a bolyhos szőnyegeknek legnevezetesebb fajtái a következők:
  1. Csomózottak: pl. a perzsa és a szmirnai szőnyegek,
  2. Hurkos brüsszeli szőnyegek és bolyhos velours-szőnyegek: E két utóbbi csak abban különbözik egymástól, hogy a bolyhosnál a hurkok fel vannak vágva. Mintázásuk kétféle módon állítható elő, vagy úgy, hogy annyi láncrendszert alkalmaznak, ahány színből áll a minta, vagy pedig úgy, hogy csak egy olyan láncrendszert használnak, amely az ábráknak megfelelően mintásan van nyomtatva. E szőnyegfajtáknál az alap és a hurkokat alkotó láncrendszereken kívül bélelő láncrendszert is alkalmaznak, amellyel a szőnyeg vastagságát növelik. A hurkot mindig csak egy láncrendszer képezi, mégpedig az, amelyik a mintarészletnek megfelelő színű, míg a többi a bélelő lánchoz illeszkedik. Ez az eljárás tehát nagy anyagpazarlással jár, ezért sokkal drágább annál, amelynél csak egy láncrendszer van, amelyet folyton hurkolásra használnak. Azért, hogy a szőnyeg ábrás legyen, az ábráknak megfelelően színesen van nyomtatva.
  3. Zsenilia szőnyegek: pamut- vagy gyapjúláncból és zseniliavetülékből állnak. Ha e szőnyegeket egyszerű szövetként kivitelezik, vékony minőségűek és kétoldalasak, ha pedig kettős szövetként, azaz alsó kender- vagy jutaszövettel kapcsolatban készülnek, egyoldalasak, vastagok, azaz hasonlók a velours-szőnyegekhez.

Források[szerkesztés]