Ugrás a tartalomhoz

Szürke bambuszmaki

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szürke bambuszmaki
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülők (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Euarchontoglires
Rend: Főemlősök (Primates)
Család: Makifélék (Lemuridae)
Nem: Hapalemur
Faj: H. griseus
Tudományos név
Hapalemur griseus
(Rumpler, 1975)
Elterjedés
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Szürke bambuszmaki témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Szürke bambuszmaki témájú médiaállományokat és Szürke bambuszmaki témájú kategóriát.

A szürke bambuszmaki (Hapalemur griseus) az emlősök (Mammalia) osztályába, a főemlősök (Primates) rendjébe és a makifélék (Lemuridae) családjába tartozó faj.

Rendszertani besorolása[szerkesztés]

Az Alaotra-tavi bambuszmakit (Hapalemur alaotrensis) egykor a szürke bambuszmaki alfajának tartották, ma már sokan külön fajnak tekintik.

Előfordulása[szerkesztés]

Madagaszkár szigetének keleti részén honos, de előfordul még a szigetország nyugati részén is. Természetes élőhelye a bambuszerdők.

Megjelenése[szerkesztés]

A szürke bambuszmaki fejtest hossza 24–30 cm, a farokhossza 32–40 cm, hosszabb, mint az állat teste. Testtömege 0,75-1,05 kg. Szőrzete felül szürke, vagy olíva szürke, fején, vállán a szőrzet vörösesbarna.

Életmódja[szerkesztés]

Ezek a főemlősök elsősorban nappal és szürkületkor aktívak, de néha éjszaka is hallani lehet a hangját. 2-7 (néha akár tizenkettő) egyedből álló csoportban él. A csapat territóriuma 15-20 hektáros, mirigyes váladékával jelöli területét.

Természetes ellenségei a fossza, a ragadozó madarak és kígyók, mint például a madagaszkári boa.

A szürke bambuszmaki étrendjének 80%-át a bambusz teszi ki, ebből inkább a fiatal leveleket, hajtásokat és a csontvelőt fogyasztják. Fogyasztanak más leveleket, gyümölcsöket, rügyeket és néha gombákat is.

Szaporodása[szerkesztés]

A 140 napig tartó vemhesség vége októberben és novemberben van, akkor egy kölyköt ellik a nőstény. Először az anyaállat száján a kölykét viszi, azután az anyja hátán "lovagol". A kölyök hathetesen már bambuszt is eszik, négy hónaposan sor kerül az elválasztásra. A legtovább élt ismert példány a fogságban élt 17 évig.

Természetvédelmi állapota[szerkesztés]

A szürke bambuszmakit leginkább a vadászat, másrészt pedig az élőhelyének elvesztése, az erdőirtások és a bambuszerdő felégetése. A Természetvédelmi Világszövetség becslése szerint a populáció az elmúlt 27 évben több mint 30%-kal csökkent, a fajt a sebezhető kategóriába sorolják.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Östlicher Bambuslemur című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]