Szüts Apor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szüts Apor
Életrajzi adatok
Született 1993október 12. (27 éves)
 Magyarország, Budapest
Állampolgársága magyar
Pályafutás
Műfajok opera
Hangszer zongora
Híres művei A hallei kirurgus

Szüts Apor (Budapest, 1993. október 12. –) magyar zeneszerző, karmester, zongoraművész, zenei igazgató. Az ApOrchestra zenekar vezetője. A Virtuózok komolyzenei tehetségkutató verseny hozta meg számára az országos ismertséget.

Élete[szerkesztés]

Zenészcsalád sarja: dédapja a híres zongorista, a Zeneakadémia professzora, Ungár Imre, nagyapja Ungár István zenepedagógus.. 2006 és 2014 között a Bartók Béla Konzervatórium növendéke volt Csemiczky Miklós és Kocsár Miklós tanítványaként, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatta tanulmányait, Kecskés Balázs és Baranyay László tanítványaként. Jelenleg a Virtuózok zenei vezetője, illetve a Virtuózok Kamaraegyüttes művészeti vezetője.

Munkássága[szerkesztés]

2012-ben zenésztársaival együtt megalapították az ApOrchestra Szimfonikus Zenekart, melynek mai napig is vezető karmestere. Zongoristaként több hazai és nemzetközi versenyen is megfordult, többek között 2012-ben az Aci Bertoncejl Nemzetközi Zongoraversenyen, ahonnan 2. díjjal tért haza. 2014-ben indult és a középdöntőig jutott a Virtuózok című tehetségkutató műsorban. Számos helyen, több neves zenekarral, például Csíki Kamarazenekarral, a Miskolci Szimfonikus Zenekarral vagy a Budafoki Dohnányi Zenekarral adott már koncertet. 2014-ben a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál operaíró versenyének Tehetség-díjasa lett A hallei kirurgus című operájával, melyet saját vezényletével mutattak be a Debreceni Csokonai Színházban. Volt már közös fellépése Alexander Rybakkal, a 2009-es Euróvíziós Dalverseny győztesével is. Állandó résztvevője az MTVA Hangvilla című zenei ismeretterjesztő sorozatának, ahol Batta András zenei illusztrátoraként működik közre. 2017 óta a Virtuózok zenei vezetője. 2018 nyarán, a miskolci Bartók Plusz Operafesztiválon Vlad Troickij rendezésében bemutatták a zenész közösséget rendkívül megosztó RockGiovanni című alkotását, amely Mozart Don Giovanni című operájának átirata. A mű megosztottsága ellenére nagy sikert aratott, még a zenész közösség illusztris tagjai is elismerően szóltak róla, kifejezvén, hogy ez a mű nem egy egyszerű áthangszerelés egy rock-zenekarra.

Művei[szerkesztés]

Quelque chose à la “grotesque - zongoraverseny

 • Ma bien-aimée immortelle - hegedűverseny
 • La crise - hegedűverseny
 • Csellóverseny
 • Noemy - karakterrajz egy fiktív női alakról - szimfonikus költemény
 • Örömzene - zenekari fanfár, a Virtuózok fináléjának zenéje
 • Etudes - zongoraetűdök
 • A gyönyörű kék Duna, zongoraátirat Johann Strauss keringőjéből
 • Őszi levelek - improvizáció zongorára
 • Moment musicaux - versenymű tételek szólóhangszerekre
 • Profonde - kamaradarab

Források[szerkesztés]

További hivatkozások[szerkesztés]

 • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap