Szürke bambuszmaki

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Szürke bambuszmaki
Grijze halfmaki 11.JPG
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülők (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Euarchontoglires
Rend: Főemlősök (Primates)
Család: Makifélék (Lemuridae)
Nem: Hapalemur
Faj: H. griseus
Tudományos név
Hapalemur griseus
(Rumpler, 1975)
Elterjedés
Hapalemur griseus range map.svg
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Szürke bambuszmaki témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Szürke bambuszmaki témájú médiaállományokat és Szürke bambuszmaki témájú kategóriát.

Eastern Lesser Bamboo Lemur.jpg

A szürke bambuszmaki (Hapalemur griseus) az emlősök (Mammalia) osztályába, a főemlősök (Primates) rendjébe és a makifélék (Lemuridae) családjába tartozó faj.

Rendszertani besorolása[szerkesztés]

Az Alaotra-tavi bambuszmakit (Hapalemur alaotrensis) egykor a szürke bambuszmaki alfajának tartották, ma már sokan külön fajnak tekintik.

Előfordulása[szerkesztés]

Madagaszkár szigetének keleti részén honos, de előfordul még a szigetország nyugati részén is. Természetes élőhelye a bambuszerdők.

Megjelenése[szerkesztés]

A szürke bambuszmaki fejtest hossza 24–30 cm, a farokhossza 32–40 cm, hosszabb, mint az állat teste. Testtömege 0,75-1,05 kg. Szőrzete felül szürke, vagy olíva szürke, fején, vállán a szőrzet vörösesbarna.

Életmódja[szerkesztés]

Ezek a főemlősök elsősorban nappal és szürkületkor aktívak, de néha éjszaka is hallani lehet a hangját. 2-7 (néha akár tizenkettő) egyedből álló csoportban él. A csapat territóriuma 15-20 hektáros, mirigyes váladékával jelöli területét.

Természetes ellenségei a fossza, a ragadozó madarak és kígyók, mint például a madagaszkári boa.

A szürke bambuszmaki étrendjének 80%-át a bambusz teszi ki, ebből inkább a fiatal leveleket, hajtásokat és a csontvelőt fogyasztják. Fogyasztanak más leveleket, gyümölcsöket, rügyeket és néha gombákat is.

Szaporodása[szerkesztés]

A 140 napig tartó vemhesség vége októberben és novemberben van, akkor egy kölyköt ellik a nőstény. Először az anyaállat száján a kölykét viszi, azután az anyja hátán "lovagol". A kölyök hathetesen már bambuszt is eszik, négy hónaposan sor kerül az elválasztásra. A legtovább élt ismert példány a fogságban élt 17 évig.

Természetvédelmi állapota[szerkesztés]

A szürke bambuszmakit leginkább a vadászat, másrészt pedig az élőhelyének elvesztése, az erdőirtások és a bambuszerdő felégetése. A Természetvédelmi Világszövetség becslése szerint a populáció az elmúlt 27 évben több mint 30%-kal csökkent, a fajt a sebezhető kategóriába sorolják.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Östlicher Bambuslemur című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]